Οι Συνοριακοί συζήτησαν με τον δήμαρχο Βέροιας για κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Αγία Βαρβάρα

Η Ένωση αστυνομικών υπαλλήλων συνοριακής φύλαξης Ημαθίας (Ε.Α.Υ.Σ.Φ.Η.) , πραγματοποίησε συνάντηση με το Δήμαρχο Βέροιας κ. Βοριαζίδη Κωνσταντίνο στα πλαίσια της κατάθεσης απόψεων και προβληματισμών για το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην κοινότητα Αγ. Βαρβάρας του Δήμου Βέροιας που δημιουργείται.

Παρουσία και του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Χαρέλα Παναγιώτη, κλιμάκιο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης ανέπτυξε προβληματισμούς σχετικά με την συγκεκριμένη δομή που είχε να κάνει με ζητήματα ασφάλειας για το χώρο, για την ευρύτερη κοινωνία, αλλά και υγιεινής. Το γεγονός ότι θα αποτελεί ανοικτή δομή, συνεπάγεται πως οι πρόσφυγες δεν μπορεί να περιοριστούν στο χώρο. Οι συνθήκες υγιεινής στο κέντρο τόσο για τους φιλοξενούμενους όσο και για το προσωπικό που θα βρίσκεται σε καθημερινή βάση εκεί, οφείλουν να είναι άρτιες. 

"Ζητήσαμε από τον κ. Δήμαρχο να μην πάψει ο Δήμος να βρίσκεται δίπλα στο κέντρο και να αντιμετωπίζει άμεσα κάθε πρόβλημα που θα ανακύπτει. Η παροχή των αναγκαίων συνθηκών διαβίωσης στο χώρο και η διασφάλιση της καθαριότητας θα εξασφαλίσει την ασφάλεια στην περιοχή και σε κάθε περίπτωση όχι μία πολυπληθής παρουσία των αστυνομικών. Οι ελλείψεις σε αστυνομικές δυνάμεις, καταθέσαμε στον κ. Δήμαρχο, είναι γνωστές και η παρουσία αυτών στο κέντρο όπως ακριβώς συμβαίνει και στα υπόλοιπα ανά την Επικράτεια θα είναι πιθανών διακριτική. Καταθέσαμε ήδη στον κ. Δήμαρχο, πως οι συνάδελφοι μας βρίσκονται ήδη σε μια κατάσταση εξάντλησης μέσα από την διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού με τις συνεχιζόμενες μετακινήσεις του προσωπικού της Ημαθίας σε κάθε άκρη και συνοριακό πέρασμα της Χώρας.

Τις ίδιες ανησυχίες μας κατέθεσε και ο κ. Δήμαρχος, αλλά με την πεποίθηση πως οι όροι της ασφάλειας της τοπικής κοινωνίας δεν θα θιγούν μέσα από την παροχή των αναγκαίων συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στο κέντρο. Παράλληλα συζητήθηκε η δημιουργία ενός ευέλικτου μηχανισμού από το Δήμο που να παρεμβαίνει σε ελλείψεις που θα προκύπτουν με είδη πρώτης ανάγκης αλλά και με εθελοντική εργασία.
Τέλος ο Δήμαρχος επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά, πως η επιλογή του χώρου ήταν αποκλειστική απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και δεν είχε καμία ανάμειξη ή άλλη πρόταση.

Είναι προφανές, ως συνδικαλιστικός φορέας περιοριζόμαστε στην καταγραφή των ζητημάτων αλλά και των συνθηκών λειτουργίας των δομών αυτών αφού έχουν άμεση σχέση και με τις συνθήκες εργασίας των ενστόλων. Παράλληλα όμως, τονίζουμε πως αμφίπλευρες ακραίες συμπεριφορές και απόψεις δεν εξυπηρετούν σήμερα την πραγματικότητα.

Η Ένωσή μας, με την πολύχρονη εμπειρία στο ζήτημα χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς επικοινωνιακή εκμετάλλευση στο θέμα - όπως συνηθίζεται σήμερα από ορισμένους, θα βρίσκεται δίπλα στα προβλήματα των συναδέλφων για να τα αντιμετωπίσει αλλά και αρωγός στην εξασφάλιση των συνθηκών ασφάλειας της κοινωνίας που είναι και το ζητούμενο σήμερα" αναφέρει η Ένωση.