Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα "Ο δρόμος του ξινόμαυρου της Νάουσας"

Τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας σε συνεργασία με τον Οινοποιητικό συνεταιρισμό ΒΑΕΝΙ και το γραφείο σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας πραγματοποίησε εκπαιδευτική ημερίδα με θέμα «Ο δρόμος του ξινόμαυρου της Νάουσας». Στην ημερίδα συμμετείχαν 35 εκπαιδευτικοί του νομού μας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίοι επιθυμούν να διαπραγματευτούν με τους μαθητές τους το θέμα «κρασί- οινοποίηση- οικονομία- κοινωνία».

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας η Υπεύθυνη του ΚΠΕ Νάουσας Στυλιανού Λιάνα ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΠΕ και τον τρόπο υλοποίησης τους, ενώ η Υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Αντωνιάδου Έφη εξήγησε τον τρόπο οργάνωσης ενός εκπαιδευτικού προγράμματος για το κρασί.

Ακολούθησε ενημέρωση από τον οινολόγο του συνεταιρισμού κ. Θωμά Ανάστου η οποία αφορούσε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ποικιλίας ξινόμαυρο καθώς και τον τρόπο οινοποίησης αυτής. Τη σκυτάλη έλαβε ο υπεύθυνος εξαγωγών του συνεταιρισμού Κατής Στράτος ο οποίος ξενάγησε τους εκπαιδευτικούς στο οινοποιείο, τους περιέγραψε τη γραμμή παραγωγής, τον τρόπο παλαίωσης του κρασιού στην κάβα του οινοποιείου και του τρόπου να γευτούν αυτό το καταπληκτικό ζωντανό προϊόν με τα πλούσια αρώματα, τη δυνατή γεύση και τα χρώματα του φθινοπώρου που λάμπουν στο ποτήρι.

Σκοπός της ημερίδας ήταν να παρακινήσει την εκπαιδευτική κοινότητα να ασχοληθεί με το κρασί ως προϊόν της αμπέλου που κουβαλά τεράστια ιστορική και πολιτιστική μνήμη καθώς αποτελεί μοχλό οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής μας και διαμεσολαβητή των εκδηλώσεων παράδοσης και πολιτισμού του τόπου μας.