Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Βέροιας: Στη διαφήμιση... όλα είναι δυνατά!

Αναμφίβολα η διαφήμιση έχει εισβάλλει στη ζωή μας δυναμικά. Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με διαφημιστικά μηνύματα από τα ΜΜΕ, το ραδιόφωνο, τις αφίσες, το διαδίκτυο, που στόχο έχουν να ενημερώσουν το κοινό, στο οποίο απευθύνονται σχετικά με το τι είναι το προϊόν και ποια η χρησιμότητά του. Ο διαφημιστής προσπαθεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού, την προσοχή του, καταρχήν για να ενημερώσει και στη συνέχεια να πείσει.

Για το λόγο αυτό, στην προβολή του διαφημιστικού μηνύματος όλα έχουν καθοριστικό ρόλο. Το κείμενο, οι λέξεις που επιλέγονται, η συντακτική τους σειρά δημιουργούν λανθάνοντα μηνύματα. Αυτά σε συνδυασμό με την κινούμενη εικόνα και τον ήχο μπορούν να προσελκύσει την προσοχή του κοινού.

Η ενότητα της γλώσσας «Στη διαφήμιση... όλα είναι δυνατά» ήταν μια καλή αφορμή για να γνωρίσουν οι μαθητές της Στ’ τάξης των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας τα παραπάνω χαρακτηριστικά της διαφήμισης και να εργαστούν πάνω σ’ αυτήν. Αφού χωρίστηκαν σε ομάδες προσπάθησαν να διαφημίσουν ένα προϊόν πραγματικό αλλά και φανταστικό. Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά! Χρησιμοποιώντας κατάλληλες λέξεις στα κείμενά τους, έξυπνα σλόγκαν και «παίζοντας» σαν πραγματικοί ηθοποιοί, και οι τέσσερις ομάδες κατάφεραν να πείσουν για την χρηστικότητα και την καλή ποιότητα του προϊόντος τους.

Η διαδικασία δημιουργίας της διαφήμισης βοήθησε τους μαθητές να συνειδητοποιήσουν πως δεν είναι “αθώα” όλα όσα παρουσιάζονται στις διαφημίσεις και πως ο καταναλωτής πρέπει να είναι ικανός να κρίνει, να συγκρίνει και να ιεραρχεί τις ανάγκες και τις προτεραιότητές του πριν αγοράσει κάποιο προϊόν.