Να πως να διαλέξετε έναν εκτελωνιστή

Αν οι δηλώσεις της επιχείρησής σας στο τελωνείο είναι λανθασμένες, τα τελωνεία θα προσφύγουν σε εσάς και όχι τον εκτελωνιστή σας για να λύσετε αυτά τα προβλήματα. Είναι κρίσιμο να διαλέξετε τον σωστό εκτελωνιστή για την επιχείρησή σας ώστε να είστε σίγουροι ότι γίνονται οι σωστοί προσδιορισμοί για την αξία των αγαθών , την μοναδική τους δασμολογική κατάταξη, όπως επίσης και συμμόρφωση με άλλες τελωνειακές ρυθμίσεις. Σας παραθέτουμε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές και ιδέες για να σας βοηθήσουμε να διαλέξετε τον καλύτερο εκτελωνιστή.

Πρέπει λοιπόν να διαλέξετε έναν εκτελωνιστή; Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας είναι ότι ο εκτελωνιστής είναι ο νόμιμος σύμβουλός σας για δηλώσεις σε τελωνεία και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες όσον αφορά τις εισαγωγές. Έτσι αυτές οι υπηρεσίες δρουν αντί για εσάς και εσείς φέρετε την ευθύνη. Γι’ αυτό υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που θα πρέπει να επηρεάσουν την απόφασή σας.

Καθώς οι εκτελωνιστές παρέχουν τις κύριες υπηρεσίες της αποστολής των παραγγελιών από τα τελωνεία ή αν είναι αναγκαίο από άλλους κυβερνητικούς οργανισμούς που θα μπορούσαν να έχουν δικαιοδοσία επί των εμπορευμάτων σας , όπως οργανισμοί τροφίμων και φαρμάκων, το τμήμα μεταφορών, η υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας και οι υπηρεσίες για την προστασία της άγριας φύσης. Αυτοί κρατούν πληροφορίες που αναφέρονται στο είδος των προϊόντων, την αξία τους, τους δασμούς που θεωρούν ότι πρέπει να προστεθούν σε αυτά, τις ποσότητες που μεταφέρονται και μία εκτίμηση των εφαρμοσμένων φόρων και τελών επεξεργασίας.

Αυτό μοιάζει αρκετά σαφές. Αλλά αυτοί οι προσδιορισμοί δεν είναι απαραίτητα τόσο εύκολοι. Για παράδειγμα ποια είναι η κατάλληλη τιμή που θα πρέπει να ενταχθεί ενώ εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται όλα τα μη δασμολογητέα έξοδα.

Άρα ποια είναι η κατάλληλη κατάταξη για κάθε είδος που εισάγετε; Οι περισσότεροι εισαγωγείς δεν έχουν τους πόρους ή την ειδίκευση ΄ώστε να μπορούν να παρέχουν οι ίδιοι την μεσιτεία με την κατάλληλη τιμή , την σωστή κατάταξη και τον ορισμό άλλων προσδιορισμών. Αντίθετα εξαρτώνται από τον εκτελωνιστή ο οποίος θα ορίσει αυτά τα στοιχεία της εισαγωγής. Όμως ο εκτελωνιστής είναι αρκετά εξοπλισμένος ώστε να το κάνει σωστά; Ακατάλληλες δηλώσεις μπορούν να επιφέρουν κάποια αρκετά δυσάρεστα αποτελέσματα όπως επιπρόσθετοι λογαριασμοί φόρων αφότου έχετε ήδη τιμολογήσει και πουλήσει τα προϊόντα σας, αιτήσεις για επιστροφή και τιμωρίες ή εφάπαξ αποζημιώσεις για λανθασμένες δηλώσεις. Και όπως έχει ήδη αναφερθεί τα τελωνεία θα στραφούν σε εσάς και όχι στον εκτελωνιστή σας για συνδιαλλαγή. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζεται πόσο καλός είναι ο εκτελωνιστής σας.

Παρακάτω θα βρείτε μερικά σημεία που πρέπει να προσέξετε και ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνετε.

Γνώση.

Πόσους αδιοδοτημένους εκτελωνιστές απασχολούν; Δουλεύουν και με άλλους εισαγωγείς που εισάγουν τα ίδια προϊόντα με εσάς ώστε να υπάρχει γνώση της γραμμής των προϊόντων; Πόσο καιρό αλληλοεπιδρούν με τους σταθμούς από όπου γίνονται οι εισαγωγές σας ( χρειάζεται να γνωρίζουν τις τοπικές ιδιοσυγκρασίες); Ποια εργαλεία ταξινόμησης και αποτίμησης έχουν στην διάθεση τους ώστε να τους βοηθήσουν να κάνουν την καταλληλότερη δήλωση για εσάς; Επίσης ψάξτε για έναν εκτελωνιστή ο οποίος θα είναι μέλος τοπικών αλλά και εθνικών οργανισμών. Αξιόλογες πληροφορίες και εκπαίδευση συνάδουν με αυτούς τους οργανισμούς, και με την συμμετοχή σε διάφορες επιτροπές τους, είναι συχνά δυνατόν να συμβάλουν στη διαμόρφωση τοπικών και εθνικών τελωνειακών θέσεων.

Διαχείριση λογαριασμού.

Πώς θα οργανωθούν για να διαχειριστούν τις συναλλαγές σας; Θα κάνουν τις εισαγωγές μόνοι τους ή θα συνεργαστούν με κάποιον άλλο; Θα είναι κάποιος από τους εκτελωνιστές τους αναμεμιγμένος ενεργά με την διαδικασία του εκτελωνισμού των αγαθών σας; Θα έχουν στην διάθεσή τους αρκετό προσωπικό ώστε να χειριστεί τον όγκο τον εμπορευμάτων σας; Η ομάδα τους είναι διαθέσιμη τα σαββατοκύριακα και τις γιορτές, είτε για τακτική εργασία είτε σε περίπτωση ανάγκης;

Δυνατότητες πληροφορικής.

Είναι σε σύνδεση με τα τελωνεία για την κατάθεση εισόδου ; Ποιο είναι το ποσοστό απόρριψης τους (Τα τελωνεία τα δημοσιεύουν μηνιαία) ; Το σύστημά τους υποστηρίζει την διατήρηση, την ταξινόμηση, την αποτίμηση και άλλα δεδομένα κυβερνητικών φορέων ηλεκτρονικά σε ένα αρχείο με βάση το τμήμα μέρος ή τον αριθμό μοντέλου , ή την περιγραφή , έτσι ώστε οι διασαφήσεις εισόδου να είναι συνεπείς προς το περιεχόμενό τους ; Μπορούν να υποβάλλουν εκθέσεις για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την επιχείρησή σας ; Μπορούν να δέχονται πληροφορίες από εσάς ή / και τους προμηθευτές σας μέσω EDI ;

Προσφορά υπηρεσιών

Εκτός από τις βασικές υπηρεσίες εισόδου , κάνει ο εκτελωνιστής σας και προσφορές ή παρέχει υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας , όπως η εγγραφή των τελωνιακών δασμών σας , τοποθετώντας την ασφάλιση του φορτίου , ώστε τα αγαθά σας να μην αφεθούν στην περιορισμένη ευθύνη των διαφόρων φορέων ή / και αποθηκών ,την τακτοποίηση αποθήκευσης και άμεσης διανομής , τις υπηρεσίες προώθησης για τα επιστρεφόμενα εμπορεύματα , και τις δικές τους υπηρεσίες πλοίων και των αεροπορικών μεταφορών για να καλύψουν όλες τις απαιτήσεις του μεγέθους και του χρόνου μεταφοράς σας ; Σας προσφέρουν συμβουλές μεταφορών και logistics - και ικανοποιούν τις τελωνειακές αρχές σήμανσης και άλλες απαιτήσεις .

Οικονομική φερεγγυότητα.

Ο καλύτερος τρόπος να χειριστείτε τους φόρους και τα πρόσθετα είναι να τα πληρώσετε αμέσως. Αν επιλέξετε να ζητήσετε τον εκτελωνιστή σας να φροντίσει για αυτά αντί για εσάς, είστε ακόμα υπεύθυνοι αν ο εκτελωνιστής σας δεν το κάνει, ακόμα και αν αποδείξετε ότι έχετε ήδη πληρώσει τους φόρους στον εκτελωνιστή σας. Επίσης, εάν ο μεσίτης πληρώνει συλλογικά τα έξοδα μεταφοράς για λογαριασμό σας , η αδυναμία να διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια ή να συγκεντρωθεί επαρκής πίστωση θα καθυστερήσει την παράδοση και μπορείτε ακόμα να θεωρηθείτε υπεύθυνοι για τα έξοδα αυτά , ακόμη και αν μπορείτε να αποδείξετε την πληρωμή στον μεσίτη . Έτσι, ένας συνετός εισαγωγέας θα ζητήσει την πιο πρόσφατη οικονομική κατάσταση του εκτελωνιστή και μερικές πιστωτικές αναφορές. Μια επιχείρηση που δυσλειτουργεί είναι ένα σημάδι αποδιοργάνωσης και αστάθειας .Τα χαμηλά ποσοστά και οι χαλαρές διαδικασίες συλλογής , ενώ φαινομενικά είναι ένα «υπέρ» για ορισμένους εισαγωγείς , είναι στην πραγματικότητα προειδοποιητικές σημαίες που πρέπει να αναγνωρίζονται.

Ακεραιότητα

Ενώ η ακεραιότητα συνήθως επιβεβαιώνεται με τη δράση , μπορείτε σίγουρα να αποκτήσετε κάποια εικόνα , ζητώντας συστάσεις από άλλους πελάτες τους , μεταφορείς , αποθήκες , τελωνειακούς δικηγόρους ή ίσως ακόμη και από μια κλήση στο Τελωνείο για να δείτε αν είχαν κατατεθεί τυχόν παράπονα . Επίσης , μπορείτε να ρωτήσετε τον εκτελωνιστή αν η επιχείρηση έχει ελεγχθεί από τα τελωνεία και , αν ναι , ποια ήταν τα αποτελέσματα .

Σχέσεις.

Η τελωνειακή απελευθέρωση είναι μόνο ένα συστατικό στην αλυσίδα των μεταφορών και των logistics. Αλλά είναι σημαντικό. Λανθασμένες δηλώσεις ,όπως και καθυστερήσεις στις πληρωμές και στις υποβολές εγγράφων , μπορεί να φέρουν την κυκλοφορία των εμπορευμάτων σας σε ένα οδυνηρό αδιέξοδο.

Στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον , όπου ο καθένας επιδιώκει να συγχρονίσει τη διαδικασία της παραγγελίας με την παράδοση ( τόσο σε χρόνο όσο και σε κόστος) , οι καθυστερήσεις μπορεί να διακόψουν ή να σταματήσουν την παραγωγή ,να εκθέσουν τις εταιρείες σε κυρώσεις αργής παράδοσης , αυξάνουν το κόστος , και να επηρεάσουν δυσμενώς την φήμη του εισαγωγέα στους πελάτες του με τον υπαινιγμό ότι είναι μια αναξιόπιστη πηγή ή πάροχος υλικών . Έτσι, ένας καλός μεσίτης διατηρεί μια υγιή επιχειρηματική σχέση μαζί σας για να βεβαιωθείτε ότι είστε στην σωστή ταχύτητα για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις σας . Πρέπει να είναι διαθέσιμος για τακτικές συναντήσεις με συνολική ημερήσια διάταξη για τις τρέχουσες επιδόσεις ,τις αναμενόμενες αλλαγές στα χρηματιστηριακά σας , τις μεταφορές και τις απαιτήσεις του εφοδιασμού , τα νέα προϊόντα που σκοπεύετε να εισάγετε, νέους προμηθευτές που εισάγετε και μία ευρεία εικόνα της συνεργασίας σας.

Μόλις αυτές οι συναντήσεις επιτευχθούν , ο μεσίτης πρέπει να αλληλοεπιδράσει με τους διάφορους φορείς και τις εταιρείες σύμβασης logistics για να βεβαιωθεί ότι οι ικανότητές τους είναι γνωστές και ότι οι γραμμές επικοινωνίας είναι ανοιχτές και κατανοητές.

Τιμή.

Το στοιχείο αυτό σκόπιμα τοποθετήθηκε τελευταία , γιατί εκεί ανήκει ουσιαστικά. Θα πρέπει οπωσδήποτε να αναζητηθούν οικονομικές τιμές χρηματιστηριακών υπηρεσιών . Αυτό είναι απλά καλή δουλειά. Αλλά ένα χαμηλό ποσοστό από μόνο του , χωρίς την πληρότητα των σημειωμένων κριτηρίων , δεν είναι καλή δουλειά . Είναι μια συνταγή για μικρό βραχυπρόθεσμο όφελος στο δρόμο της μακροπρόθεσμης καταστροφής.

Γύρω στο 70 % των συναλλαγών εισαγωγής χειρίζονται με έναν πλήρως μη γραφειοκρατικό τρόπο. Ο εκτελωνιστής μεταφέρει τα δεδομένα και ο υπολογιστής του τελωνείου τα πιστοποιεί. Έπειτα η αποστολή ελευθερώνεται και ολοκληρώνεται και όλα αυτά χωρίς τα τελωνεία να αγγίξουν ούτε ένα φύλλο χαρτιού και χωρίς να εκτελέσουν καμία χειροκίνητη διαδικασία.

Όταν συγκρίνετε επιχειρήσεις εκτελωνισμού, φροντίστε να διαλέξετε αυτές που θα εμπιστευόσασταν να εξουσιοδοτήσετε σαν να ήσασταν εσείς πριν το τελωνείο. Στη συνέχεια διαπραγματευτείτε την τιμή με τους υποψηφίους.

Επίλογος

Ακολουθώντας αυτά τα βήματα , θα πρέπει να είστε ικανοί να διαλέξετε έναν ανταγωνιστικό και σε ανταγωνιστική τιμή εκτελωνιστή με τον οποίο θα μπορείτε να αναπτύξετε μία πλήρη σχέση, έναν σύμβουλο στον οποίο μπορείτε να έχετε εμπιστοσύνη στο ότι ο προορισμός τον εισαγωγών σας είναι διασφαλισμένος.

΄Περισσότερες πληροφορίες: kalogerogiannis