Παιδί και συχνές οφθαλμολογικές παθήσεις

Η τεχνογνωσία και η τεχνολογική πρόοδος στον τομέα της οφθαλμολογίας είναι πολύ σημαντικός, αφού πλέον ζητήματα που δεν λύνονταν, οι οφθαλμίατροι μπορούν και τα αντιμετωπίζουν με τον καλύτερο τρόπο.

Ο οφθαλμολογικός έλεγχος είναι πολύ σημαντικός από την πρώτη στιγμή γέννησης του ανθρώπου, αφού μπορεί μία διάγνωση να διευκολύνει πολύ, την περαιτέρω πορεία του ασθενούς. Κάποιες παθήσεις των ματιών μπορεί να μένουν κρυφές και να εκδηλώνονται αργότερα, τα επόμενα χρόνια.

Για την ακρίβεια στο πέμπτο έτος της ηλικίας του παιδιού, μπορεί να διαγνωστεί μυωπία και το παιδί να αναγκαστεί να φορέσει γυαλιά. Ένα άλλο πρόβλημα, το οποίο έχει να κάνει ολοκληρωτικά με την λειτουργία των ματιών, είναι ο στραβισμός. Αυτή η πάθηση σίγουρα θα γίνει αντιληπτή από τους γονείς από πολύ νωρίς. Μία επίσης σοβαρή εξέταση που πρέπει να γίνει, είναι η οπτική ικανότητα διαχωρισμού του βάθους από το μάτι.

Περνώντας στην σχολική ηλικία, αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο απ’ όλα είναι το παιδί να μπορεί να έχει μία καλή οπτική ικανότητα, ώστε να είναι σε θέση να διαβάζει και να γράφει.

Η αντιμετώπιση που έχουν τα τυχόν προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν, είναι αποκλειστικά η χορήγηση γυαλιών.

Συμβουλές από τους οφθαλμίατρους για τα γυαλιά του παιδιού

  1. Είναι απαραίτητο το παιδί, όταν κάνει τα μαθήματά του, να κρατάει το βιβλίο σε απόσταση τουλάχιστον 30 εκατοστών.

  2. Στην διάρκεια της μελέτης, είναι απαραίτητο να έχει καλό φωτισμό στο δωμάτιό του

  3. Είναι σημαντικό να γίνονται αρκετά διαλείμματα την ώρα του διαβάσματος, όσους βαθμούς μυωπίας και να έχει.

Ευχαριστούμε τον Ευστάθιο Δραγκιώτη, οφθαλμίατρο στη Θεσσαλονίκη, για τις πολύ σημαντικές πληροφορίες .