Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός Φυσικής Γυμνασίου & Λυκείου "Αριστοτέλης"

Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων  ανακοινώθηκε ότι το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνουν:

τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικής Γυμνασίου "Αριστοτέλης" 2016

-για τους μαθητές των Α΄,Β΄, Γ΄ τάξεων των Γυμνασίων της χώρας              

τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικής Λυκείου "Αριστοτέλης" 2016

-για τους μαθητές της Α΄, Β΄, Γ΄ (α΄ φάση) των Γενικών Λυκείων της χώρας

τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικής Λυκείου "Αριστοτέλης" 2016

-(β΄ φάση) για τους μαθητές της Γ΄ τάξης Λυκείου που θα πρωτεύσουν στην α΄ φάση.

Πανελλήνιοι Μαθητικοί Διαγωνισμοί Φυσικής Λυκείου και Γυμνασίου "Αριστοτέλης" 2016

Ο Πανελλήνιος μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής Λυκείου "Αριστοτέλης" 2016 και για τις τρεις τάξεις του Λυκείου (α΄ φάση), καθώς και ο Πανελλήνιος μαθητικός Διαγωνισμός Φυσικής Γυμνασίου "Αριστοτέλης" 2016 και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου θα διενεργηθούν στις 09 Απριλίου 2016, ημέρα Σάββατο και ώρα 9:30.

Οι ενδιαφερόμενοι μαθητές θα υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο σχολείο τους, μέχρι την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016.

Τα σχολεία θα διαβιβάσουν στις οικείες Διευθύνσεις Δ/θμιας Εκπ/σης, πίνακα με τα ονόματα των ενδιαφερόμενων μαθητών.

Ο διαγωνισμός θα έχει διάρκεια τρεις (03) ώρες για τους μαθητές Λυκείου και δύο (02) ώρες για τους μαθητές Γυμνασίου και θα διενεργηθεί στα κατά τόπους Γυμνάσια ή Γενικά Λύκεια που θα οριστούν από τις Διευθύνσεις Δ/θμιας Εκπ/σης ως εξεταστικά κέντρα. Τις τοπικές Επιτροπές Εξετάσεων θα συγκροτήσουν οι Δ/νσεις Δ/θμιας Εκπ/σης, σε συνεργασία με τους σχολικούς συμβούλους κλάδου ΠΕ04.

Η εξεταστέα ύλη για την Α΄ Λυκείου θα είναι η διδακτέα ύλη της τάξης αυτής η οποία –κατά προσέγγιση– προβλέπεται με βάση τα Προγράμματα Σπουδών έως την εβδομάδα του Διαγωνισμού, σε συνδυασμό με την ύλη του Γυμνασίου. Η εξεταστέα ύλη για τη Β΄ Λυκείου θα είναι η διδακτέα ύλη της Φυσικής Γενικής Παιδείας και της Φυσικής της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών της τάξης αυτής η οποία –κατά προσέγγιση– προβλέπεται με βάση τα Προγράμματα Σπουδών έως την εβδομάδα του Διαγωνισμού, σε συνδυασμό με την ύλη της Α΄ τάξης του Λυκείου. Η εξεταστέα ύλη για την Γ΄ Λυκείου θα είναι η προβλεπόμενη διδακτέα ύλη της Φυσικής της Ομάδας Προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών της τάξης αυτής η οποία –κατά προσέγγιση– προβλέπεται με βάση τα Προγράμματα Σπουδών έως την εβδομάδα του Διαγωνισμού, σε συνδυασμό με την ύλη των προηγούμενων τάξεων του Λυκείου. Αν στα θέματα απαιτούνται μη διδαχθείσες ή μη διδακτέες έννοιες, αυτές θα περιγράφονται στο έντυπο των θεμάτων.

Η εξεταστέα ύλη για την κάθε τάξη του Γυμνασίου θα είναι η διδακτέα ύλη της κάθε τάξης η οποία –κατά προσέγγιση– προβλέπεται με βάση τα Προγράμματα Σπουδών έως την εβδομάδα του Διαγωνισμού.

Συνιστάται στους μαθητές να έχουν μαζί τους υπολογιστή τσέπης, αλλά όχι κινητό τηλέφωνο του οποίου η κατοχή και χρήση απαγορεύεται σε όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού.

Ειδικά για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου ο Διαγωνισμός θα διενεργηθεί σε δύο φάσεις:

Η πρώτη φάση θα διεξαχθεί το Σάββατο 09 Απριλίου 2016 και ώρα 9:30-12:30, στα τοπικά εξεταστικά κέντρα, όπως περιγράφηκε παραπάνω.

Η δεύτερη φάση, στην οποία θα συμμετάσχουν οι 40 μαθητές με τις μεγαλύτερες βαθμολογίες της πρώτης φάσης, θα διεξαχθεί το Σάββατο 07 Μαΐου 2016, 9:30-12:30, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο χώρο του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος (Ναυαρίνου 13α, Αθήνα).

Η εξεταστέα ύλη στη δεύτερη φάση θα είναι η διδακτέα ύλη Φυσικής της Α΄, της Β΄ και της Γ΄ Λυκείου και τα θέματα θα είναι μεγαλύτερης δυσκολίας από εκείνα της πρώτης φάσης.

Οι πέντε πρώτοι μαθητές της δεύτερης φάσης (με την προϋπόθεση ότι θα είναι διαθέσιμοι για τη φάση της προετοιμασίας, όπως αυτή περιγράφεται ακολούθως) θα συγκροτήσουν την εθνική ομάδα (αυτοί ή -κατά σειρά- οι επιλαχόντες), η οποία θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην 47η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής 2016, στη Ζυρίχη της Ελβετίας (από 10 έως 18 Ιουλίου 2016).

Και στις δύο φάσεις του Πανελλήνιου διαγωνισμού Φυσικής Λυκείου "Αριστοτέλης" 2016 οι μαθητές θα διαγωνιστούν -όπως και στο παρελθόν- τόσο σε θεωρητικά θέματα όσο και σε πειραματικό πρόβλημα, χωρίς τη λήψη μετρήσεων, αλλά με επεξεργασία πραγματικών πειραματικών δεδομένων. Σε όλους τους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Φυσικής Λυκείου καταβάλλεται προσπάθεια προσέγγισης (στο πλαίσιο της σχολικής ύλης) των θεμάτων των Διεθνών Ολυμπιάδων Φυσικής αλλά και επιχειρείται η δοκιμαστική εφαρμογή τέτοιων θεμάτων σε εξεταστικό περιβάλλον από τους Έλληνες μαθητές.

Οι πέντε μαθητές που θα επιλεγούν μετά τη δεύτερη φάση για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην 47η Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής 2016, θα προετοιμαστούν με εντατικό ρυθμό στα Εργαστήρια του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διάρκεια της προετοιμασίας είναι περίπου μία εβδομάδα (μεταξύ των πανελλήνιων εξετάσεων και των διεθνών ολυμπιάδων). Την προετοιμασία των μαθητών αναλαμβάνουν και πραγματοποιούν εθελοντικά –χωρίς οποιαδήποτε αμοιβή– καθηγητές, διδάκτορες και υποψήφιοι διδάκτορες των δύο Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών.Η πλήρης και αδιάλειπτη συμμετοχή των υποψηφίων στην προετοιμασία αυτή, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στην Ολυμπιακή Ομάδα.

Επειδή η αποστολή των θεμάτων στα εξεταστικά κέντρα τόσο για τον Διαγωνισμό του Λυκείου όσο και για τον Διαγωνισμό του Γυμνασίου θα γίνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα σχολεία, τα οποία θα οριστούν ως εξεταστικά κέντρα, πρέπει να καταχωρίσουν ηλεκτρονικά μέχρι τις 29 Μαρτίου 2016 στον διαδικτυακό τόπο http://micro-kosmos.uoa.gr (=> οι Διαγωνισμοί και οι Ολυμπιάδες Φυσικής => Δηλώσεις Συμμετοχής 2016) τα εξής στοιχεία:

1)Δ/νση Δ/θμιας Εκπαίδευσης στην οποία ανήκει το σχολείο
2) Επωνυμία Σχολείου
3)Εξεταστικό Κέντρο για το Διαγωνισμό: α. Λυκείου, β. Γυμνασίου, γ. Λυκείου και Γυμνασίου
4)Τηλέφωνο Σχολείου
5)Αριθμό Fax
6)E-mail Σχολείου (και εναλλακτικό)
7)Ονοματεπώνυμο Διευθυντή
8)Ταχυδρομική Διεύθυνση Σχολείου

Για επιβεβαίωση της ορθής λειτουργίας των λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα σταλεί δοκιμαστικό μήνυμα προς τα εξεταστικά κέντρα, μέχρι τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016.

Αμέσως μετά τη λήξη του διαγωνισμού, τα θέματα θα αναρτηθούν στον δικτυακό τόπο http://micro-kosmos.uoa.gr(σύνδεσμος: Διαγωνισμοί και Ολυμπιάδες Φυσικής).Στον ίδιο διαδικτυακό τόπο http://micro-kosmos.uoa.gr (=> οι Διαγωνισμοί και οι Ολυμπιάδες Φυσικής => Δηλώσεις Συμμετοχής 2016) θα πρέπει τα σχολεία να καταχωρίσουν ηλεκτρονικά μέχρι τις 29 Μαρτίου 2016 τα στοιχεία των μαθητών τους που θα λάβουν μέρος στο Διαγωνισμό:

1.Δ/νση Δ/θμιας Εκπαίδευσης στην οποία ανήκει το σχολείο
2.Επωνυμία Σχολείου
3.Τηλέφωνο Σχολείου
4.Αριθμό Fax Σχολείου
5.E-mail Σχολείου
6.Ονοματεπώνυμο Διευθυντή
7.Ταχυδρομική Διεύθυνση Σχολείου
8.Ονοματεπώνυμα μαθητών
9.Πατρώνυμα Μαθητών
10.Μητρώνυμα Μαθητών
11.Τάξη/τμήμα Μαθητών

Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία πρέπει να έχουν διαβιβάσει και στις οικείες Διευθύνσεις Δ/θμιας Εκπ/σης, πίνακα με τα ονόματα των μαθητών τους που έχουν δηλώσει συμμετοχή.

Γενικές οδηγίες

Για πληροφορίες οι οποίες αφορούν διαδικαστικά και εκπαιδευτικά θέματα τα ερωτήματα πρέπει να απευθύνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνσηΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Πληροφορίες και όλα τα παλαιά θέματα (με τις λύσεις τους) των Πανελληνίων Διαγωνισμών Φυσικής Γυμνασίου, Λυκείου και των Διεθνών Ολυμπιάδων Φυσικής υπάρχουν στο δικτυακό τόπο: http://micro-kosmos.uoa.gr (σύνδεσμος: Διαγωνισμοί και Ολυμπιάδες Φυσικής).

Η σύνθεση και η επιλογή των θεμάτων καθώς και η αξιολόγησή τους θα γίνει από τις αντίστοιχες για κάθε βαθμίδα επιτροπές των Πανελλήνιων Διαγωνισμών Φυσικής "Αριστοτέλης" 2016 του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (με την εποπτεία του Προέδρου του, Καθηγητή Γεωργίου Τόμπρα) και του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών (με την εποπτεία του Διευθυντή του, Καθηγητή Γεωργίου Θεοφ. Καλκάνη).

Οι πρωτεύσαντες μαθητές κάθε τάξης θα βραβευθούν.

Επισημαίνεται ότι η μετακίνηση των μαθητών θα γίνει χωρίς δαπάνη για το δημόσιο, καθώς επίσης και η συμμετοχή των εκπαιδευτικών είναι εθελοντική και χωρίς δαπάνη για το δημόσιο.