Κορονοϊός: 35 νέα κρούσματα

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 35, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 530.

Οι νεκροί στη χώρα μας ανέρχονται τους 13.

Πιο αναλυτικά 95 ορίζονται ως «απροσδιόριστα», κρούσματα που αφορούν δηλαδή σε πιθανή εγχώρια μετάδοση, 100 άτομα νοσηλεύονται και 18 παραμένουν διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της χώρας.

Τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να σημειώνονται στην Αθήνα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τις 280 χιλιάδες και οι θάνατοι είναι 12.000.

Οπως σημείωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του Υπουργείου Υγείας: «Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων, παραμένουμε στις εκτιμήσεις των προβλέψεών μας. Αναμένουμε μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων. Αυτή θα είναι ανάλογη της προσπάθειάς μας και το αν θα τηρήσουμε τ μέτρα που έχει πάρει η πολιτεία.

Αντιμετωπίζουμε έναν εχθρό που δεν σέβεται ηλικίες και κανείς δεν είναι 100% ασφαλής. Το ίδιο λέμε και για τη γρίπη, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει εμβόλιο, ούτε έγκυρη και εγκεκριμένη θεραπεία. Ποιους θέλουμε να προστατεύσουμε; Όλους. Αλλά αυτό είναι αδύνατον με έναν ταχύτατα μεταδιδόμενο ιό».

Στην τοποθέτηση του ο υφυπουργός προστάσιας Νίκος Χαρδαλιάς επεσήμανε πως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και πως οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες.

Μάλιστα για να “ταρακουνήσει” παραπάνω τους πολίτες, ανέφερε πως η Ιταλία πριν 24 μέρες είχε περίπου τα κρούσματα και τους νεκρούς που έχουμε εμείς σήμερα.

Τόνισε πως η πλειοψηφία των πολιτών δείχνει ευθύνη και ακολουθεί τα μέτρα, ωστόσο κάποιοι τα αψηφούν και πρέπει όλοι να κάνουν δική τους υπόθεση τον περιορισμό της εξάπλωσης.