Επίσκεψη του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά

 

Από το Μουσικό Σχολείο Βέροιας ανακοινώθηκαν τα εξής:

“Με ιδιαίτερη φιλοξενία και μηνύματα αγάπης και πνευματικής ωφέλειας, άνοιξε χθες, παραμονή της Εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, τις πόρτες της και την αγκαλιά της η Ιερά Μονή της Παναγίας Δοβρά, στους μαθητές και τις μαθήτριες, αλλά και τους δασκάλους του σχολείου μας.

Αρχικά τα παιδιά και οι καθηγητές φιλοξενήθηκαν στον χώρο του Ιερού ναού, όπου προσκύνησαν και τη θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας. Εκεί παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και προσοχή, αλλά και απηύθυναν ερωτήσεις σχετικά με τα όσα διηγήθηκαν οι πατέρες που μας υποδέχθηκαν, για την ιστορία της Μονής, αλλά και τα ιστορικά γεγονότα που αναφέρονται στην περίοδο της τουρκοκρατίας και την επανάσταση των Ελλήνων της Μακεδονίας• τις ιστορικές μάχες της περιοχής, τα ηρωικά πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν, τα θαύματα που με την Χάρη του Θεού είχαν την ευλογία να ζήσουν οι άνθρωποι τότε, τους άνδρες, γυναίκες και παιδιά που αγωνίστηκαν, θυσιάστηκαν, ακόμα και αγίασαν, πολεμώντας για την πίστη και την ελευθερία. 

Στη συνέχεια ακούστηκαν λόγια ωφέλιμα που απευθύνονταν στις ψυχές των παιδιών. Ακολουθεί ένα μικρό απόσπασμα αυτών, τα οποία αξίζει να θυμόμαστε και να μοιραζόμαστε: 

Τα παιδιά είναι καλοδεχούμενα στην Εκκλησία όπως είναι.

« … Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε καλή καρδιά και η ψυχή μας. …
Η Εκκλησία μας έχει ενωτικό χαρακτήρα, να δέχεται και να απλώνει χέρι βοηθείας και αγάπης στον κάθε άνθρωπο, και ιδιαιτέρως στους νέους που είναι το μέλλον μας.
Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση σε όλους εσάς τους νέους που είστε το μέλλον της χώρας μας• βλέπω ότι είστε υπέροχοι νέοι, διακρίνω στα πρόσωπά σας βλέμματα ειρηνικά, αγάπης, πιστεύω ότι είστε πάρα πολύ καλά παιδιά στους δασκάλους και στους γονείς σας, θέλω να πιστεύω ότι θα έχετε μία λαμπρή πορεία στη ζωή σας, πνευματική και επαγγελματική• σας απευθύνω έκκληση να μην αποκοπείτε ποτέ μα ποτέ από την Εκκλησία μας. Η Εκκλησία είναι πάντα ανοιχτή για σας, είστε ευπρόσδεκτοι πάντα, και κάθε φορά που θα αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα και όχι μόνο, να ξέρετε ότι υπάρχει μια ανοιχτή αγκαλιά, υπό τη μορφή ενός καλού παπά, ενός καλού μοναχού… για να σας ακούσει, για να απαλύνει το όποιο πρόβλημά σας και να δώσει λύση, άμεση λύση• διότι τώρα οι άνθρωποι οι ρασοφόροι που ασχολούνται με τους νέους γνωρίζουν τα προβλήματα που απασχολούν τους νέους, έχουν επίγνωση και βεβαίως είναι σε θέση να δώσουν κι απαντήσεις που θέλουν τα παιδιά. Λοιπόν, να είστε κοντά στον Θεό και στην Εκκλησία Του, να αγαπάτε τους καθηγητές σας, που μοχθούν για την καλή πορεία στη ζωή σας, και τους γονείς…

Και λίγη ζωηράδα, καλό είναι κι αυτό!

… Αλλά να είναι όλα υπό έλεγχο όμως, διότι δεν είναι καλό να φτάνουμε σε ακραία φαινόμενα, θα είμαστε ήρεμοι, διότι εκείνο που χαρακτηρίζει την ποιότητα ενός ανθρώπου είναι η αγάπη πρωτίστως, αλλά και η πραότης, η ηρεμία, ό,τι και να προκύψει στη ζωή μας, … σε καμιά περίπτωση δεν κάνουμε χρήση βίας, ποτέ βία, πάντα ήρεμα με αγάπη. Κι όταν δεν μπορούμε να διευθετήσουμε κάποιο πρόβλημα με κάποιον συμμαθητή μας ή συμμαθήτριά μας, πάμε στον καθηγητή… “Δεν θέλω να μαλώσω και θέλω να αγαπώ το συμμαθητή μου, τη συμμαθήτριά μου και θέλω να έχω φιλικές σχέσεις”. Και με αγάπη, θα δείτε ότι θα κερδίσετε την αγάπη και την εκτίμηση των συμμαθητών και των καθηγητών σας, και θα έχετε μια καλή πορεία στη ζωή σας».

Στην συνέχεια, πριν την αποχώρηση από τον ναό, τα παιδιά έψαλλαν με δυνατές φωνές τον ύμνο στην Παναγία «Τη υπερμάχω».

Ακολούθησαν νηστίσιμα κεράσματα και μικρή ξενάγηση σε κάποιους χώρους του Μοναστηριού. 

Τέλος, το σχολείο επισκέφθηκε το Αρχονταρίκι της Μονής, όπου με την ευγενή φιλοξενία των πατέρων, η χορωδία και η ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής του σχολείου, υπό τη διεύθυνση και συνοδεία των καθηγητών κ. Κουτσιμανή και κ. Μπαλιάκα, παρουσίασαν μουσικό εορταστικό πρόγραμμα με δημοτικά τραγούδια, με ιδιαίτερη επιτυχία.

Φεύγοντας, μοιράστηκαν σε όλους ως Ευλογία, μικρές εικόνες της Παναγίας.

Είμαστε ευγνώμονες για τον ξεχωριστό τρόπο που γιορτάσαμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Εθνική μας γιορτή σε αυτό τον Άγιο χώρο, αλλά και για την άπλετη φιλοξενία και λόγια αγάπης και πνευματικής ωφέλειας που δεχθήκαμε από τους πατέρες της Μονής, και ευχόμαστε να ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες επισκέψεις στο κοντινό μέλλον, κατά τις οποίες θα επιθυμούσαμε να γνωρίσουμε περισσότερα για τη Μονή και την Προστάτιδά της την Παναγία μας, και θα ήταν καλοδεχούμενη η συνέχιση των ψυχωφελών λόγων ή συζητήσεων!"