3 Δεκεμβρίου: Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Βέροιας

Τα παιδιά της Α΄ Δημοτικού των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας, συζήτησαν με τη δασκάλα τους και προσπάθησαν με διάφορες δραστηριότητες να μπουν στη θέση ενός ατόμου με κάποια αναπηρία. Περπατήσαμε στο ένα μας πόδι, γράψαμε ή... τουλάχιστον προσπαθήσαμε, με το στόμα μας, αποκρυπτογραφήσαμε τη γραφή Braille... και άλλα πολλά. Η δράση μας ολοκληρώθηκε με δυο πολύχρωμες χειροτεχνίες!

Στη Β΄Δημοτικού των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ΑΜΕΑ συζητήσαμε σχετικά με τις διάφορες περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία. Έπειτα από την εκτενή μας συζήτηση παρακολουθήσαμε ένα βίντεο σχετικό με τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που βρίσκονται στο περιθώριο. Όμως παρακολουθώντας το μας φάνηκε εύκολο... Και να που ήρθε η ώρα να το βιώσουμε. Μπήκαμε λοιπόν αρχικά στη θέση των τυφλών ατόμων. Αφού κλείσαμε τα μάτια, έπρεπε να βαδίσουμε σε έναν γεμάτο εμπόδια χώρο με ένα μπαστουνάκι. Έπειτα, με τη βοήθεια των συμμαθητών μας, προσπαθήσαμε να τρέξουμε στον χώρο. "Φεύγοντας από το σκοτάδι" τα παιδιά περιέγραψαν τη δύσκολη εμπειρία τους. Θελήσαμε όμως να μπούμε και στη θέση των κωφαλάλων. Προσπαθήσαμε να αναπτύξουμε προτάσεις με... παντομίμα. Αποδείχτηκε εξίσου δύσκολο εγχείρημα. Τέλος, κατασκευάσαμε μια αφίσα η οποία περιέχει φράσεις από καρδιάς για την ευαισθητοποίηση των υπολοίπων συμμαθητών μας.

Η Γ΄ Δημοτικού των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας, για την 3η Δεκέμβρη , βρήκε αφορμή στο βιβλίο της Γλώσσας, όπου υπάρχει ένα ποίημα "η φίλη μας η Αργυρώ" , που η Αργυρώ είναι ένα κοριτσάκι σε αναπηρικό καροτσάκι και μας λέει ποια πράγματα μπορεί να κάνει ακόμα και αν δεν μπορεί να περπατήσει. Στη συνέχεια μιλήσαμε για το τι αλλαγές θα έπρεπε να κάνουμε στο σχολείο για να είναι κατάλληλο για άτομα με αναπηρία. Αναφερθήκαμε και στα διάφορα είδη αναπηρίας . Τέλος, η συζήτηση μας πήγε στους Παραολυμπιακούς αγώνες τονίζοντας πως τα άτομα με αναπηρία δε διαφέρουν σε τίποτα από εμάς..!!

Τα παιδιά της Δ΄ Δημοτικού των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας, αφού διασαφήνισαν με το δάσκαλό τους, τι ακριβώς σημαίνει «άτομο με αναπηρία», εξέθεσαν τις εμπειρίες τους σχετικά με συναναστροφές καθημερινά με τέτοια άτομα . Ακολούθησαν διάφορα βίντεο σχετικά με την αναπηρία και τον αθλητισμό, όπου αποδείχτηκε πώς όταν υπάρχει θέληση και δύναμη ψυχής, όλα γίνονται !! Τέλος, μπήκαμε στη «θέση» ενός ανθρώπου με κάποιου είδους αναπηρία, κλείνοντας τα μάτια μας, γράφοντας με το στόμα ή τα πόδια μας, ή ανακαλύπτοντας τα βασικά της γραφής braille!

Τα παιδιά των Ε΄ και ΣΤ’ τάξεων των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας παρακολούθησαν την ταινία μικρού μήκους «The present» για τα άτομα με άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στη συνέχεια συζητήσαμε για τη στάση της κοινωνίας και όλων μας απέναντί τους.
Τέλος, είδαμε άτομα με ειδικές ανάγκες που διέπρεψαν, δίνοντας το δικό τους αγώνα και είναι άξια θαυμασμού.

Τώρα στέλνουν τα δικά τους μηνύματα και συνθήματα ζωής!
Τα άτομα με αναπηρία ζουν ανάμεσα μας...
....έχουν τα ίδια δικαιώματα,
έχουν αξιοπρέπεια,
ζητούν ισότητα,
δεν ζητούν ειδική μεταχείριση,
είναι ένα κομμάτι από εμάς!