Με κάρτα οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ από τον Ιούλιο

Πλαφόν στην χρήση μετρητών στις συναλλαγές φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων θέτει το υπουργείο Οικονομικών, με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στην Βουλή και στόχο της πάταξη της φοροδιαφυγής. Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα φυσικά πρόσωπα θα υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα για συναλλαγές που ξεπερνούν τα 500 ευρώ, από 1.500 ευρώ που είναι σήμερα το πλαφόν, και οι επιχειρήσεις για συναλλαγές άνω των 50 ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων θα γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο για ποσά άνω των 50 ευρώ (σύμφωνα με την τελευταία πρόταση), ενώ οι καταναλωτές θα πληρώνουν υποχρεωτικά με κάρτα για ποσά άνω των 500 ευρώ (από 1.500 ευρώ που είναι σήμερα).

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», από το 2017, για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου η Εφορία θα δέχεται μόνο αποδείξεις από ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Μόνο για το 2016 θα γίνονται δεκτές και αποδείξεις από συναλλαγές με μετρητά. Το απαιτούμενο πόσο αποδείξεων θα είναι ανάλογο του εισοδήματος.