Μαθήτρια της Γαύδου παρακολούθησε μέσω Skype εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων του Δημοτικού Ν. Νικομήδειας

Από το Δημοτικό Σχολείο Ν. Νικομήδειας ανακοινώθηκαν τα εξής:

19η ΜΑΪΟΥ. ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.
Με αφορμή την ημέρα αυτή, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ν. Νικομήδειας, που στην πλειοψηφία τους είναι ποντιακής καταγωγής, την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016, παρακολούθησαν μια πλούσια σε υλικό εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων από τους Τούρκους.

Μίλησε ο διευθυντής του σχολείου, αναφερόμενος στις πολιτικές συνθήκες της εποχής εκείνης, στην ακμάζουσα μέχρι τότε περιοχή του Πόντου, αλλά και τα δεινά και τραγικά που υπέστησαν οι Έλληνες της περιοχής αυτής από το 1916 έως το 1923. Στις έξι μητροπόλεις του Πόντου, στις αρχές του 1913, ζούσαν 697.000 Έλληνες, υπήρχαν 1.890 εκκλησίες, 1.401 σχολεία με 85.890 μαθητές. Κατά τα χρόνια της Γενοκτονίας, περισσότεροι από 353.000, θανατώθηκαν με τρόπο που δε χωρά κάποιες φορές ο ανθρώπινος νους. Ευχόμαστε σύντομα η Γενοκτονία των Ποντίων να αναγνωριστεί διεθνώς, όπως και των Αρμενίων, και αυτό είναι αγώνας κάθε Πόντιου, κάθε Έλληνα...

Την εκδήλωση παρακολούθησε μέσω Skype και η μοναδική μαθήτρια της Δ΄ τάξης του Δημ. Σχολείου Γαύδου, Ιωάννα Αρκαλάκη μαζί με τη δασκάλα της κ. Κωνσταντίνα Παρασκευά. Η τηλεοπτική τους παρουσία και συμμετοχή, μας έδινε μεγάλη χαρά, νιώθοντας ταυτόχρονα κι εμείς με τους μαθητές μας από τη Ν. Νικομήδεια πως γεμίσαμε το σχολείο της ακριτικής Γαύδου με παιδιά.

Στην εκδήλωσή μας έπαιξε ποντιακή λύρα η μαθήτρια της Δ΄τάξης Σταφυλίδου Γεσθημανή και νταούλι ο μαθητής της ΣΤ΄ τάξης Παραστατίδης Παναγιώτης. Είχαμε τη χαρά να δούμε από κοντά την παραδοσιακή ποντιακή στολή ανδρική και γυναικεία, που δανειστήκαμε μαζί με τις κούκλες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ν. Νικομήδειας, υπό την παρουσία και λεπτομερή περιγραφή αυτών, από τη συγγραφέα κ. Γερουλίδου Δέσποινα που μας έφερε και μια δική της στολή από τη Σάντα του Πόντου. Έκπληξη της τελευταίας στιγμής ήταν και η παρουσία της συνταξιούχου δασκάλας κ. Πιπερίδου Ελένης, που μας διάβασε με ιδιαίτερο ύφος και ψυχή, δικά της ποντιακά ποιήματα και προσωπικές της καταγραφές, από τα παιδικά της χρόνια.

Τέλος ευχαριστούμε θερμά όλους τους μαθητές και συμμετέχοντες, που βοήθησαν στην επιτυχή οργάνωση και διεξαγωγή της εκδήλωσής μας. Ευχαριστούμε επίσης τις δασκάλες κ. Βενετία Ματλή, κ. Ευτυχία Παχαλίδου και κ. Βάσω Φιλιππίδου, που με το δικό τους μοναδικό τρόπο, είναι αρωγοί σε κάθε δραστηριότητα και εκδήλωση των μαθητών μας.