Διήμερες εκδηλώσεις του ΣΟΦΨΥ Ημαθίας για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Από τον ΣΟΦΨΥ Ημαθίας ανακοινώθηκαν τα εξής:

Φέτος, η Παγκόσμια Ομοσπονδία για την Ψυχική Υγεία (WFMH) αποφάσισε να καταστήσει την «πρόληψη της αυτοκτονίας» το κύριο θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας.

Η αυτοκτονική συμπεριφορά υπήρξε σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, αλλά λόγω πολλών σύνθετων παραγόντων, έχει αυξηθεί σταδιακά σε όλα τα μέρη του κόσμου και, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει φτάσει σε ανησυχητικά στατιστικά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι πεθαίνουν από αυτοκτονία το χρόνο, γεγονός που την καθιστά την κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των ατόμων ηλικίας δεκαπέντε έως είκοσι εννέα ετών.

Συχνά πιστεύεται ότι μόνο οι ενήλικες παρουσιάζουν αυτοκτονικές συμπεριφορές, αλλά θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι πολλά παιδιά και νέοι συμμετέχουν σε αυτό το είδος συμπεριφοράς ως αποτέλεσμα στιγματισμού, βίας, σεξουαλικής κακοποίησης, εκφοβισμού και κοινωνικής απομόνωσης.

Η αυτοκτονία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας που αξίζει την προσοχή όλων των παραγόντων στον τομέα της ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των επιστημονικών και επαγγελματικών οργανώσεων, των Πανεπιστημίων και των Οργανώσεων για τους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των οικογενειών – φροντιστών τους. Υπάρχουν πολλοί σύνθετοι παράγοντες που συμβάλλουν στην αυτοκτονία, αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι όλες οι ενέργειές μας πρέπει να προσανατολίζονται στην πρόληψη. Συνεπώς, είναι σημαντικό να ληφθούν διατομεακά και διεπιστημονικά μέτρα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Το θέμα της πρόληψης της αυτοκτονίας, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ψυχική Υγεία το 2019 είναι να προσελκύσει την προσοχή των κυβερνήσεων, ώστε το ζήτημα να αποτελέσει προτεραιότητα στις ατζέντες της δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο.

Η αυτοκτονία μπορεί να αποφευχθεί, γι ‘αυτό όλες οι προσπάθειες και οι δημόσιες πολιτικές πρέπει να επικεντρωθούν στην πρόληψη. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων.

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στην εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα της Ψυχικής Υγείας 2019 που διοργανώνει ο ΣΟΦΨΥ Ημαθίας στις 10 και 11 Οκτωβρίου 2019.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019 - 11.00πμ Πλατεία Δημαρχείου

Ο Σύλλογος Οικογενειών & Φίλων για την Ψυχική Υγεία Ημαθίας και το Κέντρο Υποστήριξης Ενηλίκων με Ψυχικές Διαταραχές Βέροιας παρουσιάζουν μία διαδραστική, βιωματική εμπειρία με τίτλο «Τα συναισθήματα πίσω από τις μάσκες της ζωής μας», με ελεύθερη συμμετοχή.

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019 – 20.30 στο κέντρο Σείριος στο Μακροχώρι

Μουσική βραδιά με αφιέρωμα στο παραδοσιακό – σμυρναίικο τραγούδι. Συμμετέχει το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας.