Πρότζεκτ με θέμα: «Μπορεί το περιβαλλοντικό τέλος στις σακούλες να μειώσει τη ρύπανση του περιβάλλοντος;» παρουσίασε η ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Βέροιας

Εκπαιδευόμενοι από το τμήμα «Υπάλληλοι Διοικητικών Καθηκόντων» της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Βέροιας (Β’ Τάξη) στο πλαίσιο του μαθήματος: «Πολυμεσικές Εφαρμογές», υπό την καθοδήγηση των καθηγητριών Πετρούλας Γιαννούση και Χριστίνας Παπαδοπούλου, παρουσίασαν την Τετάρτη 16 Μαΐου, στην αίθουσα του Δημαρχείου Βέροιας, το πρότζεκτ με θέμα «Μπορεί το περιβαλλοντικό τέλος στην πλαστική σακούλα να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος;».

Στην κατάμεστη αίθουσα παρουσιάστηκε ένα καίριο θέμα, ένα θέμα που αφορά όλους μας. Το περιβαλλοντικό τέλος στις σακούλες και πως αυτό σχετίζεται με τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Ορθά εισπράττεται το τέλος; Μπορούν οι φόροι να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος; Ερωτήματα που απαντήθηκαν απλοποιώντας ή διευθύνοντας την σκέψη. Ερωτήματα που αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας τη μέθοδο των Έξι Καπέλων της Σκέψης [Six Thinking Hats] του Edward de Bono (Άγγλος ιατρός, συγγραφέας, εφευρέτης και σύμβουλος).

Και ποια είναι η μέθοδος αυτή;

Η μέθοδος των «έξι καπέλων της σκέψης» που εισηγείται ο Edward de Bono είναι μια πρόταση σφαιρικής προσέγγισης και επίλυσης ενός προβλήματος ή λήψης απόφασης από ένα άτομο ή μια ομάδα. Τα καπέλα με τα έξι διαφορετικά χρώματα συμβολίζουν διαφορετικούς τρόπους/παραμέτρους σκέψης. «Φορώντας» διαδοχικά τα καπέλα, αλλάζουμε την μέθοδο της σκέψης ή την οπτική μας στο εκάστοτε θέμα. Η μέθοδος λειτουργεί σαν μια δραστηριότητα καταιγισμού ιδεών (ιδεοθύελλα), όπου με συστηματικό τρόπο κατατίθενται κάθε φορά ιδέες, συναισθήματα, προτάσεις, κριτική κλπ με σκοπό την εύρεση της βέλτιστης λύσης.

Τη μέθοδο του De Bono σήμερα την εφαρμόζουν οι: NASA,SIEMENS, IBM, DUPONT, NTT, SHELL, BP, STATOIL, MARZOTTO, FEDERAL EXPRESS,FORD,ERICSSON και πολλές άλλες.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα έξι σκεπτόμενα καπέλα κι ακολούθησε ένα μικρό ντοκιμαντέρ με τίτλο «A PLASTIC OCEAN: Πες ΟΧΙ στα πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης».

Στο τέλος της εκδήλωσης μοιράστηκαν στους συμμετέχοντες επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, ευγενική χορηγία από τα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος ΑΕ.

Επιμέλεια παρουσίασης:

Κωνσταντίνα Μαυρίδου
Νίκη Τακιβίδου
Ειρήνη Νουρή
Αντώνης Κούβαρος

View this gallery on Flickr

Στις διαφάνειες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε το πρότζεκτ των μαθητών. 

View this gallery on Flickr