Οι έμποροι της Βέροιας διαφωνούν με τον χαρακτηρισμό της Βέροιας ως αρχαιολογικό χώρο

Την άποψη του για την οριοθέτηση αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας εκφράζει ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας στο κείμενο που ακολουθεί:

«Η Βέροια είναι μια από τις λίγες ελληνικές πόλεις που σεβάστηκε την πολιτιστική της κληρονομιά και το μνημειακό της πλούτο. Το ιστορικό κέντρο της «μικρής Ιερουσαλήμ» είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον με τα πάμπολλα βυζαντινά και μεταβυζαντινά κτίσματα και θρησκευτικά μνημεία.
Έγιναν πεζοδρομήσεις, αναδείχθηκαν παραδοσιακές γειτονιές και κάθε άδεια καταστήματος και όχι μόνο, ελέγχεται ούτως ή άλλως από την αρχαιολογία της οποίας η έγκριση απαιτείται. Όλα αυτά σε αγαστή συνεργασία της εκάστοτε δημοτικής αρχής με την αρχαιολογική υπηρεσία.

Μάλιστα, για την προώθηση ΚΑΙ της τουριστικής κίνησης στην πόλη εκπονήθηκε από κοινού (Δήμος και Αρχαιολογία), καινοτόμα μελέτη που στόχευε στην προβολή της ελληνιστικής και κυρίως ρωμαϊκής Βέροιας για να αναδειχθεί και αυτό το ιστορικό προφίλ της πόλης εκτός από το βυζαντινό. Επρόκειτο σε συμφωνία με την τότε Κυβέρνηση να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Πληροφορηθήκαμε, ότι με την αλλαγή της προϊσταμένης αρχής στην Εφορεία Αρχαιοτήτων το 2010 , υπήρξε άρνηση αξιοποίησης της μελέτης, όπως και της πρότασης που σε συνεργασία με την τότε ΕΑΧΑ είχε προχωρήσει για την ενοποίηση σημαντικής αξίας διατηρητέων θυλάκων του ιστορικού κέντρου.

Ο Εμπορικός Σύλλογος, λοιπόν, αναρωτιέται γιατί πρέπει αυτή ειδικά η πόλη, να τιμωρηθεί. Όπως ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Μια πόλη που συνεργάστηκε με τις υπηρεσίες και τα Υπουργεία για το καλό της χωρίς αγκυλώσεις και στενομυαλιά.

Δεν αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, γιατί πρέπει αυτοί οι όροι να επεκταθούν και σε περιοχές της πόλης που πέρα από ελάχιστα μεμονωμένα μνημεία δεν παρουσιάζουν κανένα αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Λαμβάνοντας πάντα υπ όψη τις μεγάλες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά σε βάρος της ανάπτυξης της πόλης.

Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του αρμόδιου Υπουργείου . Δεν θα επιτρέψουμε να αποφασίσουν άλλοι για μας χωρίς εμάς, ούτε θα δεχτούμε προσχηματικές «ενημερώσεις» που θα προσπαθήσουν να «χρυσώσουν χάπια». ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΠΑΝΤΟΥ»!