«Τα Παιδιά της Άνοιξης» παρουσίασαν τον Οδηγό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΑμεΑ στην Βέροια (φωτογραφίες)

Τον καινοτόμο Οδηγό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΑμεΑ παρουσίασε το Μικτό Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Απασχόλησης και Κατάρτισης ΑμεΑ (ΚΔΗΦ) «Τα Παιδιά της Άνοιξης», την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, στο Foyer της Αντωνιάδειου Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας.

«Τα Παιδιά της Άνοιξης» σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Οργάνωση για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων iSea, ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2017 αυτή τη συνεργασία με στόχο την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση των ωφελούμενων του ΚΔΗΦ σε θέματα προστασίας τους περιβάλλοντος.

Η δράση με τίτλο 'Μόνο όλοι μαζί μπορούμε! Στη φύση δεν υπάρχουν διακρίσεις': Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης Ατόμων με Αναπηρία, χρηματοδοτήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σημεία Στήριξης», μιας κοινής πρωτοβουλίας του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, του κοινωφελούς οργανισμού Hellenic Hope και του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Τον Οδηγό παρουσίασαν η Ελένη Κυριακίδου, Ψυχολόγος και η Ελένη Κύργια, Κοινωνική Λειτουργός, ενώ στο τέλος μίλησαν τα παιδιά, Δάνογλου Δημήτρης, Θεοχαρόπουλος Νίκος, Παπαντωνίου Γεωργία, Χαρίση Στέλλα και Τσίμπρης Γιάννης, που συμμετείχαν στην δράση.

Η κα. Κυριακίδου αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας του ΚΔΗΦ «Τα Παιδιά της Άνοιξης» και τις δράσης που πραγματοποιούνται στο κέντρο. Έπειτα αναφέρθηκε στην Μη Κυβερνητική Οργάνωση iSea με την οποία συνεργάστηκε το κέντρο τον τελευταίο χρόνο.

Στην συνέχεια η κα Κύργια αναφέρθηκε στο Οδηγό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Όπως είπε η δράση υλοποιήθηκε σε 3 φάσεις. Στην πρώτη φάση πραγματοποιήθηκαν εσωτερικές δράσεις στις εγκαταστάσεις του ΚΔΗΦ, όπου τα παιδιά έμαθαν ενδιαφέροντα πράγματα για την προστασία του περιβάλλοντος, με τα ζώα της θάλασσας και τις τεχνικές ανακύκλωσης. Όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν μέσα από βιωματικές δράσεις και περιβαλλοντικά παιχνίδια. Στην δεύτερη φάση πραγματοποιήθηκαν εξωτερικές δράσεις, όπου τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με το τοπίο της ευρύτερης περιοχής της Ημαθίας. Η τρίτη και τελική φάση περιλάμβανε την συγγραφή του συγκεκριμένου Οδηγού, με στόχο την διανομή του σε όλα τα Κέντρα που ασχολούνται με ΑμεΑ, για να εκπαιδευτούν κι άλλοι ωφελούμενοι και να αποκτήσουν περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Ο Οδηγός διατίθεται δωρεάν από την ιστοσελίδα του ΚΔΗΦ με σκοπό να ανανεώνεται από κάθε φορέα και να συμπληρωθεί με νέο υλικό.

Πρόκειται για μία καινοτομία του ΚΔΗΦ «Τα Παιδιά της Άνοιξης», καθώς δεν υπάρχει άλλος Οδηγός Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για ΑμεΑ στην Ελλάδα.

Τα οφέλη ήταν πολλαπλά, καθώς στην δράση συμμετείχαν και τα 62 άτομα του ΚΔΗΦ. Συμμετείχαν με βιωματικές ασκήσεις και παιχνίδια, κι απέκτησαν νέες γνώσεις γύρω από το φυσικό περιβάλλον και τον τρόπο που μπορούμε να το φροντίσουμε καλύτερα.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε απόψε για πρώτη φορά στην Βέροια κι ακολουθούν παρουσιάσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Γιώργος Σοφιανίδης, η εκπρόσωπος της Βουλευτή Φρόσως Καρασαρλίδου, Κυριακή Καλλιάνη, η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΔΗΦ Καίτη Γιοβανοπούλου, η Διευθύντρια του ΚΔΗΦ Κατερίνα Στογιάννη, γονείς παιδιών που φοιτούν στο ΚΔΗΦ και φίλοι του Κέντρου. 

{jlex}flickr:72157693744805195{/jlex}