Κάστανα... μια τροφή θησαυρός, από τη διατροφολόγο Μαρία Τσολάκη

Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, το κάστανο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, κάτι που οι άλλοι ξηροί καρποί δεν έχουν αφού το 50% της σύστασής του είναι νερό. Επίσης έχει τις λιγότερες θερμίδες... ναι πολύ καλά διαβάζετε, τις λιγότερες.

Πολύ σημαντικό είναι ότι περιέχει ελάχιστο λίπος και αυτό το καθιστά ιδανικό για ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος αλλά χρειάζονται ενέργεια!!!

Πιο αναλυτικά λοιπόν το κάστανο:

• Αποτελεί άριστη πηγή σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών επομένως μπορεί να καταναλωθεί από διαβητικά άτομα αφού έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και δεν αυξάνει απότομα τη γλυκόζη στο αίμα.
• Περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα επομένως δρουν προστατευτικά κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων
• Περιέχουν βιταμίνη C, E και ρετινόλη (αντιοξειδωτικές ενώσεις) , επομένως καταπολεμούν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες προλαμβάνοντας χρόνια νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, καρκίνο, καταρράκτη, ρευματοειδή αρθρίτιδα και νόσο Alzheimer.
• Χαρίζουν ένα υγιές πεπτικό σύστημα βοηθώντας και στον κορεσμό ( σημαντικό για ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος)
• Πολύ σημαντική πηγή πρωτεϊνών και αμινοξέων ειδικά για άτομα τα οποία προτιμούν την φυτοφαγία, για έγκυες και παιδιά
• Αποτελεί άριστη πηγή καλίου και μαγνησίου και συστήνεται σε ανθρώπους που έχουν αρτηριακή υπέρταση. Επίσης πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου, ασβεστίου (καταπολεμά αναιμία και διατηρείται ένας υγιής σκελετός)
• Άριστη πηγή βιταμινών συμπλέγματος Β οι οποίες είναι απαραίτητες για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Φολλικό οξύ απαραίτητο για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
• Γνωρίζατε ότι το κάστανο είναι τρόφιμο ελεύθερο γλουτένης και σιταριού επομένως μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη.

Λειτουργεί σαν βότανο: Τα φύλλα της καστανιάς, το εκχύλισμά τους για την ακρίβεια χρησιμοποιείται σε αρρώστιες των βρόγχων και δρα κατά του κοκίτη. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται και για τους ρευματισμούς. Ο καρπός του κάστανου βοηθάει πάρα πολύ στην διάρροια αφού η περιεκτικότητα του σε άμυλο είναι υψηλή, πλησιάζοντας περισσότερο στην θρεπτική αξία της γλυκοπατάτας.

Αυτό που ενδιαφέρει τους περισσότερους ανθρώπους είναι φυσικά οι θερμίδες που περιέχει. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ανήκει στα τρόφιμα όπου μπορείς να φάς άφοβα όση ποσότητα θέλεις αφού οι θερμίδες του είναι αρκετές... 370 θερμίδες περιέχουν τα 100γρ ψητά ή βραστά.
Πάντα όμως υπάρχει η εναλλακτική... προτιμήστε τα ωμά σαν σνακ μαζί με ένα φρούτο ή μέσα σε μια πολύχρωμη σαλάτα... αποδίδουν μόνο 170 θερμίδες τα 100γρ. (10 μέτρια κάστανα).

Από την άλλη όμως για σκεφτείτε... τα 10 κάστανα είναι αρκετά για ένα σνακ. Καταναλώστε 3-4 κάστανα όπως προανέφερα, ωμά μαζί με κάποιο φρούτο ή στη σαλάτα. Με αυτόν τον τρόπο λαμβάνεται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά του, απολαμβάνοντας τη γεύση του και καταπολεμώντας τη λιγούρα ή την πείνα που αισθάνεστε.

Συμπερασματικά λοιπόν εντάξτε το κάστανο στο εβδομαδιαίο διατροφικό σας πρόγραμμα χωρίς υπερβολή. Σαν σνακ στο σχολείο ή στη δουλειά, μέσα στη σαλάτα και φυσικά στην γέμιση της γαλοπούλας τα Χριστούγεννα χαρίζοντάς σας πνευματική διαύγεια! Και να θυμάστε κανένα τρόφιμο δεν είναι απαγορευμένο όταν το προσφέρει η ίδια η φύση! Το μυστικό πάντα είναι η ποσότητα.

αλλάΖΩ Διαιτολογικό Γραφείο
Μαρία Τσολάκη, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
Μαλακούση 10 , Βέροια
Τηλ. 2331021721
www.pliroforiodotis.gr/allazw