Υπεύθυνα Παιδιά στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Βέροιας

iev paidi

Με την έννοια της λέξης "παιδί" ασχολήθηκε η Γ' Δημοτικού των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας, "Ι.Σαφαρίκας-Ι.Μπαρμπαρούσης", με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού που γιορτάστηκε πριν λίγες μέρες παγκοσμίως.

Τα παιδιά μαζί με τη δασκάλα τους συζήτησαν αρχικά για την ετυμολογική φύση της συγκεκριμένης λέξης -προέρχεται από το ρήμα "παίζω"- και για τα διαφορετικά στάδια της παιδικής ηλικίας -βρεφική, νηπιακή, παιδική, εφηβική-.

Εν συνεχεία η συζήτηση προχώρησε στις ανάγκες των παιδιών σε κάθε φάση της ζωής τους, καθώς και στα δικαιώματά τους, όπως είναι η αγάπη και η φροντίδα των γονέων, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η εκπαίδευση, το φαγητό, η ύπαρξη σπιτιού και φυσικά το παιχνίδι.

Οι μαθητές δεν παρέλειψαν όμως να αναφερθούν και στις υποχρεώσεις που έχουν τα παιδιά, όπως είναι το καθημερινό διάβασμα των μαθημάτων του σχολείου, η βοήθεια στις δουλειές του σπιτιού -ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός-, αλλά και ο σεβασμός απέναντι στους γονείς.

Οι δραστηριότητες ολοκληρώθηκαν με τη δημιουργία αφισών από τους μαθητές, οι οποίες αναφέρονται στα τρία θέματα που αναλύθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης -στάδια παιδικής ηλικίας, δικαιώματα, υποχρεώσεις-.

Με τη βοήθεια της δασκάλας, τα παιδιά κατάφεραν να κατανοήσουν ότι ο όρος "παιδί" δεν εμπεριέχει μόνο παιχνίδι και "θέλω", αλλά και συνεργασία και υπακοή απέναντι στην οικογένεια και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.