Επίσκεψη μαθητών του 16ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας στον ΥΗΣ Αλιάκμονα-Σφηκιάς

 

Την Πέμπτη 19/11/2015 οι Ε΄και Στ΄ τάξεις του 16ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας επισκέφθηκαν το Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του Φράγματος του Αλιάκμονα στη Σφηκιά Ημαθίας.

Ο Αλιάκμονας καλύπτει πλέον το 2%-2,5% στο συνολικό 8-10% της καθαρής ενέργειας που παράγει η χώρα κυρίως από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς του μεγαλύτερου σε μήκος ελληνικού ποταμού, του Αχελώου κι άλλων μικρότερων ποταμών της ηπειρωτικής Ελλάδας. Τα φράγματά του που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία 35 χρόνια δημιουργούν μια μοναδική συστοιχία λιμνών που ξεκινά από τις λίμνες του Μακροχωρίου και της Αγίας Βαρβάρας Ημαθίας και συνεχίζεται στις λίμνες των Ασωμάτων, της Σφηκιάς, του Πολυφύτου και τελευταίατου Ιλαρίωνα. Οι μαθητές ανακάλυψαν ότι οι Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί είναι έργα πολλαπλού σκοπού. Πέρα από τη συμβολή τους στην ικανοποίηση ενεργειακών αναγκών βοηθούν στην άρδευση του κάμπου της Βέροιας, την πρόληψη των πλημμύρων και γενικά την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.

Τα παιδιά ξεναγήθηκαν, από τον υπεύθυνο, στις εγκαταστάσεις του σταθμού, ξεκινώντας από την αίθουσα ελέγχου παραγωγής ενέργειας και συνεχίζοντας προς τις υπόλοιπες βαθμίδες του εργοστασίου.Είδαν τις μονάδες που παράγουν τον ηλεκτρισμό, τους στροβίλους, τις εγκαταστάσεις και έμαθαν ότι όταν η ενέργεια που παράγεται δεν καταναλώνεται , δεν μπορεί να αποταμιευθεί γιατί δεν υπάρχουν τεράστιες «αποθήκες για την αποθήκευσή της και έτσι, ενώ το πρωί το εργοστάσιο αντλεί νερό από τη λίμνη για την παραγωγή ενέργειας ώστε να καλύψει τη ζήτηση, το βράδυ όταν η ενέργεια περισσεύει, αντιστρέφουν το μηχανισμό και οι αντλίες παίρνουν νερό από το ποτάμι πια και το επιστρέφουν στη λίμνη (ταμιευτήρα νερού ή αλλιώς τεχνητή Λίμνη Αλιάκμονα).
Επισκέφθηκαν επίσης το κέντρο ελέγχου όπου γίνεται ο έλεγχος της στεγανότητας του φράγματος, της σωστής λειτουργίας των μηχανημάτων.

Είδαν επίσης τη λειτουργία των στροβίλων που παράγουν με την κίνηση του νερού ενέργεια..
“Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το προσωπικό του εργοστασίου για τη φιλοξενία και την ενημέρωσή μας’, αναφέρει η ανακοίνωση του σχολείου.