Εξειδικευμένοι ανδρολόγοι μιλούν για την στυτική δυσλειτουργία…

stitiki dis1

Είναι γεγονός ότι η στυτική δυσλειτουργία είναι μια αντρική πάθηση η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την σεξουαλική ικανότητα των αντρών και ταυτόχρονα την ψυχολογία τους. Σύμφωνα μάλιστα με αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών, η στυτική δυσλειτουργία φαίνεται να επηρεάζει όλο και περισσότερο άνδρες νεαρής ηλικίας ακόμα και ηλικίας κάτων των 40 ετών.

Το άγχος και η κακή διατροφή φαίνεται να είναι από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες που οδηγούν σε προβλήματα στύσης. Επιπροσθέτως, μια από τις πιο σημαντικές αιτίες που φαίνεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στην στύση είναι ένας τραυματισμός ή η λήψη κάποιων φαρμάκων με τις ανάλογες διαταραχές. Ουσιαστικά επειδή η στύση είναι μια νευρολογική αντίδραση, η στυτική δυσλειτουργία υποδηλώνει ότι κάποια νευρομυϊκή συναρμογή δεν εκτελείται σωστά και δεν υπάρχει σωστή ανατροφοδότηση από τον εγκέφαλο.

stitiki dis2

Επισημαίνεται βέβαια από εξειδικευμένους ότι η στυτική δυσλειτουργία δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με την σεξουαλική δυσλειτουργία, κάτι το οποίο πρέπει να διασαφηνιστεί. Η στυτική δυσλειτουργία σχετίζεται με την αδυναμία στύσης ή την αδυναμίας διατήρησής της μέχρι και την ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης. Η σεξουαλική δυσλειτουργία από την άλλη, σχετίζεται άμεσα με την ανικανότητα εκσπερμάτισης, οργασμού ακόμα και ερωτικής επιθυμίας γενικότερα. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι ένα μεμονωμένο περιστατικό αδυναμίας στύσης ή διατήρησής της, δεν υποδεικνύει ότι έχετε όντως στυτική δυσλειτουργία.

Για την διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας οι ανδρολόγοι:

  • Λαμβάνουν λεπτομερές σεξουαλικό ιστορικό, προκειμένου να αποτυπωθεί από τον ίδιο το πρόβλημα.

  • Πραγματοποιούν φυσική εξέταση, η οποία ενδέχεται να αποκαλύψει μια σειρά από νευρολογικά ή ορμονολογικά ελλείμματα τα οποία οδηγούν και στην περιορισμένη στύση.

  • Προχωρούν σε ψυχολογική αξιολόγηση, τόσο του ίδιου, όσο και της συντρόφου του μέσα από ειδικά διαμορφωμένα ερωτηματολόγια, ώστε να διαπιστωθούν ψυχολογικά αίτια.

  • Πραγματοποιούν μια σειρά από διαγνωστικές εξετάσεις.

  • Καταγράφουν νυχτερινές στύσεις.

Ευχαριστούμε πολύ την ιστοσελίδα του ανδρολόγου Δρ. Πέτρου Δρέττα , για τις πολύτιμες πληροφορίες.