Ποτάμι Ημαθίας: "ΣΥΡΙΖΑ ...η «ελπίδα» έρχεται, η παιδεία φεύγει..."

aithousa sxoliou

Από το Ποτάμι Ημαθίας ανακοινώθηκαν τα εξής: "Η εκ βάθρων αλλαγή δομών και διαδικασιών στην Α' Βάθμια και Β' βάθμια εκπαίδευση έρχεται με την μορφή κατεπείγοντος νομοσχεδίου σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή. Χωρίς να αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διαβούλευση (opengov), χωρίς διάλογο με τους φορείς, χωρίς ντροπή τελικά. Γιατί κατεπείγον; Ας πούμε την αλήθεια.

· Αφού ο Υπουργός απέτυχε να μεταρρυθμίσει την Παιδεία μέσω τροπολογιών στο σχέδιο νόμου για τη βία στα γήπεδα(;), τώρα το επιχειρεί με ένα κατεπείγον νομοσχέδιο. Δηλαδή, με μία συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής και μία της Ολομέλειας, επιθυμεί, μεταξύ πολλών άλλων, να αλλάξει το σύστημα των Πανελληνίων, να ανατρέψει το σύστημα αξιολόγησης των διευθυντών και να υποβαθμίσει το θεσμό των πειραματικών και προτύπων σχολείων. Α, και να επανεγγράψει τους αιώνιους φοιτητές που είχαν διαγραφεί...

· Πού έγκειται αλήθεια το κατεπείγον; Οι αλλαγές για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις θα εφαρμοστούν από το επόμενο σχολικό έτος, τα πειραματικά και πρότυπα σχολεία μπορούν να "υποβαθμιστούν" και σε δύο εβδομάδες αφού τόση θα είναι η «καθυστέρηση» εάν ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία.

· Τι μένει λοιπόν από το κατεπείγον; Μα είναι εξόφθαλμο: η αλλαγή του καθεστώτος επιλογής των διευθυντών των σχολείων Α'βάθμιας και Β'βάθμιας εκπαίδευσης. Υπάρχουν δεσμεύσεις απέναντι στους συνδικαλιστές, αυτούς που επί δεκαετίες όμνυαν στο όνομα του ΠΑΣΟΚ και τώρα ομνύουν στο όνομα της «πρώτη φορά αριστερά». Δεν αντιπροσωπεύουν όμως τον απλό δάσκαλο και καθηγητή που δίνει καθημερινά τη μάχη του μέσα στην τάξη για μια καλύτερη παιδεία, με τους μαθητές και τους γονείς ως συνεργάτες.

· Με μέτρα που αποσαθρώνουν την παιδεία αλλά δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος προσπαθεί η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την ανοχή των συνδικαλιστών έναντι της οικονομικής λαίλαπας που έρχεται.

· Το Ποτάμι δεν είναι δυνατόν να συναινέσουμε σε μια τέτοια διαδικασία. Η Παιδεία είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να τη συζητάμε με διαδικασίες εξπρές χωρίς μελέτη, καταγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, χωρίς τη γνώμη αυτών που βιώνουν και διαμορφώνουν την Παιδεία. Επειδή σεβόμαστε την Παιδεία, επειδή σεβόμαστε το θεσμό του Κοινοβουλίου, είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε τη διαδικασία αυτή που μόνο τιμή δεν περιποιεί σε όσους την εμπνεύστηκαν και την υλοποιούν.

ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν... Η «ελπίδα» έρχεται, η παιδεία φεύγει...".