Επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Βεροιας προς το Υπουργείο Παιδείας

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στο Υπουργείο Παιδείας, για την άρνησή του να εγκρίνει τη λειτουργία δεύτερου τμήματος στην 1η τάξη του Γυμνασίου παρά τον αριθμό των επιτυχόντων των αντίστοιχων εξετάσεων.

Η επιστολή αναφέρει:

Στις 16 Ιουνίου 2016, πραγματοποιήθηκαν οι εισαγωγικές εξετάσεις των αποφοίτων Δημοτικών Σχολείων, προκειμένου να διεκδικήσουν τη φοίτησή τους στα Μουσικά Σχολεία. Οι φετινές αιτήσεις έφθασαν τις 44, ενώ τελικά στις εξετάσεις προσήλθαν 43 μαθητές. Από τους συμμετέχοντες, η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών, πλην ενός, κατάφεραν να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη βαθμολογία για εισαγωγή στην Α΄ τάξη του Γυμνασίου.

Για ακόμη μία σχολική χρονιά όμως, το μείζον πρόβλημα της στέγασης, που αντιμετωπίζει το Σχολείο μας, έρχεται στο προσκήνιο με τον πλέον «απάνθρωπο» για γονείς και μαθητές τρόπο. Από τους 42 επιτυχόντες, θα πρέπει να εισαχθούν μόνο οι 24, καθώς οι υπάρχουσες σχολικές αίθουσες ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ για να καλύψουν τις ανάγκες των μαθητών και οι διαθέσιμοι χώροι επιτρέπουν τη δημιουργία ενός και μόνο τμήματος για την Α΄ Γυμνασίου.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, έχοντας καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες, από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας αυτού του Σχολείου για εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της στέγασης και της αξιοπρεπούς διαβίωσης των μαθητών, σε σχολικό περιβάλλον που να καλύπτει τις ανάγκες τους, βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπος με τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού για την παιδεία. Ποιος νόμος και ποιο καθεστώς είναι αυτό που προβλέπει να μπαίνουν τα παιδιά, στην τρυφερή ηλικία των 12 ετών, στην ψυχοφθόρα διαδικασία των εξετάσεων, να επιτυγχάνουν και τελικώς να αποκλείονται, γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα στέγασης δύο τμημάτων;

Την ίδια στιγμή, σε γειτονικό Μουσικό Σχολείο, με μόλις 34 επιτυχόντες (Γιαννιτσά), αποφασίσθηκε η λειτουργία 2 τμημάτων της Α΄ Γυμνασίου, καθόσον το Σχολείο φιλοξενείται σε containers και διαθέτει το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό για να υποστηρίξει τα νέα τμήματα.

Σε μια πόλη με παράδοση στις τέχνες και τη Μουσική, σε μια χρονική συγκυρία που η ελληνική οικογένεια αδυνατεί να προσφέρει στα παιδιά της κάτι περισσότερο από τη βασική εκπαίδευση, το Μουσικό Σχολείο επέτυχε να κερδίσει την εμπιστοσύνη γονέων, μαθητών και πολιτών, με την ποιοτική και επιμελημένη παιδεία που προσφέρει, γεγονός που αντανακλάται στην ολοένα και αυξανόμενη επιθυμία των παιδιών να φοιτήσουν σ΄αυτό το σχολειό.

Τα παιδιά αυτά δεν επέλεξαν τυχαία το Μουσικό Σχολείο. Είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για να μπορέσουν να μετουσιώσουν σε γνώση και εμπειρία, την αγάπη τους για τη μουσική και την καλλιτεχνία, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα τον πενιχρό οικογενειακό προϋπολογισμό από το επιπλέον βάρος της φοίτησης σε Ωδεία και ιδιωτικούς φορείς.

Είναι δυνατόν, στην Ελλάδα του 2016 όπου λανθασμένες πολιτικές ετών, οδήγησαν μια ολόκληρη χώρα στον μαρασμό και τη φτώχεια, τέσσερεις τοίχοι και μία σκεπή να γίνονται εμπόδιο στην παιδεία και το αύριο της νέας γενιάς; Γιατί θα πρέπει να στοιβαχθούν αυτά τα παιδιά στα υπόλοιπα σχολεία Γενικής παιδείας, όπου τα προβλήματα δεν είναι λιγότερα, και να χάσουν την ευκαιρία να εκπαιδευθούν δημιουργικά και με ποιότητα; Ως πότε θα λειτουργούμε σ΄αυτή τη χώρα με δύο μέτρα και δύο σταθμά;

Δεν πρόκειται για μία κοινότυπη επιστολή διαμαρτυρίας, αλλά για μία δυνατή κραυγή αγωνίας, διά στόματος όχι μόνο του Συλλόγου μας, αλλά σύσσωμης της μαθητικής κοινότητας και της πόλης της Βέροιας, που διεκδικεί το αυτονόητο στη δημόσια εκπαίδευση: αίθουσες και διδακτικό προσωπικό, για να επενδύσει στην παιδεία και να αναδείξει τους αυριανούς νικητές της ζωής.

Γιατί τα παιδιά που αγωνίζονται, θέτουν υψηλούς στόχους και επιτυγχάνουν. Γιατί όλοι οι φετινοί συμμετέχοντες, ήσαν ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ! Την στιγμή που γίνεται τόσος λόγος για την κατάργηση των εξετάσεων στο Γυμνάσιο, προκειμένου τα παιδιά να μην ταλαιπωρούνται με αυτή τη διαδικασία, τα δικά μας παιδιά και οι οικογένειές τους, δίνουν δύσκολες εξετάσεις, πετυχαίνουν και μένουν τελικά εκτός!

Γιατί το «σύστημα» μετράει τις επιτυχίες με τα τετραγωνικά μέτρα. Και φαίνεται ότι στη Βέροια αναλογούν λιγότερα τετραγωνικά μέτρα από αυτά που πραγματικά της αξίζουν.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και θα εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα, μέχρι να δοθούν ικανοποιητικές και υπεύθυνες απαντήσεις στα παιδιά και τους γονείς, που κάποιοι αποφάσισαν ότι ΔΕΝ ΧΩΡΟΥΝ στο Σχολείο μας φέτος.