Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Βέροιας

Κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται η ημέρα ασφαλούς διαδικτύου (safer internet day) με σκοπό να προάγεται η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο για όλους τους χρήστες, μικρούς και μεγάλους, και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να διαδραματίσουν θετικό ρόλο στη δημιουργία ενός καλύτερου και θετικότερου διαδικτύου, καθώς και της ενεργής στάσης εναντίον κάθε αρνητικής και προσβλητικής στάσης. Γι’ αυτό και το σύνθημα της φετινής χρονιάς είναι: «Γίνε η αλλαγή! Όλοι μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!»

Τα παιδιά των Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξεων των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου στο εργαστήρι της Πληροφορικής. Τα παιδιά συμμετείχαν με πολύ ενδιαφέρον σε όλο το πλαίσιο της συζήτησης και κάθε τάξη συμμετείχε ενεργά σε μια δραστηριότητα.

Η ενημέρωση ξεκίνησε με έναν ορισμό της έννοιας του διαδικτύου προκειμένου τα παιδιά να αποκτήσουν μια ξεκάθαρη εικόνα για τον παγκόσμιο ιστό. Στη συνέχεια έγινε αναφορά στις δυνατότητες που μας προσφέρει, έτσι ώστε να κατατάσσεται σήμερα στις πρώτες επιλογές της καθημερινότητας του ανθρώπου. Μάλιστα, μέσα από ερωτήσεις που υποβλήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι όλοι σχεδόν έχουν χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο από πολύ μικρές ηλικίες, ειδικά σε θέματα που αφορούν τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία.

Η ενημέρωση απέκτησε περισσότερο ενδιαφέρον με την παρουσίαση ενός βίντεο για τους κινδύνους του διαδικτύου. Τα παιδιά κλήθηκαν να προβληματιστούν στο γεγονός ότι πίσω από τα πλεονεκτήματα που μας προσφέρει το διαδίκτυο μπορεί να κρύβονται αρκετοί κίνδυνοι λόγω της κακής χρήσης του. Τέλος, η ενημέρωση ολοκληρώθηκε με συμβουλές και κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούμε για την ορθή χρήση του διαδικτύου.

Επιστέγασμα των παραπάνω, οι μαθητές πήραν μέρος σε δραστηριότητες ώστε να στείλουν το δικό τους μήνυμα για την ασφαλή πλοήγηση του διαδικτύου.
Συμφωνήσαμε λοιπόν, «Ναι στο Διαδίκτυο με ΑΣΦΑΛΕΙΑ!»

Η ικανότητα των παιδιών να αναγνωρίζουν τους κινδύνους, η γνώση και η τήρηση των κανόνων ασφάλειας θα είναι τα βασικά εφόδια για να το πετύχουμε!