Επίσκεψη του 5ου ΓΕΛ Βέροιας στον Β' Βρεφονηπιακό Σταθμό Βέροιας

Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016, ομάδα μαθητών από το 5o ΓΕΛ Βέροιας πραγματοποίησε επίσκεψη στον Β’ Βρεφονηπιακό Σταθμό Βέροιας όπου βοήθησε στο μαγείρεμα κοτόσουπας με ξινό τραχανά. Αυτό αποτέλεσε μια δραστηριότητα της ομάδας Erasmus του σχολείου στο πλαίσιο της θεματικής εργασίας για το πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην μαγειρική προϊόντα που έχουν μείνει εκτός ψυγείου για κάποιες μέρες.

Την ομάδα υποδέχθηκε με θέρμη η υπεύθυνη του βρεφονηπιακού σταθμού, το προσωπικό και η μαγείρισσα, στην αστραφτερή κουζίνα της, κατεύθυνε τους μαθητές ώστε να μαγειρέψουν τραχανά στο ήδη βράζον κοτόζουμο.

Χρησιμοποιώντας ξινό τραχανά οι συμμετέχοντες μαθητές θέλησαν να αποδείξουν ότι κάποια προϊόντα ακόμη και όταν έχει αλλοιωθεί κάπως η γεύση τους αν αναμειχτούν με άλλα είναι δυνατόν να αποτελέσουν νοστιμότατο συστατικό για νέες συνταγές. Εν προκειμένω το γιαούρτι, αφού υπέστη ζύμωση και αναμείχτηκε με αλεύρι, έδωσε ένα νοστιμότατο παραδοσιακό τραχανά.

Επίσης, οι μαθητές βοήθησαν στο σερβίρισμα του μεσημεριανού γεύματος των νηπίων και συνομίλησαν με τα πιο θαρραλέα νήπια. Μαθητές και εκπαιδευτικοί εντυπωσιάστηκαν από την «φιλομάθεια» των νηπίων τα οποία γνώριζαν ποιοι θα τους επισκεφτούν, σε ποιά σχολική βαθμίδα φοιτούν οι επισκέπτες τους, ποια είναι η επομένη σχολική βαθμίδα και τί γεύμα τους έχουν ετοιμάσει.

Η ομάδα των μαθητών έφυγε κατενθουσιασμένη και απόλυτα ικανοποιημένη από την επιτυχία της δραστηριότητας αυτής.

Την ομάδα που διεξάγει την έρευνα αποτελούν οι μαθήτριες Πασίδη Ραφηλία, Ραφαηλίδου Βίκη, Δαρδακούλη Στέλλα, Πέιου Σοφία, Αναγωστοπούλου Παρασκευή, και ο μαθητής Θεοδωρίδης Νίκος.

Οι εκπαιδευτικοί που υποστηρίζουν την ομάδα είναι η Ελένη Κωστοπούλου ΠΕ06, η Μιχαηλίδου Όλγα ΠΕ03 και ο Καραλής Δημήτρης ΠΕ12.

Το πρόγραμμα ERASMUS+ KA2 «Food for Thought» χρηματοδοτείται από την ευρωπαϊκή ένωση και εθνική μονάδα για την χώρα μας είναι το ΙΚΥ.