Υποχρεωτική η πληρωμή τέλους διατήρησης μερίδας ΓΕΜΗ

epimelitirio ima

Από το Επιμελητήριο Ημαθίας ανακοινώθηκε ότι στα τέλη του 2014 ψηφίσθηκε σχετική νομοθεσία (ν. 4314/2014) και εκδόθηκαν Υπουργικές Αποφάσεις (αρ. 79752 (ΦΕΚ 3623/Β/31.12.2014) και αρ. 78030 (ΦΕΚ 3586/Β/31.12.2014)), που ρυθμίζουν θέματα των Επιμελητηρίων και των μελών τους.

Θεσπίστηκαν ενιαία ειδικά τέλη ΓΕΜΗ για την παροχή υπηρεσιών από τις Υπηρεσίες ΓΕΜΗ των Επιμελητηρίων, καθώς και ενιαίο ετήσιο τέλος διατήρησης μερίδας Γ.Ε.ΜΗ., το οποίο αφορά στο σύνολο των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών και –ανάλογα με τη νομική μορφή τους– ανέρχεται σε ποσά από 30 ως 320 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η καταβολή του συγκεκριμένου τέλους είναι υποχρεωτική και πρέπει να πραγματοποιείται εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους. Το τέλος καταβάλλεται από τους υπόχρεους είτε μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, είτε με ηλεκτρονική κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμότης Κ.Ε.Ε, είτε μέσω ηλεκτρονικών τραπεζικών υπηρεσιών όπως οι εν λόγω εναλλακτικές γνωστοποιούνται και είναι διαθέσιμες κάθε φορά στον διαδικτυακό τόπο του ΓΕΜΗ (www.businessportal.gr).

Σε περίπτωση που κάποιος υπόχρεος δεν καταβάλλει μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες τα τέλη τήρησης της μερίδας και δεν έχει διαγραφεί από το Γ.Ε.ΜΗ., τα εν λόγω τέλη αποστέλλονται από την αρμόδια Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. του οικείου Επιμελητηρίου ή την αρμόδια για την καταχώρηση στο Γ.Ε.ΜΗ. υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή στη Φορολογική Διοίκηση, για βεβαίωση και είσπραξη με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Οι πράξεις και τα στοιχεία που καταχωρίζονται στη Μερίδα Γ.Ε.ΜΗ. έχουν ήδη οριστεί με την απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας υπ' αριθ. Κ1-884/19-4-2012(Β' 1420). Επιπλέον των παραπάνω ορίζεται ως ελάχιστο ετησίως καταχωριζόμενο στο Γ.Ε.ΜΗ. στοιχείο για τις προσωπικές εταιρείες, τις ατομικές επιχειρήσεις και τους λοιπούς υπόχρεους, πλην των κεφαλαιουχικών εταιρειών, το αποδεικτικό υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος αυτών. Η καταχώριση του στοιχείου αυτού θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο εντός δύο μηνών από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Ακόμη, με απόφαση της εκάστοτε αρμόδιας υπηρεσίας καταχώρισης στο Γ.Ε.Μ.Η. επιβάλλεται , σε βάρος των υπόχρεων ή των νόμιμων εκπροσώπων τους που παραβιάζουν τις διατάξεις του νόμου αυτού και των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ' εξουσιοδότησή του, πρόστιμο από 100 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο διπλασιάζεται ή και τριπλασιάζεται αναλόγως της περιοδικότητάς της.