Υποχρέωση υποβολής αποδεικτικού φορολογικής δήλωσης στο ΓΕΜΗ

epimelitirio ima

Από το Επιμελητήριο ανακοινώθηκαν τα εξής: "Όλοι οι υπόχρεοι εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. που δεν είναι κεφαλαιουχικές εταιρίες, δηλαδή όλοι εκτός από Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., και πιο συγκεκριμένα οι Ο.Ε. , Ε.Ε., Συν ΠΕ,. ΑΤΟΜΙΚΕΣ, ΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΕΣ κλπ, έχουν υποχρέωση καταχώρησης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού υποβολής φορολογικής τους δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Υ.Α. 79760/31-12-2014 (ΦΕΚ Β' 3623). Η καταχώρηση πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με ηλεκτρονικό τρόπο από την ιστοσελίδα www.businessportal.gr με ταυτόχρονη την καταβολή του προβλεπόμενου τέλους καταχώρησης.

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι επιχειρήσεις, από το έτος 2015, πρέπει να καταβάλλουν υποχρεωτικά και το ενιαίο τέλος τήρησης μερίδας Γ.Ε.ΜΗ., είτε μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, είτε με ηλεκτρονική κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό της Κ.Ε.Ε, είτε μέσω ηλεκτρονικών τραπεζικών υπηρεσιών όπως οι εν λόγω εναλλακτικές γνωστοποιούνται και είναι διαθέσιμες κάθε φορά στον διαδικτυακό τόπο του ΓΕΜΗ (www.businessportal.gr).

Τέλος, σας επισημαίνουμε ότι στην τελευταία τροποποίηση της επιμελητηριακής νομοθεσίας ορίζεται ότι, από 1-1-2015 τα μητρώα των Επιμελητηρίων ενημερώνονται αυτόματα από το Γ.Ε.ΜΗ. σχετικά με τα μέλη τους για την εγγραφή και για κάθε άλλη οριστική πράξη, συνεπώς όλες οι καταχωρήσεις πρέπει να γίνονται πλέον στο Γ.Ε.ΜΗ., σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ν. 3419/2005, όπως ισχύει".