Η θέση του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας για την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου Βέροιας

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που συζητήθηκε «Η οριοθέτηση- αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας κα Αθηνά Πλιάτσικα-Τσιπουρίδου μετά την τοποθέτησή της, κατέθεσε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την παρακάτω επιστολή:

Αγαπητοί κύριοι του Υπουργείου Πολιτισμού,

«Σαν κεραυνός εν αιθρία για τον εμπορικό κόσμο της Βέροιας «έπεσε», το έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού που έλαβε ο Δήμος Βέροιας και εκείνος με την σειρά του μας το κοινοποίησε και αφορά «την οριοθέτηση- αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας.

Ο χαρακτηρισμός της Βέροιας ως αρχαιολογικός χώρος, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομική-εμπορική ζωή της πόλης.

Πρακτικά τι σημαίνει αυτό για τον εμπορικό κόσμο; για να ανοίξει κάποιος ένα κατάστημα θα πρέπει να ακολουθήσει μια χρονοβόρα διαδικασία μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού, γεγονός που είναι ασύμβατο με την εν γένει εμπορική δραστηριότητα.

Με την διαδικασία αυτή που επιθυμεί να υλοποιήσει του Υπουργείο Πολιτισμού δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να μπλοκάρει την εξέλιξη και ουσιαστικά την ανάπτυξη της οικονομικής ζωής της Βέροιας.

Δεν θα ήθελα μ’ αυτή εδώ την επιστολή να φανώ μίζερη και μεμψίμοιρη, αλλά τα στοιχεία και οι αριθμοί παρουσιάζουν την πραγματική εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι έμποροι και καταστηματάρχες. Τα τελευταία χρόνια τα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα, που πλήττουν τους ελεύθερους επαγγελματίες, είχε ως αποτέλεσμα να βάλουν λουκέτα πολλά μαγαζιά. Στην Βέροια ήταν ανοιχτά πάνω από χίλια εμπορικά καταστήματα, σήμερα είναι κάτω από πεντακόσια. Εάν λοιπόν υλοποιηθεί η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, θα προστεθεί ακόμη ένας αρνητικός παράγοντας, ο οποίος θα λειτουργήσει ως ταφόπλακα για την τοπική οικονομία.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν, μήπως κάποιοι θέλουν να ανοίξουν τα μνημεία και να κλείσουν τα μαγαζιά μας;

Σεβόμαστε και τιμούμε της πολιτιστική κληρονομιά και την μακραίωνη ιστορία της πόλης μας, αρκεί να μη επηρεαστεί η απρόσκοπτη αναπτυξιακή πορεία της στο μέλλον.

Γιατί σε τούτη την δύσκολή οικονομική συγκυρία επιλέχτηκε η Βέροια και όχι άλλες μεγάλες πόλεις; Όπως για παράδειγμα η πρωτεύουσα της χώρας;
Εύλογα γεννάται το ερώτημα ποιος θέλει να εκδικηθεί την πόλη μας και να ταλαιπωρήσει τον εμπορικό κόσμο που θα έρθει αντιμέτωπος με το φάντασμα της γραφειοκρατίας;

Αγαπητοί κύριοι του Υπουργείου Πολιτισμού,

Αυτή είναι η ανάπτυξη που οραματίζεστε»;