Αναστασία Μπούρτσου: Το Νοσοκομείο Ημαθίας επιτελεί σημαντικό ρόλο και μπορεί να επιτελέσει ακόμη μεγαλύτερο

bourtsou last

Ένα μικρό απολογισμό έκανε η απερχόμενη διοικητής του Νοσοκομείου Αναστασία Μπούρτσου. Αναφέρθηκε στο τι πέτυχε κατά την διετή παρουσία της στην διοίκηση του Νοσοκομείου, στις δυνατότητες που θα έχει το Νοσοκομείο Βέροιας μετά την ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας και στην αναγκαιότητα ενίσχυσης των δυο νοσοκομείων της Ημαθίας με προσωπικό.

"Σήμερα κλείνει ένας κύκλος ζωής για εμένα. Υπηρέτησα το σύστημα υγείας για 6 χρόνια. Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μου. Είχα δίπλα μου εξαιρετικούς επιστήμονες. Θα παρακολουθώ πάντα την εξέλιξη του Νοσοκομείου. Το Νοσοκομείο Ημαθίας επιτελεί σημαντικό ρόλο και μπορεί να επιτελέσει ακόμη μεγαλύτερο λόγω της γειτνίασης με την Εγνατία. Στα μεγάλα τροχαία, τα στελέχη μας έδειξαν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στα δύσκολα. Στα δυο χρόνια που έμεινα, με δύσκολες οικονομικά συνθήκες, λειτουργήσαμε την μονάδα του ΟΚΑΝΑ, λειτουργήσαμε το αιμοδυναμικό εργαστήριο και παρά τους συρρικνωμένους προϋπολογισμούς δεν μας έλλειψε τίποτα.

Στο οικονομικό κομμάτι μειώσαμε τις δαπάνες χωρίς να μειώσουμε το επίπεδο των υπηρεσιών. Σήμερα βρισκόμαστε στο 97% απορρόφησης του προϋπολογισμού. Αναμένουμε έναν καρδιολόγο και μέχρι το τέλος της χρονιάς πρέπει να μεταφέρουμε αλλού τα κονδύλια για να μην χαθούν. Το ζητούμενο για τα νοσοκομεία δεν είναι οι επικουρικοί γιατροί αλλά οι μόνιμοι. Με την επέκταση του νοσοκομείου Βέροιας, χρειάζεται στελέχωση για να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του υπερσύγχρονου κτιρίου. Καταθέσαμε αίτημα ενίσχυσης τόσο για το νοσοκομείο Βέροιας όσο και της Νάουσας. Το Νοσοκομείο Βέροιας προηγείται, μπορεί να γίνει ένα νοσοκομείο ανάσχεσης.

Η νέα πτέρυγα, θα είχε παραδοθεί αλλά λόγω κάπιταλ κοντρολ πήγε πίσω. Δόθηκε παράταση και σε ένα εξάμηνο θα είναι έτοιμο. Η μονάδα τεχνητού νεφρού θα είναι ζηλευτή και θα έχει τεράστιες δυνατότητες.

Επίσης έχουμε κάνει παρεμβάσεις και στο υπάρχον κτίριο. Έχουμε ολοκληρώσει τον εξοπλισμό του νοσοκομείου μέσω ΕΣΠΑ για το παλιό κτίριο. Στόχος είναι το επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα (ΣΕΣ) όπως η ενεργειακή αναβάθμιση, νέο αξονικό τομογράφο (ο αξονικός της Βέροιας εξυπηρετεί και Νάουσα, Έδεσσα, Γιαννιτσά).

Ακόμη έχει γίνει ελαιοχρωματισμός με ένα άτομο.

Το νοσοκομείο αναμένει επικουρικούς και μόνιμους γιατρούς. Προβλήματα υπάρχουν. Το προσωπικό λειτουργεί στα κόκκινα αλλά λειτουργούμε με γνώμονα την υγεία του πολίτη και στην κατεύθυνση αυτή ασκήσαμε και πιέσεις. Τα Νοσοκομεία πρέπει να ενισχυθούν με ειδικούς γιατρούς για να υποστηριχθεί η λειτουργίας τους. Περάσαμε δύσκολες στιγμές για να κρατήσουμε ανοιχτά τα νοσοκομεία. Μου έγινε μήνυση επειδή αύξησα τις εφημερίες γιατρού για να μην κλείσει η κλινική. Δεν το έκανα για προσωπικό όφελος αλλά για την δημόσια υγεία".

Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι αν το νοσοκομείο ελάμβανε τα χρήματα που του οφείλει ο ΕΟΠΠΥ (38 εκατομμύρια) θα μπορούσε να προσλάβει γιατρούς και να κάνει πολλά πράγματα.

Αναφορικά με την διασύνδεση των Νοσοκομείων Βέροιας και Νάουσας, σχολίασε ότι το σχέδιο αυτό δεν ολοκληρώθηκε. "Έγινε μισή δουλειά" σημείωσε η κ. Μπούρτσου αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν οφέλη όπως ο τομέας προμηθειών που επιτυγχάνονται καλύτερες τιμές ενώ θα μπορεί να αναπτυχθεί μια καλύτερη συνεργασία.

Για το Νοσοκομείο Νάουσας σχολίασε ότι περνά την δυσκολότερη περίοδο της ιστορίας με την έλλειψη προσωπικού.

Σε ερώτηση αν με τα σημερινά δεδομένα, η λειτουργία ενός νοσοκομείου στην Ημαθία ήταν καλύτερη λύση, η κ. Μπούρτσου απάντησε οτι τα οφέλη θα ήταν περισσότερα.

Αναφορικά με την έλλειψη γιατρών, απάντησε ότι υπήρχαν γιατροί που δεν αποδέχθηκαν την θέση του επικουρικού και πρόσθεσε ότι πολλοί γιατροί επιλέγουν την λύση του εξωτερικού όπου και οι συνθήκες αλλά και οι αμοιβές είναι καλύτερες. Αν δεν στελεχωθούν τα νοσοκομεία, το σύστημα θα πάει αναγκαστικά σε συγχωνεύσεις διότι τα στελέχη θα καταρρεύσουν.