Κοινές διαπιστώσεις ΕΛΜΕ & Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων για προβλήματα των σχολείων

aithousa sxoliou

Την Τρίτη 21/4/2015 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Β'θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βέροιας και της ΕΛΜΕ Ημαθίας. Μετά από μια αρχική, αμφίπλευρη ενημέρωση για τις γενικότερες εξελίξεις στην εκπαίδευση αλλά και τα δεδομένα στα σχολεία της Ημαθίας, συζητήθηκαν επιμέρους θέματα που απασχολούν ή θα απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον τα σχολεία του Νομού. Σε κοινή ανακοίνωση αναφέρουν ότι διαπιστώθηκαν τα εξής:

"1) Το γεγονός πως η Κοινή Υπουργική Απόφαση (2013) για τη μεταφορά των μαθητών δεν έχει καταργηθεί, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανάληψης των σοβαρών προβλημάτων που διαπιστώθηκαν την περυσινή σχολική χρονιά. Υπάρχει κοινή απαίτηση ΕΛΜΕ και Γονέων για ασφαλή και δωρεάν μεταφορά των μαθητών.

2) Προκύπτουν μια σειρά από ζητήματα για το νέο σχολικό συγκρότημα στα "Γιορτζαλίκια":

α) Υπάρχει έντονη και δικαιολογημένη ανησυχία, ότι το σχολικό αυτό συγκρότημα δεν θα είναι έτοιμο την νέα σχολική περίοδο.

β) Το συγκρότημα δεν καλύπτει απόλυτα τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου σχολικού χώρου, οι προαύλιοι χώροι είναι χαρακτηριστικά μικροί, δεν υπάρχει πρόβλεψη για κλειστό γυμναστήριο, δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί ο απαραίτητος εξοπλισμός για το νέο σχολείο κ.τ.λ.

γ) Η πρόσβαση στο νέο σχολείο παρουσιάζει προβλήματα τόσο για τους μαθητές που θα μετακινηθούν με αστικά λεωφορεία, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα που δημιουργεί η συγκεκριμένη ΚΥΑ, όσο και για τους πεζούς μαθητές μιας και δεν υπάρχουν τα απαραίτητα για την ασφάλειά τους πεζοδρόμια. Ο Δήμος Βέροιας πρέπει να μεριμνήσει για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών από πεζοδρόμια που αν δεν υπάρχουν πρέπει να γίνουν άμεσα.

δ) Η χωροταξική κατανομή των μαθητών πρέπει να είναι τέτοια που να μην δημιουργεί προβλήματα σε μαθητές και σχολεία.

3) Η μεταφορά του Μουσικού Σχολείου με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του παρουσιάζει στασιμότητα.

4) Τη φετινή σχολική περίοδο, ο χώρος της Ειδικής Αγωγής αντιμετώπισε σοβαρότατα προβλήματα, τα οποία και επιβάρυναν τους μαθητές που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα από το εκπαιδευτικό σύστημα.

5) Τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν ανάγκη ανανέωσης του εξοπλισμού τους.

6) Έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των μαθητών που βιώνουν τα αποτελέσματα της κρίσης τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

7) Το θέμα του σχολικού εκφοβισμού και βίας (bullying) προβληματίζει σημαντικά και η δράση Γονέων και Εκπαιδευτικών πρέπει να είναι κοινή στο κοινωνικό αυτό φαινόμενο.

Η σύμπτωση απόψεων των δύο Δ.Σ. καθώς και η μέχρι τώρα αγαστή συνεργασία οδηγεί τα σωματεία στην ανάληψη μιας σειράς κοινών δράσεων στο άμεσο μέλλον για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στο χώρο της εκπαίδευσης".