Ποιο είναι «Το Σπίτι της γιαγιάς Μαρίκας» - Πρόγραμμα εργαστηρίων

Στο "Σπίτι της Γιαγιάς Μαρίκας" θα πραγματοποιηθεί πλήθος δραστηριοτήτων τη νέα σχολική σεζόν. Για να δούμε όμως ποιο είναι "Το Σπίτι της Γιαγιάς Μαρίκας"...

Μία ομάδα ανθρώπων αποτελούμενη από γονείς, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς επιστήμονες, καλλιτέχνες είχαν κοινό όραμα τη δημιουργία ενός χώρου όπου τα παιδιά θα μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα. Εδώ και τρία χρόνια η ομάδα αυτή έχει αρχίσει να υλοποιεί στην πόλη της Βέροιας μια σειρά εργαστηρίων για παιδιά, με σκοπό την ανάπτυξη της αυτενέργειας, της φαντασίας και της δημιουργικότητάς τους, βασισμένα σε παιδοκεντρικά εκπαιδευτικά συστήματα. Οι διαδικασία μέσα από τις οποίες ξεπήδησε το εγχείρημα μας και προσπαθεί να λειτουργήσει βασίζονται κατά κύριο λόγο στη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων (παιδιών, γονιών και φίλων), στη συνδιαμόρφωση και στη συνδημιουργία. Το παιδαγωγικό μας εγχείρημα προσανατολίζεται σε διαδικασία που προωθούν τη βιωματική μάθηση, την αυτοδύναμη εξέλιξη του παιδιού, την ειρηνική εξερεύνηση του εαυτού και του κόσμου, το σεβασμό στο άτομο και τη διαφορετικότητα και την αγάπη για τα ζώα και τη φύση. Χρησιμοποιώντας μεθόδους όπως αυτές της μη παρεμβατικής καθοδήγησης, της ενεργητικής ακρόασης, της ενσυναίσθησης αλλά και σε μια διαρκή προσπάθεια να βελτιώσουμε τους εαυτούς μας, στοχεύουμε μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη των παιδιών μέσα από ένα ολιστικό πρίσμα όπου κυρίαρχο ρόλο έχει το παιχνίδι και όχι η στείρα μετάδοση της γνώσης.

Στο "Σπίτι της Γιαγιάς Μαρίκας", αρχίζουμε από εκεί που σταματά το σχολείο και παρωθούμε τα παιδιά να ανακαλύψουν εποικοδομητικά τους προσωπικούς τους τρόπους μάθησης και πιστεύοντας στον εαυτό τους να αποκτήσουν όλες εκείνες τις δεξιότητες, που θα τους καταστήσουν αυτόνομοι, ώστε να μάθουν πώς να μαθαίνουν μόνοι τους σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει. Ελπίζουμε όλο και περισσότεροι γονείς και φίλοι που μοιραζόμαστε το κοινό όραμα «για παιδιά ελεύθερα και ευτυχισμένα» να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία αυτή και το εγχείρημα μας να αναπτυχθεί μέσα από τη συλλογική δράση.

Ξεκινούν τα εργαστήρια για παιδιά κι ενήλικες που θα πραγματοποιηθούν τη σεζόν 2016-2017. Δείτε το πρόγραμμα:

Δείτε το ενημερωτικό έντυπο σε μεγαλύτερη ανάλυση εδώ!