Η Ένωση Θεολόγων Ημαθίας για τις πρόσφατες δηλώσεις της Υπουργού και τα θρησκευτικά

Από την Ένωση Θεολόγων Ημαθίας ανακοίνωσε τα εξής: "Η Ένωση Θεολόγων Νομού Ημαθίας, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας, κ. Σίας Αναγνωστοπούλου, αλλά και της σχετικής άστοχης ανακοίνωσης της ΟΛΜΕ, για το θέμα των απαλλαγών από το μάθημα των Θρησκευτικών, επιθυμεί, με βαρύ αίσθημα ευθύνης, να ανακοινώσει τη θέση της και να κάνει τις παρακάτω παρατηρήσεις:

1. Η δήλωση της νέας Αναπληρώτριας Υπουργού περί της απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών είτε προέρχεται από πλήρη άγνοια της πραγματικότητας και του θέματος είτε εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες. Στην πρώτη περίπτωση, αναρωτιόμαστε πώς μπορεί κάποιος να αναλαμβάνει θέση υπουργού και δεν είναι ενημερωμένος για τις ισχύουσες διατάξεις και κυρίως για τη δικαστική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Χανίων 115/2012, με την οποία λύθηκε αμετάκλητα, οριστικά και τελεσίδικα το ζήτημα των απαλλαγών από το μάθημα των Θρησκευτικών (απόφαση δεσμευτική για τον εκάστοτε Υπουργό). Στη δεύτερη περίπτωση και εφόσον δεν υπάρχει θέμα άγνοιας του θέματος από την Υπουργό, τότε προφανώς επιχειρείται αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης, με τη κατασκευή προβλήματος εκ του μη όντος και τη δημιουργία εντυπώσεων (λες και το υπουργείο έχει λύσει τα χιλιάδες προβλήματα της Παιδείας, οπότε μπορεί να ασχοληθεί και με τα "επουσιώδη"!).

2. Διαμαρτυρόμαστε έντονα εναντίον του συνδικαλιστικού μας(!) οργάνου, δηλ. της ΟΛΜΕ, διότι η ανακοίνωσή της για το θέμα αποτελεί προϊόν τουλάχιστον αγνοίας, αν μη τι άλλο, (αλήθεια διάβασε κανένας τους τη σχετική εγκύκλιο;) είναι εντελώς ΑΝΤΙΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗ, καθώς θίγει τα συμφέροντα του κλάδου χωρίς κανένα ενδοιασμό, και τέλος διατυπώθηκε χωρίς να ακουστεί η άποψη των ίδιων των θεολόγων. (Αλήθεια, θα τολμούσαν ή και θα έπρεπε να βγάλουν μια ανακοίνωση εις βάρος του μαθήματος των Μαθηματικών χωρίς να ρωτήσουν τις Ενώσεις των Μαθηματικών ή εις βάρος του Μαθήματος της Ιστορίας χωρίς να ακούσουν την άποψη των Φιλολόγων;)

3. Το μάθημα των Θρησκευτικών είναι ένα μάθημα με μεγάλη γνωσιακή και παιδαγωγική αξία, καθώς ενημερώνει τους μαθητές για την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη, συνδέοντάς την με τις ιστορικές μας ρίζες, αναπτύσσει την κριτική σκέψη, δίνει ερεθίσματα και απαντά σε υπαρξιακούς προβληματισμούς των εφήβων, επηρεάζει θετικά τον συναισθηματικό κόσμο των παιδιών και ενημερώνει για τις άλλες θρησκείες του κόσμου (Β' Λυκείου). ΔΕΝ είναι κατηχητικό μάθημα με την έννοια που κάποιοι κακοπροαίρετα θέλουν να το ονομάζουν, ούτε θίγει συνειδήσεις, απέχει από φανατισμούς, και ρατσιστικές τάσεις και δίνει λύσεις σε φαινόμενα βίας και εκφοβισμού που συναντώνται έντονα στις μέρες μας.

4. Το Δ. Σ. της Ένωσης Θεολόγων Ημαθίας πραγματοποίησε επίσκεψη στην τοπική ΕΛΜΕ Ημαθίας και ενημέρωσε στους συναδέλφους συνδικαλιστές για τις θέσεις της, εξέφρασε την ένστασή της για την σχετική ανακοίνωση της ΟΛΜΕ και εξήγησε τα προβλήματα που η ανακοίνωση αυτή δημιουργεί στον κλάδο των Θεολόγων".