Συμμετοχή του 5ου ΓΕΛ Βέροιας στο παγκόσμιο πείραμα του Ερατοσθένη

Στην αυλή του 5ου Γενικού Λυκείου Βέροιας το μεσημέρι της 21ης Μαρτίου 2016 πραγματοποιήθηκε το πείραμα του Ερατοσθένη για τη μέτρηση της περιφέρειας της Γης και της ακτίνας της Γης.

Αφού δόθηκαν οδηγίες από τους φυσικούς του σχολείου Γιάννη Γεωργουδάκη και Μιχάλη Ρίζο στους μαθητές, τοποθετήθηκαν διάφορες ράβδοι γνωστού μήκους κάθετα στο έδαφος και στην προκαθορισμένη ώρα (12:39:00 ) μετρήθηκε το μήκος της σκιάς της ράβδου.

Με επανάληψη των μετρήσεων και κάποιους τριγωνομετρικούς υπολογισμούς, παρόμοιους με αυτούς που έκανε ο Ερατοσθένης πριν χιλιάδες χρόνια, οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου υπολόγισαν την περιφέρεια της Γης (39632,075 Km) και την ακτίνα της Γης (R=6307,64 Km).

Τα αποτελέσματα αναρτήθηκαν σε προκαθορισμένη φόρμα της διαδικτυακής πλατφόρμας, που είχε οργανωθεί για το σκοπό αυτό (http://eratosthenes.ea.gr/), μέσω της οποίας σχολεία από όλο τον κόσμο συμμετείχαν στο πείραμα και έδωσαν τα αποτελέσματά τους. Παράλληλα τα αποτελέσματα αναρτήθηκαν και στο site του ΕΚΦΕ Σερρών (http://ekfe.ser.sch.gr/site/), που υποστήριξε τη δράση αυτή για όσα σχολεία της Ελλάδας δήλωσαν συμμετοχή.

Το πείραμα του Ερατοσθένη συγκαταλέγεται στα 10 πιο όμορφα πειράματα και αιώνες μετά εξακολουθεί να εντυπωσιάζει για τη σύλληψη της ιδέας από τον σπουδαίο αυτό αρχαίο Έλληνα επιστήμονα...