Ομιλία με θέμα την παιδεία των τριών Ιεραρχών και την παιδεία στην χώρα μας πραγματοποιήθηκε στην Βέροια (φωτογραφίες)

Εκδήλωση με θέμα «Η παιδεία των τριών Ιεραρχών και η παιδεία στην Ελλάδα σήμερα» διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας, ο Δήμος Βέροιας και η Ενωμένη Ρωμηοσύνη, σε συνεργασία με την Ένωση Θεολόγων Βέροιας και την Ένωση Γονέων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών.

Στην έναρξη ο π. Νεκτάριος ευλόγησε την βασιλόπιτα και ο τυχερός που κέρδισε το φλουρί πήρε ως δώρο ένα βιβλίο από την Ενωμένη Ρωμηοσύνη.

Ο εκπρόσωπος της Ενωμένης Ρωμηοσύνης στην Ημαθία Γιάννης Κοτσάμπασης χαιρέτησε την εκδήλωση, αναφέρθηκε στο βιογραφικό της ομιλήτριας Μαρίας Μαντούβαλου και στο θέμα της εκδήλωσης.

Ανέφερε ρητά αρχαίων φιλοσόφων και Αγίων. Όπως είπε η παιδεία μας σήμερα εγκατάλειψε της ψυχή του παιδιού και στράφηκε στον εγκέφαλο. “Γεμίζει το κεφάλι του παιδιού με γνώση και αφήνετε σβησμένη η ψυχή του. Ουδέποτε υπήρχαν στον τόπο μας τόσοι εγγράμματοι και τόση φτώχια πνευματική. Έχουμε μία παιδεία που επιζητά πρωτίστως να θεραπεύσει τις ανάγκες του κράτους, της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων. Γεμίσαμε διπλωματούχους κι εξαφανίστηκαν οι πνευματικοί άνθρωποι. Η πραγματική παιδεία προσφέρει κατ’ ουσία ανάγκη, χαρακτήρα και μετά τεχνική”, είπε.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η Καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαντούβαλου Μαρία. Η κα Μαντούβαλου αναφέρθηκε στην εορτή των Τριών Ιεραρχών και στην προσπάθεια που γίνεται για την κατάργηση των Θρησκευτικών στα σχολεία. Μίλησε για την επιβεβλημένη αργία της εορτής και για την ανέντιμη προπαγάνδα της εξουσίας και κυρίως των τελευταίων Υπουργών Παιδείας. Επιπλέον μίλησε για τους Τρις Ιεράρχες, για τον βίο, την καταγωγή και το μέγιστο έργο τους. “Με αιχμηρή γλώσσα κατά των ανάξιων κληρικών,  σαν ανοιχτά βιβλία, δίδασκαν του νέους κι αποκάλυπταν την ηθική σήψη σε κάθε μορφή εξουσίας. Το έργο τους δεν ήταν αρεστό και είχαν ισχυρούς εχθρούς. Η εποχή τους ήταν αποκαλυπτική με έντονες πνευματικές συγκρούσεις, για την εδραίωση της παιδείας, τους χριστιανισμού και της κεφαλής της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού. Οι 3 Ιεράρχες έδωσαν το παράδειγμα για το τι σημαίνει παιδαγωγός. Την χριστιανική πίστη επέβαλαν ως τρόπο ζωής κι εφοδίασαν τους νέους της εποχής”, είπε μεταξύ άλλων.

{jlex}flickr:72157692917755835{/jlex}