Ομιλία με θέμα "Όρια και επιβράβευση στη σχέση γονέων παιδιών" πραγματοποιήθηκε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας (φωτογραφίες)

Ένα άκρως ενδιαφέρον θέμα για τους γονείς παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας.

Δύο εξαιρετικές και χρήσιμες ομιλίες με θέμα "Όρια και επιβράβευση στη σχέση γονέων παιδιών" παρουσιάστηκαν από τους ομιλητές Αντώνη Τσιτλακίδη, Ψυχολόγο - Ψυχοθεραπευτή και Κατερίνα Πασχούλα, Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 12ου Νηπιαγωγείου Βέροιας διοργάνωσε την εκδήλωση, ενώ η διευθύντρια του Νηπιαγωγείου, Σοφία Απιδοπούλου απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό κι αναφέρθηκε στα βιογραφικά των δύο επιστημόνων.

Ξεκινώντας τον λόγο πήρε η κα Πασχούλα, η οποία ανέπτυξε το θέμα "τα όρια στην συμπεριφορά των παιδιών". Η κα Πασχούλα αναφέρθηκε στα όρια που διαμορφώνουν το παιδί και το βοηθούν να αναπτύξει το αίσθημα ευθύνης, να αποκτήσει ικανότητες για να έχει υγιείς σχέσεις με τους άλλους κτλ. «Η οριοθέτηση που λέγεται και πειθαρχία έχει ως στόχο την ισορροπία του παιδιού και την ανάπτυξη μιας υγιούς προσωπικότητας. Οι βάσεις τίθενται από νωρίς…». Έπειτα αναφέρθηκε στις μεθόδους διαπαιδαγώγησης (επιτρεπτική, αυταρχική και δημοκρατική διαπαιδαγώγηση) και αναλυτικά μίλησε για το τι μαθαίνουν τα παιδιά και οι γονείς σε αυτές τις προσεγγίσεις. Επίσης μίλησε για τις μεθόδους πειθαρχίας, τις τιμωρίες και τις συνέπειες που εφαρμόζουν οι γονείς.

Έπειτα τον λόγο πήρε ο κ. Τσιτλακίδης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα "επιβράβευση και αυτοεκτίμηση". Ο κος Τσιτλακίδης μίλησε για τους τρόπους επιβράβευσης και τις ανάγκες του παιδιού. «Ο έπαινος και η επιβράβευση είναι ο θεμέλιος λίθος για την αυτοεκτίμηση του παιδιού». Αναφέρθηκε στον αποτελεσματικό έπαινο και την απτή ανταμοιβή, ενώ κλείνοντας μίλησε για τα κοινά σημεία των δύο ομιλιών.

Στο τέλος, οι δύο επιστήμονες απάντησαν σε ερωτήματα του κοινού κι ακολούθησε συζήτηση.

View this gallery on Flickr