Προϋπολογισμός 2020, φτωχός συγγενής των κρατικών δαπανών η Υγεία

Από το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Γ.Νοσοκομείου Βέροιας ανακοινώθηκαν τα εξής:

Όταν ταλαιπωρούνται οι ασθενείς από την ανεπάρκεια του συστήματος δεν μπορεί καμία Κυβέρνηση να ζητάει πίστωση χρόνου ακόμη και εάν παρέλαβε «καμένη γη» στην Δημόσια Υγεία. Ψηφίζεται ο Προϋπολογισμός του έτους 2020 σήμερα στη Βουλή. Για άλλη μία χρονιά «φτωχός συγγενής» των κρατικών δαπανών είναι η Δημόσια Υγεία.

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ συνεχίζουν να παραμένουν κολλημένες και το 2020 στο τριτοκοσμικό επίπεδο του 5% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 7,5%. Με τέτοιες Δημόσιες δαπάνες κάθε μέρα θα γίνεται χειρότερο το σύστημα.

Εξαιτίας αυτού αυξάνουν συνεχώς οι Ιδιωτικές δαπάνες υγείας (3,5% του ΑΕΠ). Βάζουμε δηλαδή όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη περισσότερο από κάθε Ευρωπαίο πολίτη. Ταυτόχρονα υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οι θάνατοι από Νοσοκομειακές λοιμώξεις, η ταλαιπωρία των ασθενών στα ΤΕΠ, ράντζα, έλλειψη ΜΕΘ, Κέντρα Υγείας κλειστά μαρτυρούν την κατάρρευση.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Η επιχορήγηση του συστήματος από τον Κρατικό Προϋπολογισμό παραμένει κοντά στα 780 εκ. ευρώ και το έτος 2020, το μισό από το 2014 παρότι πληρώνουμε άπειρους φόρους και 6% υγειονομική περίθαλψη από μισθούς και συντάξεις.

Ο ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτείται μόνο από τις δικές μας εισφορές (η κρατική χρηματοδότηση μηδενική) και στα Νοσοκομεία θα καλύψει μικρό μέρος των υποχρεώσεών του.

Το έτος 2020 θα καταβάλλει 888 εκατ. ευρώ όσα και το έτος 2019.

Με βάση τον προϋπολογισμό που ψηφίζεται η εκτίμηση των δαπανών συγκεντρωτικά για τα Νοσοκομεία και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για το 2020 είναι 3.212 δις.

Από 2.923 δις που προβλέπει ως εκτίμηση για το κλείσιμο των δαπανών το 2019.

Όταν όμως ανατρέξει κανείς στον Προϋπολογισμό του 2019 που ψηφίστηκε πέρυσι στη Βουλή η εκτίμηση των αντίστοιχων δαπανών για το έτος 2019 ήταν 3.357 δις ευρώ και η εκτίμηση για το κλείσιμο του 2018 ήταν 3.069 δις ευρώ.

Μία από τα ίδια. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των Νοσοκομείων το πρώτο 9μηνο του 2019 είναι 900 εκ. ευρώ (450 ληξιπρόθεσμες οφειλές και 450 ανεξόφλητες υποχρεώσεις κάτω του τριμήνου).

Το σύστημα συνεχίζει να υποχρηματοδοτείται παρότι αυξάνεται η ζήτηση σε υπηρεσίες λόγω οικονομικής ανέχειας και της αύξησης των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών. Έχουμε ένα σύστημα με ελλείψεις, πεπαλαιωμένο σε εξοπλισμό και υποδομές χωρίς καμία δυνατότητα επενδύσεων.

ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ βρίσκεται στο κόκκινο

Κάθε χρόνο το προσωπικό λιγοστεύει αντί να αυξάνει. Με τα στοιχεία του ίδιου του Κράτους (Υπουργείο Εσωτερικών) το προσωπικό στα Νοσοκομεία λιγόστεψε τα χρόνια των Μνημονίων κατά 25.000. Τα έτη 2018-2019 έχουμε 3500 αποχωρήσεις και μηδενικές προσλήψεις. Η προκήρυξη 2300 θέσεων που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Υγείας, είναι σταγόνα στον ωκεανό. Ακόμη δεν ξεκίνησε η διαδικασία προκήρυξης από το ΑΣΕΠ. Ως εκ τούτω τα Νοσοκομεία για ένα χρόνο που θα κάνει να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός θα λειτουργούν με ακόμη λιγότερο προσωπικό.

Στον προϋπολογισμό του 2020 οι δαπάνες για μισθοδοσία είναι 2.193.116 δις ευρώ και η εκτίμηση για το 2019 είναι 2.215.756 δις ευρώ λιγότερα λόγω συνταξιοδοτήσεων. Που είναι τα χρήματα για αύξηση του προσωπικού;
12.000 Συμβασιούχοι (επικουρικό, πρώην εργολαβικοί, ΟΑΕΔ κλπ) εργάζονται στα Νοσοκομεία. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θα πρέπει μονιμοποιηθούν.

Οι παρατάσεις που δίδονται είναι θετικές. Δεν μπορεί όμως να συνεχίζεται και τα επόμενα χρόνια η ομηρία του εν λόγω προσωπικού. Δικαιούνται μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Στον αέρα βρίσκεται το πρώην εργολαβικό προσωπικό που υπηρετεί με συμβάσεις στις υπηρεσίες στήριξης των Νοσοκομείων.

Καλοβλέπει την επιστροφή των εργολάβων που επιβάλουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. H  παλινόρθωσή των εργολάβων είναι αιτία πολέμου. Όπως αιτία πολέμου είναι η κάθε μορφή ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας που με προθυμία προτείνει ο ΠΙΣ (ΣΔΙΤ, μετατροπή της νομικής των Νοσοκομείων, κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, εγκατάσταση μηχανισμού). Επενδύσεις θέλει το σύστημα και όχι περαιτέρω ιδιωτικοποίηση.

Οι πιο φτωχοί εργαζόμενοι είναι οι εργαζόμενοι Νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό στη Δημόσια Υγεία και Πρόνοια. Λαμβάνουν εξευτελιστικούς μισθούς. 900 ευρώ το μήνα είναι ο μέσος μισθός. Ο νεοδιόριστος Νοσηλευτής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης λαμβάνει 640 ευρώ το μήνα.

Δεν είμαστε ενταγμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Αρνούνται να εντάξουν τους Νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας και πρόνοιας που αποδεδειγμένα με επιδημιολογικές μελέτες εργάζονται σε Επικίνδυνες και Ανθυγιεινές Εργασίες, αντιμετωπίζουν ένα σωρό ασθένειες και επαγγελματικούς κινδύνους. Πραγματική ντροπή για το κράτος. Διαθέτουμε κοινό φορέα ασφάλισης του ΕΦΚΑ. Ως εκ τούτω δεν μπορεί οι Νοσηλευτές και άλλα επαγγέλματα να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο ασφάλισης ανάλογα τον ασφαλιστικό φορέα προέλευσης (ΙΚΑ - Δημόσιο) ή την χρονολογία πρόσληψης (πριν και μετά 1-1-2011).

Διεκδικούμε Δημόσιες Δαπάνες Υγείας στο μέσο όρο της Ευρώπης (7,5%). Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού 4000 κατ’ έτος. Επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό προκειμένου να μπορούν να καλύπτουν οι Δημόσιες Μονάδες Υγείας με ασφάλεια τις λειτουργικές ανάγκες και να είναι σε θέση να συντηρούν τον εξοπλισμό και τις υποδομές.

Καλές Γιορτές με υγεία και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος για όλους!".