Συχνές αθλητικές κακώσεις: o ορθοπαιδικός ενημερώνει και συμβουλεύει

Τα ατυχήματα που προκαλούνται κατόπιν ή κατά την διάρκεια μιας αθλητικής δραστηριότητας καλείται να τα αντιμετωπίσει ο ορθοπαιδικός και άλλοι ιατροί κάθε ειδικότητας, οι οποίοι ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Πότε συμβαίνει ένα αθλητικό ατύχημα;

Ο τραυματισμός στις περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνει όταν το άτομο βρίσκεται στο μέγιστο της απόδοσής του καταβάλλοντας σημαντική προσπάθεια για την απόδοσή του. Σε αυτήν την περίπτωση είναι πιθανό το μυοσκελετικό σύστημα να επηρεάζεται και να τραυματίζεται.

Στις συνηθισμένες κακώσεις περιλαμβάνονται: ρήξη μηνίσκου ή πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, μυϊκές θλάσεις, διάστρεμμα αστραγάλου, εξάρθρημα γόνατος, εκδορά, κάταγμα καθώς και φλεγμονές από επανειλημμένους μικρούς τραυματισμούς.

Γνωρίστε συνοπτικά την πολύ συχνή θλάση

Οι θλάσεις ανάλογα με το πόσο σοβαρές είναι μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε 3 βαθμούς. Μετά από απεικονιστική εξέταση (υπερηχογράφημα, μαγνητική) προκύπτει και η διάγνωση.

Αν έχετε διάθλαση 1ου βαθμού τότε παρουσιάζεται απλά ένα οίδημα στην περιοχή, κάτι σαν τράβηγμα. Στην 2ου βαθμού η ρήξη των μυϊκών ινών παρατηρείται σε ένα μέρος, ενώ στην 3ου βαθμού συμβαίνει ολική ρήξη του μυός.

Όταν ο ώμος ή το γόνατο χρειάζονται επέμβαση

Όταν ο ορθοπαιδικός χειρουργός καλείται να αντιμετωπίσει μία φθαρμένη άρθρωση σε πολλές περιπτώσεις συστήνει την αρθροπλαστική, η οποία αντικαθιστά από εμφυτεύματα την φθαρμένη άρθρωση. Τα εμφυτεύματα είναι άριστης ποιότητας και υψηλής αντοχής, προσεγγίζοντας σημαντικά την φυσιολογική συμπεριφορά της άρθρωσης.

Τι προτείνουν οι ορθοπαιδικοί για την καίρια αντιμετώπιση προβλημάτων;

  1. Ο ασθενής πρέπει να επισκέπτεται τον γιατρό του αμέσως όταν συμβαίνει ο τραυματισμός ή νιώθει ενόχληση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  2. Πρέπει να λαμβάνει επαρκώς γνώση του τι συμβαίνει με το τραυματισμένο μέρος του σώματος.

  3. Αν υπάρχει κάποιο ιστορικό στην μικρή ηλικία με κάποιον τραυματισμό, η πρόληψη που θα συστήσει ο γιατρός είναι πολύ σημαντικό να ακολουθηθεί λεπτομερώς.

Μάθετε περισσότερα για καινοτόμες τεχνικές και ενημερωθείτε για όλες τις παθήσεις και τις αιτίες τους. Μπείτε στην επίσημη ιστοσελίδα μιας ομάδας ορθοπαιδικών με επικεφαλής τον Δρ. Γιάννη Λεβάκο, πατώντας εδώ.