Χολολιθίαση – πως αντιμετωπίζεται και ποια είναι τα συμπτώματά της;

Στην χολολιθίαση (πέτρες στη χολή) συμβαίνει η εμφάνιση λίθων μέσα στην χοληδόχο κύστη. Στην πάθηση αυτή υπάρχουν πολλοί προδιαθεσικοί παράγοντες, όπως το φύλο με τις γυναίκες να έχουν πέτρες στη χολή πιο συχνά, η παχυσαρκία η λήψη φαρμάκων, η εγκυμοσύνη κ.α.

Η ανάπτυξη της χολολιθίασης μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, όπως:

  • Συχνός πόνος της άνω κοιλίας που σταδιακά μπορεί να γίνει πολύ έντονος

  • Δύσκολη πέψη, ειδικά μετά από ένα λιπαρό γεύμα

  • Ναυτία και τάση προς εμετό

Απαραίτητες εξετάσεις

Γίνονται πρώτα απ’ όλα εξετάσεις αίματος για να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει χολοκυστίτιδα. Το υπερηχογράφημα επίσης είναι μία από τις πιο εξειδικευμένες μεθόδους για την ανάδειξη της χολολιθίασης.

Διάγνωση

Η λήψη του ιστορικού είναι πολύ σημαντική για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά. Η σωστή διάγνωση γίνεται με υπερηχογράφημα χοληφόρων.

Χολοκυστεκτομή

Η ριζική και οριστική θεραπεία είναι η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης μαζί με τους λίθους. Με την λαπαροσκοπική μέθοδο πλέον ο ασθενής δεν υποφέρει καθόλου και μπορεί να να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες σε λίγες μέρες.

Μέσα από μία μικρή οπή και από το λαπαροσκόπιο ο γιατρός βλέπει τα ενδότερα της κοιλιάς και πραγματοποιεί την επέμβαση, χωρίς να επηρεάζει τα άλλα όργανα. Μετά την επέμβαση μόνο 3-4 μικρά σημάδια φαίνονται, μέχρι επουλωθούν εντελώς και αυτά.

Ο ασθενής ακολουθεί ειδική διατροφή μέχρι να επανέλθει ο οργανισμός του για λίγο καιρό, ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού.

Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής

  • Ελάχιστα χειρουργικό τραύμα

  • Ανάρρωση μέσα σε λίγες μέρες

  • Αναίμακτη διαδικασία σε σχέση με τις γενικές επεμβάσεις

  • Ταχεία επάνοδος στην εργασία

  • Ελαχιστοποίηση επιπλοκών

Οι χολόλιθοι όσο δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, δεν επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής του ασθενούς. Με τα πρώτα συμπτώματα όμως απαιτείται χειρουργείο, το οποίο είναι γρήγορο και εύκολο.

Είναι σημαντικό να μην αφήσετε τα συμπτώματα να υπάρχουν, χωρίς να απευθυνθείτε σε γιατρό γιατί μπορεί να προκληθούν δυσάρεστες καταστάσεις όπως χολοκυστίτιδα ή παγκρεατίτιδα.

Διαβάστε εδώ περισσότερες πληροφορίες!