Βέροια: Πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα τις δυσλειτουργικές σχέσεις στην οικογένεια

Ενημερωτική ομιλία με τίτλο «Δυσλειτουργικές σχέσεις στην Οικογένεια: Αναγνωρίζουμε τα σημάδια και ζητάμε βοήθεια» διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Βέροιας «Κορνηλία Καραναστάση».

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στον όροφο εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου από Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρεια.

Ομιλήτριες ήταν  οι:

Ναστιοπούλου Χαρούλα, Κοινωνική Λειτουργός

Η κα Νατσιοπούλου μίλησε για τις υπηρεσίες, ψυχολογικής, κοινωνικής και νομικής υποστήριξης που παρέχει το Κέντρο Συμβουλευτικής, το οποίο απευθύνεται σε όλο τον νομό, σε γυναίκες που υφίστανται οποιοδήποτε είδος κακοποίησης ή που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό. Άνεργες, ΑμεΑ, μονογονείς, μετανάστριες και γενικά σε όσες έχουν ανάγκη. Η κα Νατσιοπούλου υποδέχεται τις γυναίκες παίρνει το ιστορικό τους, τις ακούει και τις παραπέμπει είτε σε ψυχολόγο είτε σε νομικό σύμβουλο είτε σε άλλο συνεργαζόμενο φορέα. Πολλές γυναίκες που βίωσαν την ενδοοικογενειακή βία κι έφυγαν  από το σπίτι έπρεπε να λύσουν το πρακτικό μέρος της διαμονής τους. Αυτές φιλοξενήθηκαν σε ξενώνες φιλοξενίας που λειτουργούν σε γειτονικές πόλεις.

Το Κέντρο πραγματοποιεί βιωματικά σεμινάρια κι ομιλίες σε σχολεία, νοσοκομεία, αστυνομία, αθλητικούς συλλόγους κ.α. Παράλληλα προσφέρει εργασιακή συμβουλευτική, για να αναδείξει τις δεξιότητες των γυναικών ώστε να βγουν στην αγορά εργασίας.

Τσαπαροπούλου Έφη, Ψυχολόγος

Η κα Τσαπαροπούλου μίλησε για τον «Κύκλο της Βίας» που αποτελείται από 3 φάσεις (1. Δημιουργία έντασης, 2. Η ‘έκρηξη’, 3. Ο μήνας του μέλιτος). Παρέχει 12 συνεδρίες συμβουλευτικού χαρακτήρα σε όποια γυναίκα βιώνει συναισθηματική, οικονομική ή σωματική βία. Αναφέρθηκε στους λόγους που μένει μία γυναίκα σε ένα νοσηρό περιβάλλον, στο προφίλ του θύτη και πως γίνεται αντιληπτή η βία. Τέλος παρουσίασε ζωγραφιές γυναικών και παιδιών που βίωσαν διάφορες μορφές βίας, και πως αποτύπωσαν τα συναισθήματά τους στο χαρτί.

Λυμούση Σταυρούλα, Νομική Σύμβουλος

Η κα Λυμούση ανέπτυξε το θέμα «Πότε ασκείται βία και ποιες νομικές διαδικασίες μπορεί να ακολουθήσει το θύμα για την προστασία του». Μίλησε για τη νομική αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, ποια διαδικασία ακολουθείται, τα ασφαλιστικά μέτρα και το δικαίωμα των γυναικών στο ποινικό και αστικό δίκαιο.

Ακολούθησε συζήτηση κι απαντήθηκαν ερωτήματα του κοινού.

{jlex}flickr:72157688100732231{/jlex}