Αγροδιατροφική Σύμπραξη: Στόχος η ανάδειξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων (βίντεο)

Παρουσιάστηκε την Τετάρτη στην Βέροια η Αγροδιαφοφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Την παρουσίασε έκανε ο πρόεδρος του φορέα Κώστας Κιλτίδης, πρώην υπουργός και βουλευτής ενώ παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκη Καρατζιούλα, Θεόφιλος Τεληγιαννίδης.

Ο φορέας είναι αστική εταιρεία μη κερδοσκοπική που συνεστήθη από 18 φορείς. Η πρωτοβουλία, ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η οποία συμμετέχει με ισχυρό ποσοστό (47%). Επίσης, συμμετέχουν 6 Δήμοι -Λαγκαδά, Παιανίας, Θερμαϊκού, Δέλτα, Κιλκίς, Ωραιοκάστρου- της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, τα Επιμελητήρια των Νομών Χαλκιδικής και Σερρών, η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος, η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής, η Gaia Επιχειρείν, ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς.

DSC 0650

Σκοπός του συσταθέντος φορέα από τον Σεπτέμβριο του 2016 είναι να αναδείξει ης προτεραιότητες στον πρωτογενή τομέα, όπως και στον Διατροφικό Μεταποιητικό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Επιπλέον, να δημιουργήσει το πλαίσιο και το δίκτυο για την προώθηση των παραγομένων αγροδιατροφικών προϊόντων. Είναι δε, ο στρατηγικός σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τις πολιτικές, που επιβάλλεται να εφαρμοσθούν στους συγκεκριμένους τομείς.

DSC 0651

Τα ιδιωτικά χαρακτηριστικά καθιστούν την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας ως οργανισμό ευέλικτο και αποτελεσματικό για να διαπραγματευθεί εκ μέρους κοινοπραξιών, ενώσεων και μεμονωμένων εταιρειών την προώθηση των προϊόντων διατροφής, του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης. Επίσης, μπορεί να χειρισθεί ζητήματα προβολής και προώθησης προϊόντων διατροφής της Μακεδονίας, με εγγύηση την ταυτότητα του φορέα.

Κανονισμός προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις συνεργασίας και σύνδεσης τον ενδιαφερομένων για την ταυτότητα των προϊόντων του φορέα. Όπως γίνεται αντιληπτό. από τους οργανισμούς που συμμετέχουν και από την Επιστημονική Επιτροπή που έχει συσταθεί, διαθέτει ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό για μελέτη, υποστήριξη και εφαρμογή καινοτομιών και δράσεων εφαρμογής στον αγροδιατροφικό τομέα.

Σχολιάζοντας την σύσταση αυτού του φορέα, ο κ. Κιλτίδης είπε: «Μας ενδιαφέρει να αναδείξουμε πολιτικές που θα καταλήξουν σε στρατηγικές εφαρμογής. Ο φορέας αυτός συνθέτει την παραγωγή, την μεταποίηση και την εμπορία των προϊόντων και τους συνδυάζει με τον τομέα γαστρονομίας. Το εγχείρημα είναι δύσκολο αλλά πολλά υποσχόμενο και φιλόδοξο. Προτεραιότητα θα δοθεί σε προϊόντα που μπορούν να μεταποιηθούν και να έχουν μια εμπορική αξία, χωρίς να αποκλείονται τα υπόλοιπα».

Ο κ. Καλαϊτζίδης τόνισε ότι από την πρώτη μέρα της θητείας του έδωσε βάρος στην προώθηση τοπικών προϊόντων με την συμμετοχή τοπικών παραγωγών και μεταποιητών σε διεθνείς εκθέσεις.