Το βιβλίο - παραμύθι “Για μια όμορφη πόλη” παρουσίασαν οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας (φωτογραφίες, βίντεο)

Το Μουσικό Σχολείο Βέροιας σε συνεργασία με τις Αντιδημαρχίες Παιδείας και Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας παρουσίασε την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, το βιβλίο – παραμύθι των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, με τίτλο “Για μια όμορφη πόλη”.

Πρόκειται για την καινοτόμα ιδέα της Ομάδας Μαθητών «Σούπερ Οκτώ»* του Μουσικού Σχολείου Βέροιας υπό την καθοδήγηση του καθηγητή τους Ανδρέα Κοτρίδη, για την έκδοση και εκπαιδευτική χρήση του παραμυθιού «Για μια όμορφη πόλη» στα σχολεία του Δήμου Βέροιας, για την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των μαθητών της πόλης μας.

*Την Ομάδα αποτελούν οι μαθητές Γεωργίου Νάγια, Δημάκας Αλέξανδρος, Δημάκας Δημήτρης, Δημόπουλος Αργύρης, Ιωσηφίδου Άννα, Καλφόπουλος Εύφημος – Μερκούριος, Μπαντή Αλεξάνδρα, Παπαγιάννη Αλίκη κι ο καθηγητής Ανδρέα Κοτρίδης.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Βέροιας Γιάννης Γεωργουδάκης λέγοντας ότι «πρόκειται για μια ιδιαίτερη ημέρα για το Μουσικό Σχολείο καθώς πρωτοτύπησαν τα παιδιά – μαθητές του σχολείου μαζί με τον καθηγητή τους τον κ. Κοτρίδη. Όλοι οι φορείς (3ο ΠΕΚΕΣ Κεντρικής Μακεδονίας, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Σχολικές Επιτροπές Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βέροιας, Ενώσεις Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βέροιας, Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Βέροιας) συνεργάστηκαν για κάτι που γίνεται σπάνια σε δημόσιο σχολείο και παράλληλα απευθύνεται σε όλη την κοινωνία. Το βιβλίο θα μοιραστεί στα σχολεία και μέσω των δασκάλων τα παιδιά θα καταλάβουν πως μπορεί να γίνει ο κόσμος καλύτερος».

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Βέροιας Γιώργος Σοφιανίδης απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ συνέχισε μιλώντας στο πως έφτασαν στην υλοποίηση αυτού του βιβλίου. «Συνεχώς μας εκπλήσσουν θετικά οι γονείς και οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας. Το βιβλίο είναι ένα εργαλείο στα χέρια των παιδιών. Με την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα μετακίνησης και σεβασμού στους ανθρώπους που έχουν δυσκολίες μετακίνησης (ΑμεΑ, ηλικιωμένων, μητέρων με καρότσια) μπορεί να αλλάξει η κοινωνία μας».

Ακολούθως ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Διονύσης Διαμαντόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ μίλησε για την δράση ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας που ξεκίνησε από το Μουσικό Σχολείο Βέροιας. Αναφέρθηκε στην ιδέα, το βιβλίο και το υπέροχο τραγούδι που το συνοδεύει. «Το βιβλίο θα πάει σε όλα τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της περιοχής. Ο σκοπός είναι προφανής. Θέλουμε όλα τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, σωστής μετακίνησης μέσα στην πόλη κι αυτό ελπίζουμε να αλλάξει την νοοτροπία των μαθητών, αργότερα ως ενηλίκων, για να έχουμε μία πόλη ομορφότερη κι ασφαλέστερη», είπε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια η Μαρία Σουμελίδου εκπροσωπώντας την Διευθύντρια Β/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Αναστασία Μαυρίδου μετέφερε το μήνυμά της.

Ο υπεύθυνος καθηγητής – υποδιευθυντής του Μουσικού Σχολείου Βέροιας Ανδρέας Κοτρίδης παρουσίασε την εκδήλωση. Αναφέρθηκε με λέξεις ‘κλειδιά’ στον τρόπο που δούλεψε η ομάδα, στις πηγές έμπνευσης του βιβλίου, γιατί επιλέχθηκε να γίνει παραμύθι, πως έφτασε στο σημείο να εκδοθεί το βιβλίο, στην επιλογή του τραγουδιού κ.α.… «Η πόλη είναι ζωντανή και πολλά προβλήματα που είδαμε στην παρουσίαση της δράσης διορθώθηκαν. Πρέπει να νιώσεις την πόλη, να την εμπιστευθείς, να την αγαπήσεις… Έκλεισε την παρουσίαση με διάφορα μηνύματα, όπως το χαρακτηριστικό «Η πόλη μας ΑΝΗΚΕΙ».

Ακολούθησε η προβολή βίντεο του παραμυθιού «Για μια όμορφη πόλη» και ακολούθως οι μαθητές που συμμετείχαν στην ομάδα αναφέρθηκαν γι’ αυτήν τους την εμπειρία.

Στο τέλος η ομάδα μαθητών «Σούπερ Οκτώ» ερμήνευσε το τραγούδι «Σούπερ Οκτώ» που συνοδεύει το βιβλίο (2ο Βραβείο Μουσικής Έκφρασης στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ecomobility 2018) και βραβεύθηκαν για το έργο τους.

Λίγα λόγια για το βιβλίο – παραμύθι «Για μια όμορφη πόλη»

Συγγραφική Ομάδα Μαθητών Μουσικού Σχολείου Βέροιας – Επιμέλεια Ανδρέας Κοτρίδης

Η ιδέα της έκδοσης του βιβλίου ξεκίνησε με τη συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στο πρόγραμμα Ecomobility 2018, ενός εκπαιδευτικού προγράμματος για την οικολογική και ανεμπόδιστη μετακίνηση στην πόλη. Στο πλαίσιο του οποίου οι μαθητές καταθέτουν προτάσεις και λύσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας μετακίνησης και τη βελτίωση της εικόνας της πόλης τους με τη δική τους ματιά. Ο Δήμος Βέροιας συμμετείχε για πρώτη φορά, με επτά σχολεία, τη μεγαλύτερη συμμετοχή σχολείων πανελλαδικά.

Το παραμύθι και το τραγούδι έχουν γραφτεί από ομάδα οκτώ μαθητών της Γ’ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας. Το εκπαιδευτικό υλικό έχει πάρει τις καλύτερες κριτικές, αφού προκρίθηκε τοπικά ως η καλύτερη εργασία των συμμετοχών του Δήμου Βέροιας, αλλά και έπειτα από δύο επόμενες αξιολογήσεις κατατάχθηκε στην τελική δεκάδα, όπου κατέλαβε την πέμπτη θέση καλύτερης εργασίας πανελλαδικά. Ειδικότερα έλαβε και το δεύτερο Βραβείο στην κατηγορία Μουσικής Έκφρασης για το τραγούδι που συνοδεύει το παραμύθι. Η βράβευση έγινε το Σάββατο 21 Απριλίου 2018 στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στην Αθήνα.

Το εκπαιδευτικό υλικό αυτής της έκδοσης θα διατεθεί δωρεάν στις βιβλιοθήκες των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων και των Γυμνασίων του Δήμου Βέροιας με σκοπό την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα μετακίνησης και συμπεριφοράς στην πόλη. Γι’ αυτό υλοποιήθηκε η έκδοση του εκπαιδευτικού υλικού, έτσι ώστε να συμβάλουμε όλοι στην ευαισθητοποίηση και αλλαγή νοοτροπίας ξεκινώντας από τους μαθητές του Δήμου Βέροιας.

Οι μαθητές και ο υπεύθυνος καθηγητής κ. Κοτρίδης Ανδρέας ελπίζουν το βιβλίο και το τραγούδι να βρουν ανταπόκριση και αποδοχή από την εκπαιδευτική κοινότητα και να αξιοποιηθούν από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.