Οι ελλείψεις στο Νοσοκομείο Νάουσας

Της Φρόσως Καρασαρλίδου

Το ζήτημα του Νοσοκομείου Νάουσας βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των τοπικών εφημερίδων τις τελευταίες εβδομάδες. Εν μέρει εύλογα, καθώς πράγματι το νοσοκομείο έρχεται αντιμέτωπο με ελλείψεις προσωπικού και ευρύτερες δυσμενείς συνθήκες. Μα υπάρχει μια παρανόηση σχετικά με τις αιτίες που προκαλούν αυτές τις ελλείψεις. Και η παρανόηση οδηγεί σε παρεξηγήσεις αλλά και επιδείνωση του προβλήματος.

Μέσα από τον οργισμένο λόγο των εργαζομένων, τον οποίο κατανοώ, αφήνεται αιωρούμενη η άποψη ότι η υποβάθμιση του νοσοκομείο οφείλεται είτε σε πολιτική ανικανότητα είτε σε πολιτικό σχέδιο. Πώς όμως είναι δυνατόν κάτι τέτοιο; Είναι γνωστό πως η κυβέρνηση έχει προκηρύξει για το νοσοκομείο και μάλιστα δυο φορές το τελευταίο διάστημα, το άνοιγμα θέσεων τόσο για επικουρικούς όσο και για μόνιμους ιατρούς. Είναι η πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια που πραγματοποιούνται προσλήψεις και δεν μένουν υποσχέσεις και ανούσια λόγια όπως στο παρελθόν (όλοι θυμόμαστε τις υποσχέσεις του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη επί κυβέρνησης ΝΔ για την πρόσληψη πέντε επικουρικών γιατρών που ουδέποτε προκηρύχθηκαν).

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι εν μέσω πίεσης, το κονδύλιο για τη δημόσια υγεία στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 αυξήθηκε σημαντικά, ώστε να διευκολυνθεί η κάλυψη των όποιων δυσλειτουργιών και προβλημάτων σε υλικό και ανθρώπινο δυναμικό.

Για το σημαντικό πρόβλημα που έχει προκύψει με την παθολογική κλινική του νοσοκομείου, πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν οφείλεται σε μειώσεις δαπανών ή στοχευμένη πολιτική πρόθεση, αλλά κυρίως στην έλλειψη ενδιαφέροντος από τους ιατρούς να καλύψουν τις κενές θέσεις. Για την παθολογική συγκεκριμένα, έγιναν δυο προκηρύξεις (μία τον Οκτώβριο, μία τον Μάιο) οι οποίες απέβησαν άκαρπες. Το ίδιο και για άλλες ειδικότητες. Ίσως λοιπόν θα ήταν προτιμότερο να βρούμε την αιτία αυτής της έλλειψης ενδιαφέροντος παρά να μοιρολατρούμε για ένα κλείσιμο που δεν υφίσταται. Και αναρωτιέμαι μήπως και αυτή η ασταμάτητη συζήτηση για το κλείσιμο του νοσοκομείου- που δεν υφίσταται- δημιουργεί ένα κλίμα ανασφάλειας προς τους γιατρούς που ενδεχομένως να ενδιαφέρονται για την θέση αλλά να μη θέλουν να εργαστούν σε ένα νοσοκομείο που φημολογείται πως θα κλείσει;

Να σημειώσω επίσης ότι εκτός από την παθολογική κλινική, πρόσληψη γιατρών (επικουρικών και μόνιμων) έχουν προκηρυχθεί για τις ειδικότητες: Βιοπαθολόγος, Ορθοπεδικός, Χειρουργός, Παιδίατρος. Ας ελπίσουμε να υπάρξει ανταπόκριση και το νοσοκομείο επιτέλους να ενισχυθεί σε προσωπικό.

Η κυβέρνηση παλεύει μέσα σε ένα κλίμα αφόρητων πιέσεων από την πλευρά των εταίρων μας δανειστών να βρει τρόπους ενίσχυσης της δημόσιας υγείας που τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί καίρια από την αδιαφορία των προηγούμενων κυβερνήσεων. Εκτός από την προκήρυξη για την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών, ώστε να ενισχυθούν τα νοσοκομεία με προσωπικό, εδώ και μερικές ημέρες εφαρμόζεται η δωρεάν παροχή υγειονομικής περίθαλψης στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, ενώ επιχειρείται να εξυγιανθεί ο τρόπος προμηθειών των αναλώσιμων υλικών και των μηχανημάτων στα νοσοκομεία, να βελτιωθεί το σύστημα εφημεριών, να γίνουν παρεμβάσεις στο φάρμακο ως δημόσιο αγαθό, γενικώς να προχωρήσει ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό Δημόσιο σύστημα Υγείας.

Από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκα βουλευτής, πρώτο μέλημά μου ήταν η ενίσχυση του νοσοκομείου Νάουσας και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τη σημαντικότητα που έχει το νοσοκομείο για τον πολίτη της Νάουσας, θα συνεχίσω να δίνω καθημερινά τη μάχη για να παραμείνει η μονάδα λειτουργική, αξιόπιστη αλλά και να ενισχυθεί. Η μάχη δεν είναι εύκολη. Οι δυσκολίες είναι πολλές. Όμως με τη συνεργασία όλων μας είμαι σίγουρη ότι στο τέλος τη μάχη αυτή θα την κερδίσουμε.