5 δεδομένα για την άνοια

Του Παντελή Μαϊόβη, Νευρολόγου, MSc, PhD

Η άνοια δεν αποτελεί μέρος του φυσιολογικού γήρατος

Είναι γεγονός ότι η άνοια συναντάται συχνότερα σε ανθρώπους πάνω από 65 ετών καθώς και ότι με την πάροδο της ηλικίας οι περισσότεροι - λίγο ή πολύ- δε θυμόμαστε τόσο καλά όσο παλιά. Η άνοια όμως είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό: Οι διαταραχές μνήμης είναι έντονες και μπορεί να συνοδεύονται από διαταραχές της διάθεσης και σύγχυση. Είναι λοιπόν σημαντικό να αναζητούμε ιατρική βοήθεια για οποιοδήποτε ασυνήθιστο σύμπτωμα, καθώς η έγκαιρη διάγνωση από τον ειδικό έχει μεγάλη σημασία για την καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου.

Η άνοια προκαλείται από παθήσεις του εγκεφάλου

Λέγοντας άνοια εννοούμε ένα σύνολο συμπτωμάτων όπως διαταραχές στη μνήμη, στον προσανατολισμό, στη διάθεση, στο λόγο και στη συμπεριφορά. Τα συμπτώματα της άνοιας προκαλούνται από μια πλειάδα παθήσεων του εγκεφάλου, όπως η νόσος Alzheimer, η Μετωποκροταφική εκφύλιση, η νόσος Parkinson, τα εγκεφαλικά επεισόδια κ.α.

Η άνοια δεν αφορά μόνο την απώλεια μνήμης

Όταν μιλάμε για άνοια οι περισσότεροι σκεφτόμαστε την απώλεια μνήμης. Η άνοια όμως αφορά όλες τις λειτουργίες του εγκεφάλου, το λόγο, τη σκέψη, το σχεδιασμό, το συναίσθημα. Ο ασθενής με άνοια δυσκολεύεται στην καθημερινή του ζωή καθώς δε μπορεί να σχεδιάσει εύκολα και να εκτελέσει καινούριες δραστηριότητες αλλά ούτε και να επικοινωνήσει αποτελεσματικά με τον περίγυρό του.

Ο ασθενής με άνοια είναι εφικτό να έχει ποιότητα ζωής

Παρόλα τα σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργικότητα, ο ασθενής με άνοια είναι δυνατό να διατηρεί μια ικανοποιητική ποιότητα ζωής, να έχει ασχολίες και να απολαμβάνει τις οικογενειακές και φιλικές του σχέσεις

Η ζωή του ασθενή δε σταματά με την άνοια

Αν κοιτώντας έναν ασθενή με άνοια δεν καταφέρουμε να δούμε πέρα από την ασθένειά του, έχουμε ήδη χάσει! Ο άνθρωπος πίσω και πέρα από την ασθένεια θα πρέπει να είναι ο στόχος τόσο του ειδικού-θεράποντα όσο και των φροντιστών.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον ιατρό.

Παντελής Μαϊόβης, Νευρολόγος, MSc, PhD
Βενιζέλου 13, Βέροια
Τηλ: 2331076475-6973040189