Επίσκεψη μαθητών και εκπαιδευτικών του 5ου ΓΕΛ Βέροιας στο Βέλγιο

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2, με τίτλο "FOOD FOR THOUGHT", που υλοποιεί το 5ο ΓΕΛ Βέροιας σε συνεργασία με τα σχολεία Sortland Videregaende Skole, Νορβηγία, Maria-Ward Schule, Aschafenburg, Γερμανία, Herlindis en Relindis College Sint Ursula, Maaseik,Βέλγιο πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών όλων των συνεργαζομένων σχολείων.

Από τις 11 ως τις 17 Ιανουαρίου 2016, στην πόλη Maazeik του Βελγίου συναντήθηκαν, γνωρίστηκαν και παρουσίασαν τις ερευνητικές εργασίες που εκπόνησαν για την πρώτη θεματική ενότητα που αφορούσε τις μεθόδους παραγωγής τροφίμων στην Ημαθία και την ευρύτερη περιοχή. Επίσης, οι μαθητές της κάθε χώρας έδωσαν μία αντιπροσωπευτική εικόνα της χώρας, της πόλης , του σχολείου τους και επέλεξαν με ψηφοφορία το λογότυπο τους προγράμματος.

Μοναδική εμπειρία ήταν η επίσκεψη-ξενάγηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των Βρυξελλών, που οργάνωσε το βέλγικο σχολείο, όπου παρακολούθησαν την ομιλία του βέλγου ευρωβουλευτή Tom Vandenkendelaere σχετικά με τους κανόνες δεοντολογίας για την παραγωγή τροφίμων καθώς και η ξενάγηση στην ίδια την πόλη – καρδιά της Ευρώπης.

Η συνολική παρουσία της ελληνικής αποστολής αποτιμήθηκε θετικά από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, οι οποίοι σχολίασαν ιδιαίτερα την αρτιότητα της εργασίας των παιδιών, αλλά και την ουσιαστική επικοινωνία αυτών με τους ευρωπαίους συμμαθητές τους.

Η φιλοξενία των βέλγικων οικογενειών υπήρξε άψογη και ιδιαίτερα θερμή, κάνοντας τους μαθητές να νοιώσουν οικεία και ασφαλείς όπως στην αγκαλιά της δικής τους ελληνικής οικογένειας.

Κοινή διαπίστωση όλων πως η εμπειρία αυτής της εβδομάδας υπήρξε ένα αξέχαστο «μάθημα» στο πλαίσιο ενός ανοιχτού στις νέες προκλήσεις σχολείου και η αρχή μιας επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ των σχολείων- εταίρων.

Οι μαθητές που εκπόνησαν την πρώτη ερευνητική εργασία και πήραν μέρος στη μεγάλη ευρωπαϊκή σχολική συνάντηση εργασίας είναι οι Ζερβός Ιωάννης, Μαρία Γκαλίτσιου, Ξένη Ζυγουλιάνου, Αγάπη Τζουβάρα, Κωνσταντίνα Αλμπανίδου. Οι καθηγήτριες οι οποίες καθοδήγησαν τους μαθητές στην εργασία τους και τους συνόδεψαν στο Βέλγιο είναι οι Έφη Λιακοπούλου ΠΕ02 και Φράγκα Καραγιάννη ΠΕ02.

Η Erasmus+ σχολική σύμπραξη με τίτλο "FOOD FOR THOUGHT", συγχρηματοδοτείται από την ευρωπαϊκή ένωση και για την Ελλάδα το ΙΚΥ αποτελεί την εθνική μονάδα του προγράμματος.