Ημερίδα με θέμα «Το παζλ των συναισθημάτων» πραγματοποίησε η Μ.Α.μ.Α στην Βέροια

Η Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό (Μ.Α.μ.Α), με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείου Ειδικής Αγωγής Βέροιας και της ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας, διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Το παζλ των συναισθημάτων», την Κυριακή 26 Μαρτίου, στην αίθουσα του δευτέρου ορόφου του κινηματογράφου ΣΤΑΡ.

Επαγγελματίες, γονείς κι όχι μόνο γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα για να ενημερωθούν γι αυτό το σημαντικό θέμα, της επικοινωνίας των παιδιών με αυτισμό και δυσκολίες.

Η πρόεδρος της Μέριμνας Ατόμων με Αυτισμό κ. Ελένη Γεωργιάδου –Στεφανάκη απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ενώ ακολούθησε η Ειρήνη Αναγνώστου, εθελόντρια επιστημονική σύμβουλος της Μ.Α.μ.Α, αναπληρώτρια προϊσταμένη Κ.Ε.Δ.Δ.Υ Ημαθίας.

Η κ. Έφη Γώτη, Σχολική Σύμβουλος Νηπιαγωγών Ν. Ημαθίας συντόνισε την ημερίδα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία της κ. Όλγας Παΐζη, Ψυχοπαιδαγωγού, M.Ed, Ειδ. στις Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές. Η κ. Παΐζη ανέπτυξε το θέμα «Δυσκολίες των ατόμων με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (φάσμα του αυτισμού) στην κατανόηση και έκφραση των συναισθημάτων».

Όπως είπε η κα Παΐζη, τα άτομα με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (φάσμα του Αυτισμού), παρουσιάζουν σημαντικές δυσκολίες στην κατανόηση τόσο των δικών τους συναισθημάτων όσο και των άλλων. Επίσης δυσκολεύονται στην έκφραση των συναισθημάτων τους.

Έγινε αναφορά στις δυσκολίες αυτές, αλλά και στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθηθούν τα παιδιά και οι μαθητές. Αναφέρθηκαν θέματα όπως πως:

- Να μπορούν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους στην καθημερινή ζωή
- Να κατανοούν την σύνδεση των συναισθημάτων τους με τις κοινωνικές καταστάσεις που τα προκάλεσαν
- Να κατανοούν εκφράσεις προσώπου που συνδέονται με συγκεκριμένα συναισθήματα
- Να κατανοούν τη σύνδεση των πράξεων τους με τα συναισθήματα που προκαλούν στους άλλους

Ακολούθησε η ομιλία του Παγκράτη Παυλίδη, Δάσκαλου Ειδικής Αγωγής στο Σχολείο Ειδικής Αγωγής Βέροιας και του Χρίστου Μπίτση, Δάσκαλου Ειδικής Αγωγής, που ανέπτυξαν το θέμα «Η τεχνολογία μικραίνει τη διαφορά».

«Οι νέες τεχνολογίες και οι λύσεις που η εφαρμογή τους μπορεί να προσφέρει στην εκπαίδευση παιδιών που αντιμετωπίζουν μαθησιακές και άλλες δυσκολίες, είναι το θέμα που πραγματεύεται η παρουσίαση μας. Στόχος μας θα είναι να δείξουμε το πώς χρησιμοποιούμε τους Η/Υ, τα περιφερειακά τους, αλλά και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές σε συνδυασμό με τη χρήση εφαρμογών λογισμικού μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία και το πώς επιτυγχάνεται η προσέγγιση διδακτικών στόχων με τη χρήση άλλων μέσων», είπαν.

Η παρουσίαση χωρίστηκε σε 2 μέρη. Στο 1ο μέρος παρουσιάσθηκαν οι τεχνικές χρήσης της νέας τεχνολογίας μέσα στην τάξη με παιδιά, συσκευές και περιφερειακά υπολογιστών. Ενώ στο 2ο μέρος, παρουσιάστηκαν εφαρμογές λογισμικού που παράγει η Kidmedia, μια ομάδα δημιουργίας λογισμικού (με συνιδρυτές τους Παγκράτη Παυλίδη και Χρήστο Μπίτσης) και το πώς αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να αξιοποιηθούν από παιδιά με αυτισμό και παιδιά με δυσκολίες, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και στο τέλος δόθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Την ίδια ημέρα στην είσοδο του κινηματοθέατρου ΣΤΑΡ Αναπληρωτές, απόφοιτοι του τμήματος Ειδικής Αγωγής μοίρασαν ενημερωτικό υλικό για τις δράσεις του συλλόγου τους (ΣΑΤΕΑ, Σύλλογος Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής). Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με την «Καμπάνια για μαζικούς διορισμούς στην Παιδεία» ξεκίνησαν έναν αγώνα διεκδίκησης. «Διεκδικούμε δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά. Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Καλούμε όλους, αναπληρωτές, μόνιμους εκπαιδευτικούς και γονείς να συμβάλλετε σε αυτόν τον αγώνα συμμετέχοντας στις δράσεις μας¨, αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Σύντομο βιογραφικό εισηγητών

Παΐζη Όλγα

Η κα Παΐζη Όλγα είναι ψυχοπαιδαγωγός με εξειδίκευση στις Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές από το πανεπιστήμιο του Nottingham στην Αγγλία (Μaster of education). Έχει μετεκπαίδευση στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική.

Παρέχει υπηρεσίες ψυχοεκπαιδευτικής παρέμβασης, ως ελεύθερη επαγγελματίας, σε παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές καθώς και σε παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση και με προβλήματα συμπεριφοράς. Επίσης παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής γονέων. Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια των σεμιναρίων Gordon «Εκπαίδευση αποτελεσματικού γονέα» «Εκπαίδευση Αποτελεσματικού δασκάλου», τα οποία διεξάγει τα τελευταία 5 χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της εικοσαετούς εργασίας της με παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές έχει παρουσιάσει ποικίλες εισηγήσεις συμμετέχοντας σε ημερίδες και σεμινάρια Εξειδίκευσης –Επιμόρφωσης δασκάλων, γονέων και στελεχών ψυχικής υγείας. Συμμετείχε στην ομάδα συγγραφής αναλυτικών προγραμμάτων για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, του παιδαγωγικού ινστιτούτου.

Τα τελευταία 6 χρόνια συνεργάζεται επίσης με παιδικούς σταθμούς συντονίζοντας σεμινάρια για γονείς και παρέχοντας υπηρεσίες συμβουλευτικής σε γονείς και νηπιαγωγούς.

Παγκράτης Παυλίδης

Ο Παγκράτης Παυλίδης είναι δάσκαλος στο Σχολείο Ειδικής Αγωγής Βέροιας από το 1989 και ασχολείται συστηματικά με τις νέες τεχνολογίες και τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με πρώτη έκδοση λογισμικού το 1987 για τη γλώσσα και τα μαθηματικά.

Χρήστος Μπίτσης

Ο Χρήστος Μπίτσης είναι δάσκαλος ΕΑ κι εργάζεται στο τμήμα ένταξης του δημοτικού σχολείου Κορινού Πιερίας. Είναι επιμορφωτής Β΄ επιπέδου στη χρήση και αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση και ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με την παραγωγή λογισμικού κι έντυπου υλικού για χρήση στην εκπαίδευση. (κυρίως για Α.Μ.Ε.Α.).

Είναι οι ιδρυτές της Kidmedia, μιας ομάδας δημιουργίας εκπαιδευτικού λογισμικού για παιδιά προσχολικής και ειδικής αγωγής και των πρώτων τάξεων του δημοτικού. Είναι οι δημιουργοί των λογισμικών «Ενσφηνώματα 1», “Ενσφηνώματα 2”, “Ενσφηνώματα 3”, “Μαγικό Πινέλο”, "Κυκλοφορώ με τον Ταξάκη" και του παιχνιδιού ”TETΡAΣ” για Windows και IOS (Iphone/Ipad).

Παράλληλα έχουν δημιουργήσει μια ιστοσελίδα την (www.kidmedia.gr) με εκπαιδευτικές εφαρμογές για παιδιά κατάλληλες για οποιαδήποτε συσκευή (PC, Tablets, SmartPhone) η οποία σήμερα αριθμεί πάνω από 8.000 χρήστες και η πρόσβαση σε αυτήν τα τελευταία 3 χρόνια είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Ευθυμία Γώτη

Η Ευθυμία Γώτη είναι Σχολική Σύμβουλος της 36ης Περιφέρειας Π.Α με έδρα τη Βέροια. Έλαβε το πτυχίο της Σχολής Νηπιαγωγών Θεσσαλονίκης (1982), το πτυχίο του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. (1991/Τμήμα Εξομοίωσης), το Δίπλωμα Διετούς Μετεκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. (1998) και αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. (2001).

Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θρησκευτική Εκπαίδευση του King΄s College (2004/ University of London), στην Παιδαγωγική και Δημιουργική Μάθηση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (2006) και στα Αναλυτικά Προγράμματα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (2013). Είναι Διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (2010) και μεταδιδακτορική ερευνήτρια του ιδίου Πανεπιστημίου.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε ζητήματα Γλωσσικής διδασκαλίας, Διδακτικής Μεθοδολογίας και Παιδαγωγικής αξιοποίησης των Τ.Π.Ε. στην προσχολική τάξη.

Έχει διδάξει σε νηπιαγωγεία της Ημαθίας, στην Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης και στο ημερήσιο αγγλικό σχολείο St Cyprian’s του Λονδίνου. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους και σε πρακτικά συνεδρίων.

Τα πασχαλινό bazaar της Μ.Α.μ.Α.

Την Κυριακή 26 Μαρτίου, εγκαινιάστηκε η λειτουργία του πασχαλινού bazaar του συλλόγου όπου στήθηκε στην είσοδο του ΣΤΑΡ. Η πασχαλινή έκθεση περιλαμβάνει δημιουργίες φίλων και μελών του νεοσύστατου συλλόγου. Λαμπάδες, σπιτικά λικέρ, γλυκίσματα, διακοσμητικά, κοσμήματα, ζωγραφιστά πιάτα, χειροποίητες κούκλες και πολλά άλλα όλα φτιαγμένα με αγάπη!

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 27/03 17:00-20:00 (1ος όροφος καφέ Σταρ)
ΤΡΙΤΗ 28/03 ώρα 10:00- 13:00 και 17:00-20:00 (1ος όροφος καφέ Σταρ )
ΤΕΤΑΡΤΗ 29/03 ώρα 10:00 -13:00 και 17:00-20:00 (1ος όροφος καφέ Σταρ)
ΠΕΜΠΤΗ 30/03 ώρα 10:00-13:00 και 17:00 -20:00 (1ος όροφος καφέ Σταρ)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31/03 ώρα 10:00 -13:00 και 17:00 – 20:00 (1ος όροφος καφέ Σταρ)
ΣΑΒΒΑΤΟ 01/04 και ώρα 10:00-14:00 (1ος όροφος καφέ Σταρ)
ΚΥΡΙΑΚΗ 02/04 και ώρα 10:00 -13:00(1ος όροφος καφέ Σταρ)

{jlex}flickr:72157681867949375{/jlex}