Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις καισαρικές – Τετραπλάσιο το ποσοστό από τον παγκόσμιο μέσο όρο

Του Κόλβατζη Κυριαζή, Μαιευτήρα - Γυναικολόγου

Η αφύπνιση άρχισε! Το πρόβλημα ανέλαβε να το λύσει η πολιτεία, ως όφειλε! Οι αριθμοί είναι αδυσώπητοι: Από το σύνολο των γεννήσεων, το 56,8% γεννούνται με καισαρικές τομές. Μικρή η διαφορά μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ήτοι 58,7% έναντι 53,8% αντίστοιχα (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).

Αυτό σημαίνει, ότι στον τόπο μας τα ποσοστά είναι πολύ πάνω από τα αποδεκτά όρια του φυσιολογικού ποσοστού που είναι 15%. Οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερβαίνουν το φυσιολογικό ποσοστό, κατά το διπλάσιο, φθάνοντας το 30% κατά μέσο όρο.

Η εκτίναξη του ποσοστού στο 60% των Κ.Τ. στην Ελλάδα, έχει να κάνει με συγκεκριμένες αιτίες και συνιστούν ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Τα μέτρα αυτά αφορούν μία καμπάνια ενημέρωσης, αλλά και εφαρμογή ελεγκτικών μηχανισμών καθώς και αιτιολόγηση των ιατρικών πράξεων. Προαναγγέλθηκαν σε συνέντευξη του Υπουργείου Υγείας.

Η Κ.Τ. εμφανίζεται σαν πιο βολική επιλογή και για τον γιατρό και την επίτοκο. Από την πλευρά των γιατρών προτείνεται η λύση της Κ.Τ., λόγω του ότι η επέμβαση γίνεται προγραμματισμένα, εντός του επιθυμητού ωραρίου και σύντομα. Επίσης, η επιλογή της «αμυντικής ιατρικής», εξαιτίας της ανεπαρκούς εκπαίδευσης στον φυσιολογικό τοκετό και η ανασφάλεια από πιθανές επιπλοκές οδηγεί στην «εύκολη λύση». Βεβαίως, μέγιστος λόγος παραμένει η διασφάλιση αυξημένης αμοιβής.
Από την πλευρά των γυναικών υπάρχει η πεποίθηση μιας πιο ανώδυνης και ασφαλούς εμπειρίας που προσφέρει η καισαρική τομή (Κ.Τ.), ενώ υπάρχει αύξηση των περιπτώσεων κυοφορίας σε μεγάλες ηλικίες και κυήσεις υψηλού κινδύνου.

Επίσης, η ελλιπής ενημέρωση των γυναικών για τον φυσιολογικό τοκετό, η ψυχολογία της μάζας, η διάδοση «από στόμα σε στόμα», η θυμική και όχι ορθολογική σκέψη, καθώς και η εμπιστοσύνη προς τον Μαιευτήρα, συμβάλλουν στην επιβολή, αλλά και επικρότηση της «δήθεν» σωτήριας λύσης της Καισαρικής Τομής. Υπό τέτοιες συνθήκες σήμερα, με το Marketing και την εικονική πραγματικότητα, τα ποσοστά των Κ.Τ. μπορούν να εκτιναχθούν σε πρωτοφανή ποσοστά (πάνω από 90%), οπότε ανεπιφύλαχτα πρόκειται για διαφθορά, δόλο και οικονομική εκμετάλλευση των γυναικών.

Ένα πλαίσιο που καθορίζει τους όρους και περιλαμβάνει την ενημέρωση των γυναικών, την θέσπιση ελεγκτικών μηχανισμών και την αιτιολόγηση των ιατρικών πράξεων θα βάλει τα πράγματα στην τάξη. Οι απόψεις αυτές απηχούν πρόσφατα πορίσματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του αρμόδιου Υπουργείου Υγείας.