Project με θέμα «Ολυμπιακοί Αγώνες από την αρχαιότητα ως σήμερα» στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Βέροιας

Φέτος τα παιδιά της Δ’ και Ε’  τάξης των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας, στα πλαίσια του project έκαναν ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο για να μάθουν πώς ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τι συνέβαινε κατά τη διάρκειά τους, πώς αναβίωσαν στη σύγχρονη εποχή και πολλά ακόμα.

Από τις πρώτες δράσεις ήταν η αναπαράσταση της αφής της Ολυμπιακής φλόγας και η λαμπαδηδρομία στον χώρο του σχολείου. Όμως δεν  άναψε μόνο με φωτιά η "φλόγα", αλλά και... με παγωτό! Ένα χωνάκι παγωτό ξεκίνησε από το πρώτο παιδί και κατέληξε στο τελευταίο, το οποίο έκανε το γύρο της τάξης. Απόλαυσαν τη διαδικασία και την υπέροχη, "φλογερή" γεύση παγωτού!

Στη συνέχεια, έτρεξαν, έπαιξαν και συναγωνίστηκαν με εύκολες προσομοιώσεις των ολυμπιακών αθλημάτων. Αγωνίστηκαν μεμονωμένα και ομαδικά. Δεν υπήρχε ανταγωνιστικό πνεύμα και διάθεση νίκης για τη νίκη. Η προσομοίωση των Ολυμπιακών Αγώνων διατηρεί το πνεύμα αγωνιστικότητας, άμιλλας και συνεργασίας, όπως και οι πραγματικοί Ολυμπιακοί Αγώνες και αρνητικές συμπεριφορές και συναισθήματα απλά δεν έχουν θέση. Βάζοντας τα όρια πριν ξεκινήσουν, τα παιδιά απόλαυσαν τη διαδικασία από την αρχή ως το τέλος.

Επίσης, έγινε παρουσίαση αθλητών και αθλητριών που επηρέασαν την ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, μετάλλια και στολές, αφίσες και δάδες. Όμως, διάβασαν και ιστορίες δύναμης, θάρρους και πείσματος από αθλητές άλλων χωρών που συμμετείχαν σε διάφορες ολυμπιακές διοργανώσεις.

Ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας των σύγχρονων Αγώνων, οι Παραολυμπιακοί αγώνες δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν σαν θεματική από το project. Με εκπαιδευτικά προγράμματα που δημιουργήθηκαν κατάλληλα από τους εκπαιδευτικούς με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε ζητήματα αναπηρίας μέσα από βιωματικές δραστηριότητες.

Τέλος, έγινε η κατασκευή την σημαίας των Ολυμπιακών Αγώνων και η κατασκευή αγγείων με την αναπαράσταση των αθλημάτων στην Αρχαία Ελλάδα (τεχνική «στένσιλ»).