Συμμετοχή μαθητών του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου

Οι μαθητές της β΄ γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Βέροιας - μέλη της ραδιοφωνικής ομάδας Μουσικοί Υποκριτές στο πλαίσιο του μαθήματος του Θεάτρου και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου 2015 (27 Μαρτίου 2015), αλλά και τη συμμετοχή των μαθητών στο European School Radio - το πρώτο μαθητικό διαδικτυακό ραδιόφωνο δραματοποίησαν το απόσπασμα από το βιβλίο του Ν. Καζαντζάκη "Αναφορά στον Γκρέκο" και δημιούργησαν ένα ραδιοφωνικό θεατρικό σκετς το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη ραδιοφωνική εκπομπή της ομάδας "Αρχαία Ελληνικά στον αέρα - Περί φιλίας ο λόγος" η οποία μεταδόθηκε από το μαθητικό ραδιόφωνο στις 2 Απριλίου 2015.

Το τραγούδι που πλαισιώνει το θεατρικό σκετς δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου etwinning "Μια θεατρική Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στο δικό μας ραδιόφωνο European School Radio" στο οποίο συμμετείχε η ραδιοφωνική ομάδα Μουσικοί Υποκριτές στη σχολική χρονιά 2014 - 2015.

Τη μουσική του τραγουδιού έγραψε ο μουσικός του σχολείου, Β. Βαλαβάνης και στο πιάνο συνοδεύει ο μουσικός του σχολείου, Σ. Δερμιτζάκης. Τραγουδούν μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βέροιας.

Ακούστε εδώ το δραματοποιημένο απόσπασμα.

Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Δ.Ι.Θ. επιλέγει κάθε φορά από μια χώρα-μέλος του μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου για να γράψει μήνυμα, το οποίο διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα Μ.Μ.Ε. σε όλο τον κόσμο. Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου έχουν γράψει μεταξύ άλλων οι: Ζαν Κοκτώ, Άρθουρ Μίλλερ, Λώρενς Ολίβιε, Ζαν Λουί Μπαρώ, Πήτερ Μπρουκ, Πάμπλο Νερούδα, Ευγένιος Ιονέσκο, Λουκίνο Βισκόντι, Μάρτιν Έσλιν, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αριάν Μνουσκίν, Ρομπέρ Λεπάζ, Αουγκούστο Μποάλ, Τζούντι Ντεντς, Τζον Μάλκοβιτς, Ντάριο Φο, Brett Bailey κ.ά.

Φέτος το μήνυμα έγραψε ο Πολωνός σκηνοθέτης Krzysztof Warlikowski.