Επίσκεψη του 5ου ΓΕΛ Βέροιας σε εταιρεία τροφίμων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS

Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου ομάδα μαθητών από το 5o ΓΕΛ Βεροίας επισκέφτηκε την εταιρεία ΚΑΝΔΥΛΑΣ στο πλαίσιο της έρευνας της σχετικά με τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων και τα απορρίμματα τροφίμων.

Στον σύγχρονο χώρο της εταιρείας η υπεύθυνη τεχνολόγος τροφίμων απάντησε στις ερωτήσεις των μαθητών σχετικά με τους κανονισμούς που ακολουθεί η εταιρεία για να δώσει ημερομηνίες λήξης στα προϊόντα της, εξήγησε ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί την μέθοδο της παστερίωσης για να επιμηκύνει τη ζωή των προϊόντων της, συγκεκριμένα της μαρμελάδας και βέβαια για να είναι αυτή ασφαλής προς κατανάλωση. Ενημέρωσε τους μαθητές για τον ελληνική νομοθεσία ως προς τις ετικέτες τροφίμων και τις ημερομηνίες λήξης τους καθώς και ότι στην Ελλάδα χρησιμοποιείται κυρίως η ετικέτα «καλύτερο πριν» ή «ανάλωση έως...» ενώ στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται και οι ετικέτες « να χρησιμοποιηθεί πριν..» και « να πουληθεί εως...»

Στη συνέχεια οι μαθητές προχώρησαν στα διάφορα τμήματα παραγωγής και συσκευασίας τροφίμων όπως μαρμελάδας, όπου είδαν πώς, μέσω μηχανών, τοποθετείται η μαρμελάδα σε βάζο, πως σφραγίζεται και πως αποστειρώνεται. Είχαν την ευκαιρία να δουν πως παρασκευάζεται ο χειροποίητος παραδοσιακός χαλβάς της περιοχής μας, με τι τέχνη αναμιγνύονται όλα τα συστατικά από τον τεχνίτη και γλυκάθηκαν με τον ζεστό φρέσκο χαλβά που τους πρόσφερε ο τεχνίτης-παρασκευαστής εκεί στο εργαστήριο.

Η έρευνα που διεξάγει το 5 ΓΕΛ Βεροίας πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA2, «Food for Thought” και στο οποίο το σχολείο συμμετέχει ως εταίρος.

Την ομάδα της έρευνας αποτελούν οι μαθήτριες Πασίδη Ραφαέλα, Ραφαηλίδου Βικη, Πέϊου Σοφία, Αναγνωστοπούλου Βιβή, Δαρδακούλη Στέλλα, και ο μαθητής Θεοδωρίδης Νίκος. Τους υποστηρίζουν οι καθηγήτριες Ελένη Κωστοπούλου, Όλγα Μιχαηλίδου, και ο υποδιευθυντής Δημήτρης Καραλής.

Το πρόγραμμα ERASMUS+ KA2 «Food for Thought» χρηματοδοτείται από την ευρωπαϊκή ένωση και εθνική μονάδα για την χώρα μας είναι το ΙΚΥ.