Αιμορροΐδες: Επιλέγοντας την κατάλληλη θεραπεία για μία ενοχλητική πάθηση

Οι αιμορροϊδες αποτελούν μία πολύ επώδυνη και ενοχλητική πάθηση που ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού και παρόλο που για πολλούς θεωρούνται ταμπού, είναι κάτι απόλυτα συνηθισμένο και οριστικά αντιμετωπίσιμο, αν απευθυνθείτε έγκαιρα σε έναν εξειδικευμένο γιατρό.

 

Τι είναι όμως οι αιμορροϊδες και ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση τους; Η σωστή έκφραση της πάθησης είναι αιμορροϊδοπάθεια, ωστόσο έχει επικρατήσει να λέμε απλώς «αιμορροϊδες». Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για πρησμένα αιμοφόρα αγγεία του ορθού. Οι αιμορροϊδικές φλέβες που βρίσκονται στη χαμηλότερη περιοχή του ορθού και του πρωκτού διογκώνεται και προκαλείται οίδημα και ερεθισμός δυσκολεύοντας τις καθημερινές λειτουργίες του ατόμου.

Οι αιμορροϊδες χωρίζονται σε εξωτερικές και εσωτερικές.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες βρίσκονται αρκετά βαθιά στο εσωτερικό του ορθού και δεν μπορείτε να τις δείτε ή να τις αισθανθείτε. Συνήθως δεν δημιουργούν προβλήματα, διότι υπάρχουν ελάχιστοι αισθητήρες πόνου στο ορθό, ενώ η αιμορραγία κατά την κένωση μπορεί να είναι η μόνη ένδειξη ότι υπάρχουν.

Οι εξωτερικές αιμορροϊδες βρίσκονται εντός του πρωκτού και είναι συνήθως πολύ επώδυνες, ενώ μπορείτε να τις δείτε ή να τις αισθανθείτε κατά την κινητικότητα του εντέρου. Σε ορισμένες περιπτώσεις σχηματίζονται επίσης θρόμβοι αίματος σε μερικές εξωτερικές αιμορροΐδες, προκαλώντας μια πολύ οδυνηρή κατάσταση που ονομάζεται θρόμβωση. Όταν συμβαίνει αυτό, οι αιμορροΐδες γίνονται μοβ ή μπλε, και συχνά αιμορραγούν.

Σε κάθε περίπτωση και ανάλογα πάντα τη σοβαρότητα της πάθησης, η αντιμετώπιση των αιμορροϊδων μπορεί να είναι είτε συντηρητική, περιλαμβάνοντας:

  • Διαιτητική αγωγή (πλούσια σε φυτικές ίνες)

  • Άσκηση

  • Φαρμακευτικά σκευάσματα (χάπια ή αλοιφές)

Είτε χειρουργική αντιμετώπιση, όταν τα συμπτώματα είναι επώδυνα και επαναλαμβανόμενα και η συντηρητική αντιμετώπιση δεν φέρνει αποτελέσματα.

Μάθετε περισσότερα για τις αιμορροϊδες και τις μεθόδους αντιμετώπισης τους στην ιστοσελίδα του γενικού χειρουργού Χαράλαμπου Στρατόπουλου : stratopoulos.gr