Με την πρόληψη θα βγάλουμε τον καρκίνο του δέρματος από τον χάρτη της Ημαθίας (φωτογραφίες, βίντεο)

Άκρως ενδιαφέρουσα η ημερίδα που διοργανώθηκε στην Βέροια με θέμα «Καρκίνος δέρματος – Πρόληψη, Έγκαιρη Διάγνωση – Θεραπεία».

Την ημερίδα διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Απριλίου, στο Ξενοδοχείο Αιγές Μέλαθρον.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και συντόνισε η Ακτινολόγος – μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας Βασιλική Καραδήμου, η οποία ανέφερε ότι στην χθεσινή δράση, την δωρεάν εξέταση σπίλων, ελέχθησαν 113 άτομα. «Πρώτη φορά έγινε μία τόσο σημαντική δράση στον τόπο μας. Το ονειρευτήκαμε, το σχεδιάσαμε, το οργανώσαμε, το κάναμε πράξη. Με τη συνεργασία όλων των φορέων κάναμε πράξη αυτό που έχει ως στόχο την ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των κατοίκων της περιοχής μας».

Ο Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας κ. Παντελεήμων στον χαιρετισμό του είπε ότι «ο καρκίνος του δέρματος είναι ένα σημαντικό θέμα υγείας που μας αφορά όλους. Θα πρέπει να γίνει στόχος η προσωπική προστασία αλλά και των παιδιών μας. Η ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση του κοινού για τον καρκίνο του δέρματος, η έγκαιρη διάγνωση και η κατά το δυνατόν έγκαιρη θεραπεία τον νοσούντων, θα βοηθήσει ώστε να βγει η πάθηση από τον χάρτη της Ημαθίας».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης είπε ότι «όλοι μαζί ενώνουμε τις δυνάμεις μας και συμβάλλουμε σε μία μεγάλη προσπάθεια αλληλεγγύης που σχετίζεται με την υγεία της τοπικής κοινωνίας. Η υγεία είναι ένα πολύτιμο αγαθό και δεν πρέπει να αγνοούμε την έγκαιρη πρόληψη, τη διάγνωση μιας πάθησης, που αποτελούν σημαντικό παράγοντα θεραπείας σε κάθε περίπτωση. Ο τομέας της υγείας πρέπει να έχει πρόσβαση από όλους τους ανθρώπους. Υγεία για όλους, Υγεία παντού!» Στη συνέχεια μετέφερε το μήνυμα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Εξαδάκτυλος, ο οποίος είπε ότι «το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας και νοσεί όπως κι όλα τα άλλα. Σημαντικός είναι κι ο ρόλος όλων όσων είναι στον τομέα υγείας για την ευαισθητοποίηση του κοινού».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας Βασίλης Διαμαντόπουλος είπε ότι «στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης και πρόληψης του πληθυσμού για διάφορα θέματα υγείας, επιλέχθηκε για πρώτη φορά ως θέμα ο καρκίνος του δέρματος. Ένα σημαντικό ιατρικό πρόβλημα, κυρίως για τον νομό μας, καθώς είναι κατεξοχήν αγροτικός νομός και οι αγρότες εκτίθενται πολλές ώρες στον ήλιο... Δεν θα κουραστούμε να μιλάμε για την πρόληψη, αφού είναι το άλφα και το ωμέγα για την υγεία μας».

Στη συνέχεια ευχαρίστησε τους ιατρούς – δερματολόγους που συμμετείχαν στην χθεσινή αλλά και σημερινή εκδήλωση. Αυτοί είναι οι: Ζωή Απάλλα, Αιμίλιος Λάλλας, Αποστολίδου Σταυρούλα, Ζήσης Γάβρος, Δημήτρης Ιορδανίδης και Αναστάσιος Κατσαμάκας.

Ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής, δερματολόγος – αφροδισιολόγος Αναστάσιος Κατσαμάκας απηύθυνε χαιρετισμό και συντόνισε τους ομιλητές.

Ξεκινώντας τον λόγο πήρε η δερματολόγος – αφροδισιολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης Β’ Δερματολογικής Κλινικής ΑΠΘ, Υποψήφια Διδάκτωρ ΑΠΘ, Έλενα Μήτσιου, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Ήλιος και Δέρμα». Στην ομιλία της η κα Μήτσιου αναφέρθηκε στην επίδραση του ήλιου στο δέρμα μας και σε συχνές δερματικές παθήσεις που σχετίζονται με την ηλιακή ακτινοβολία, όπως επίσης και τον ασφαλή τρόπο της έκθεσής μας στον ήλιο. Σημαντικό όπως τόνισε στο τέλος είναι να μην ξεχνάμε τον ετήσιο έλεγχο των σπίλων μας στον δερματολόγο.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η δερματολόγος  - αφροδισιολόγος, διευθύντρια Δερματολογικής Κλινικής Ε.Σ.Υ. Δερματολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Ιπποκράτειο Γ.Ν.Θ., Ζωή Απάλλα, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Μη μελανωματικοί όγκοι δέρματος». Η κα Απάλλα είπε ότι τέτοιες δράσεις επαγρύπνησης του πληθυσμού είναι πολύ σημαντικές ειδικά για την Μακεδονία, που ο πληθυσμός της κατά βάση είναι αγροτικός. «Οι δερματικοί καρκίνοι είναι από αυτούς που μπορούμε να προλάβουμε, αρκεί να είμαστε σε θέση να τους αναγνωρίσουμε κι εμείς ως γιατροί αλλά κι εσείς ως ασθενείς. Η πρόληψη είναι το μήνυμα!».

 Κλείνοντας τον λόγο πήρε ο δερματολόγος – αφροδισιολόγος, Γραμματέας Διεθνούς Εταιρείας Δερματοσκόπησης, Αιμίλιος Λάλλας, ο οποίος μίλησε για το μελάνωμα, γι αυτή τη μικρή καφέ κουκίδα που έχει εν δυνάμει θανατηφόρες συνέπειες. Ο κος Λάλλας είπε ότι το σημαντικό είναι ο κόσμος να προσέλθει στον γιατρό πριν δει κάτι ύποπτο πάνω στο δέρμα του. Όλοι οφείλουν να εξεταστούν τουλάχιστον μία φορά. Ενώ άνω των 50 ετών προτείνεται έλεγχος μία φορά τον χρόνο. Και φυσικά δεν ξεχνάμε την αυτοεξέταση».

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και στο τέλος απονεμήθηκαν αναμνηστικά στους συμμετέχοντες ιατρούς.

Στην ημερίδα παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως μας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας Βασίλης Διαμαντόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκη Καρατζιούλα και Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Εξαδάκτυλος, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Βέροιας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Βαγγέλης Παπαχαραλάμπους, η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ημαθίας «Άγιος Παρθένιος» Μαρίνα Ψωμιάδου, μέλη του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου, μέλη του Συλλόγου Καρκινοπαθών, η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ημαθίας Αλίκη Καλοΐδου, η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Βέροιας Μαρία Χατζή συνοδευόμενη από στελέχη του, επαγγελματίες υγείας του τόπου μας, ο υποψήφιος δήμαρχος Παύλος Παυλίδης, υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, πολίτες κ.α.