Nissan και NASA, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη οχημάτων αυτόνομης οδήγησης

nissan nasa

Η Nissan και η NASA, ανακοίνωσαν από κοινού τη δημιουργία ενός πενταετούς ερευνητικού πλάνου συνεργασίας στην έρευνα και ανάπτυξη συστημάτων αυτόνομης οδήγησης σε οχήματα, με μελλοντικές βλέψεις και στην εμπορική εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Ερευνητικό Κέντρο της Nissan στη Silicon Valley και από το Ερευνητικό Κέντρο Ames της NASA στο Moffett Field της Καλιφόρνια, Θα επικεντρωθούν σε αυτόνομα συστήματα αυτοκίνησης, με εξελιγμένες λύσεις στην αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ επιβάτη και αυτοκινήτου, καθώς και σε συναφείς εφαρμογές με δυνατότητα λειτουργίας σε περιβάλλον δικτύου, αλλά και στην ανάλυση του απαραίτητου λογισμικού. Για την επίτευξη των παραπάνω, θα χρησιμοποιούν εξελιγμένα υλικά και λογισμικά που συναντώνται σε οδικές, αλλά και σε διαστημικές εφαρμογές.

Σε ένα επόμενο στάδιο, οι ερευνητές και από τους δύο οργανισμούς, θα δοκιμάσουν ένα στόλο από αυτόνομα οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων, με σκοπό τη διαπίστωση της εύρυθμης λειτουργίας τους στη διακίνηση υλικών, εμπορευμάτων, ωφέλιμων φορτίων αλλά και επιβατών. Για τη NASA, οι δοκιμές αυτές παραλληλίζονται με τον τρόπο που λειτουργούν τα διαστημικά, ρομποτικού τύπου, οχήματα σε διαστημικές αποστολές. Το πρώτο όχημα αυτού του στόλου, προγραμματίζεται να τεθεί σε δοκιμή στις εγκαταστάσεις της NASA, μέχρι το τέλος του 2015.

nissan nasa1

"Το από κοινού έργο της NASA και της Nissan, με την πρώτη να στοχεύει στο διάστημα και τη δεύτερη στη γη, είναι συνδεδεμένο με παρόμοιες προκλήσεις", δήλωσε ο Carlos Ghosn, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Nissan Motor Co. "Αυτή η συνεργασία θα επιταχύνει το έργο της Nissan στην ανάπτυξη μιας ασφαλούς και αξιόπιστης τεχνολογίας οχημάτων αυτόνομης οδήγησης, επιτρέποντας τη σταδιακή εισαγωγή τους στην αγορά από το 2016 μέχρι το 2020."

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Nissan, έχει θέσει ως στόχο το 2020 να λανσάρει οχήματα με τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης που θα έχουν τη δυνατότητα να κυκλοφορούν σχεδόν όπως τα συμβατικά, συμπεριλαμβανομένης και της πιο περίπλοκης κατάστασης , όπως της κυκλοφορίας εντός πόλης.